The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Neke zanimljivosti vezane za gitaru otkriće nam astrolog Dušan Milenković. Otkrio nam je značenje gitare kroz astrologiju, koji su njeni prvi tvorci, proizvodjači, njihovi horskopi i kako su povezani.

Muzički instrument koji je obeležio XX vek, po definiciji je “žičani muzički instrument koji radi na struju i  čiji zvuk se dobija trzanjem čelične žice koja sa nalazi u elektromagnetnom polju,nakog čega se vibracije pretvaraju u promenu električnog napona pomocu konvertora”. Jedan ili više elektromagnetnih snimača zvuka(pickup-ova) pretvaraju vibracije čeličnih žica u električne signale koji se mogu pojačati i procesovati.

Ideja ovog instrumenta nastala je oko 1920. godine kada su se tražile mogućnosti da akustična gitara bude glasnija.Tadašnji komercijalni i džez orkestri,kao i studiji za snimanje su zahtevali od proizvodjača instrumenata da naprave glasnije i jače gitare.Pojedini proizvodjači su dosli do zaključka da je ovo najpraktičnije postici stavljanjem elektromagnetskih konvertora na telo gitare,čime je nastala nova vrsta instrumenta-električna gitara.

S obzirom da su dostupni biografski podaci izumitelja ovog instrumenta,kao i prvih i najpoznatijih proizvodjača električne gitare,moguce je samim tim proveriti da li njihovi horoskopi sadrze odredjene pozicije planeta u znacima i aspektima koje opisuju ovakav instrument.

Prema poznatim i proverenim  simboličkim značenjima planeta u astrologiji,muziku i sredstva tj,instrumenti kojima se ona izražava simboliše planeta Venera i znaci u kojima je Venera u snažnom dostojanstvu,pre svega Vaga,kao vazdušni znak,a zatim  Bik i Ribe.

Električnu energiju,tj,struju,kao i pojačavanje zvuka,odnosno glasnoću simboliše znak Vodolije i njen vladar, Uran.

Samim tim,tvorci i prvi proizvodjači električne gitare bi u svojim horoskopima trebali da imaju neke od sledećih pozicija i aspekata:Veneru u znaku ili na stepenu Vodolije,kao i Veneru u aspektu sa Uranom. Pozicija Urana u znaku nije toliko bitna s obzirom na sporo kretanje ove planete.

 

 

Kao sto je napomenuto,tokom 20-ih godina proslog veka su se tražile mogućnosti da gitara,koja je do tada bila korišćena uglavnom kao prateći instrument u orkestrima,bude glasnija. Oko 1930. godine došlo se do zaključka da je to moguće postici jedino uz električno pojačanje.1931. godine havajski gitarista i inovator (George Beauchamp) je zajedno sa elektronskim inzenjerom Adolfom Rikenbejkerom(Adolph Rickenbacker) napravio snimač zvuka koji je primao vibracije direktno sa žica gitare.Kada je jedan takav snimač zvuka stavio na havajsku “lapsteel” gitaru nastao je osnovni princip električnih gitara i time prva gitara te vrste. Patent za tu gitaru ,nazvanu “frying pan” (tiganj za pečenje), je 1932.godine poslat u Vašington na overu koja je dobijena tek 1937. godine.

elektricna gitara

George Beauchamp (18.3.1899. 16:20 Coleman County,Texas) je rodjen u trenutku kada se Sunce,kao vladar ASC na 26° Lava, nalazilo na 28° Riba u 8.kući. Sunce se našlo ne samo u znaku egzaltacije Venere vec i na samom stepenu njene egzaltacije,nagoveštaj da ce cilj njegovog života(Sunce) biti da stvori nešto sto ce u sebi nositi esenciju Venere. Sama Venera je položena na 14° Vodolije u 6.kući kao vladar MC na 23.stepenu Bika.Venera obrazuje aspekte sa nekoliko planeta,egzaktan sekstil sa Merkurom u Ovnu,trigon sa Plutonom u Blizancima,kvadrat sa Jupiterom u Škorpiji i,što je najvažnije,sekstil sa Uranom u Strelcu.Dakle,poznat(10. Kuca) je kao neko ko je izumeo (vrh 10. kuće na stepenu Vodolije,vladar u Vodoliji) i praktično konstruisao(6.kuca) električni(Vodolija) muzički instrument(Venera). Venera na 14° (Bik) objašnjava jos jednu zanimljivu informaciju-gitaru je konstruisao u svojoj kući na stolu u kuhinji (Bik). Umro je 1941. godine od srčanog udara tokom ronjenja u blizini Los Andjelesa,sto je informacija na osnovu koje je njegov horoskop rektifikovan,jer takvu smrt tačno pokazuje pozicija Sunca(srce) u 8. kući(smrt) u znaku Riba(pecanje,ronjenje).

elektricna gitara

 

elektricna gitara

Adolph Rickenbacker,koosnivač “Rickenbacker” kompanije koja je prva počela da proizvodi električne gitare, je rodjen 1.4.1886. 12:41 PM u švajcarskom gradu Bazelu. U Ameriku je emigrirao 1891. godine zajedno sa rodjacima nakon smrti roditelja,sto pokazuje ASC na 21° (Strelac-inostranstvo) Raka(Amerika) i vladar ASC, Mesec u 9.kući(inostranstvo) u Ribama(daleko,prekomorsko inostranstvo). Sunce je položeno na 11° Ovna i u opoziciji je sa Uranom na 5° Vage,sto je očekivano za prvog proizvodjača(Ovan) nečega sto radi na struju(stepen Vodolije,Uran).Dispozitir Sunca,Mars,se nalazi na 7° Device,sto opet opisuje proizvodnju(Mars,Devica) nečega sto koriste umetnici,muzičari(stepen Vage). Kao i kod Bjučempa,Merkur je položen u znaku Ovna,a Venera u znaku Vodolije na 29°,bez aplikacionih aspekata,ali u uzajamnoj recepciji sa Uranom u Vagi. Dakle, u oba horoskopa Venera se nalazi u znaku Vodolije i pride pravi odnos sa Uranom.

Nakon pronalaska električne gitare,brojni inovatori su se usmerili na razvoj i poboljšanje instrumenta u smislu funkcionalnosti,dizajna i kvaliteta zvuka.Dva čoveka koja su najvise doprinela na tom polju i čiji modeli gitara su i danas u najširoj upotrebi od strane muzičara su Les Paul i Leo Fender,koji se,uz Set Lovera(Seth Lover),tvorca “humbucker” uredjaja i  Jima Maršala(Jim Mashall),proizvodjača poznatih pojačala,smatraju za “četiri praoca opreme koja se koristi u rok muzici”.

Lester William Polsfuss(9.6.1915. 02.00 AM Waukesha, Wisconsin),poznatiji pod pseudonimomLes Paul,je bio američki gitarista i inovator zaslužan za brojna unapredjenja električnih instrumenata i tehnika snimanja muzike.1941.godine je konstruisao prvu takozvanu “solidbody” gitaru,tj,gitaru sa jednim telom, nazvanu “The Log”(panj),tako što je akustičnu gitaru isekao u sredini i tu ubacio elektromagnetni konvertor.Njegovo ime nosi jedan od najpopularnijih modela gitara kompanije “Gibson”,inspirisana njegovom “The Log” gitarom,model “Gibson Les Paul”.

elektricna gitara

elektricna gitara

U trenutku njegovog rodjenja Sunce se nalazilo na 17° Blizanaca,a ASC na 2° Bika. Venera,dispozitor ASC,se nalazila u snažnom dostojanstvu u svom domicilu,na 21° Bika i obrazovala kvadrat prema Uranu,takodje u domicilu na 15° Vodolije,kao i sekstil prema jakom Jupiteru na 26° Riba. Kombinacija baš ove tri planete opisuju eksperimentisanje i uvodjenje inovacija(Uran),kao i poboljšanje,unapredjenje(Jupiter) ove vrste muzičkog instrumenta(Venera).Pod uticajem Jupitera,model instrumenta koji nosi njegovo ime je u najširoj(Jupiter) upotrebi od strane najznačajnijih gitarista, i samim tim,jedan od najvećih brendova(Jupiter) medju električnim gitarama.

Pored kompanije “Gibson”, jedan od najpoznatijih proizvodjača električne gitare je “Fender Electric Instrument Manufacturing Company” ili skraćeno “Fender”,koju je osnovaoLeo Fender(10.8.1909. 15:17 Anaheim, California).

elektricna gitara

Električne i bas gitare,kao i pojačala koje je Fender konstruisao su i dan danas relevantni i u širokoj upotrebi. “Fender Telecaster” koju je napravio 1950.godine je prva električna gitara koja je usla u masovnu proizvodnju,dok je “Fender Stratocaster” jedan od najpopularnijih modela gitara uopšte. “Fender Precision Bass” iz 1951. godine je postavio standard za sve buduće bas gitare,dok je je “Fender Bassman”pojačalo postavilo temelj za buduće proizvodjače pojačala kao sto su “Marshall” i “Mesa Boogie”.

U horoskopu Lea Fendera Sunce se nalazi na 17° Lava,a ASC na 25°Strelca. Uran,položen u 1. kući na 17° Jarca,pravi trigon prema dispozitorima ASC i MC, Veneri na 15° Device i Jupiteru na 16.stepenu istog znaka u 9. kući.Cela konfiguracija opisuje svetski poznati brend(9. kuća ,Jupiter) proizvodjača(Devica) električne(Uran) gitare(Venera).Zanimljivo je da u horoskopima dva čoveka čija imena nose najpopularniji modeli električnih gitara Venera pravi aspekte baš sa Uranom i Jupiterom.

elektricna gitara

Horoskop Lea Fendera je rektifikovan na osnovu sledećih biografskih podataka.Od malih nogu se zanimao za elektroniku(Uran u 1. kući).Studirao je računovodstvo(9. kuća u Devici) i jedno vreme je radio kao računovodja u firmi(vladar 10. kuće u Devici).Nakon toga je jedno vreme držao radnju za popravku radija,sto opisuje 6. kuća(posao,radnja) u Blizancima(radio),što je posao koji je radio i njegov ujak(6. kuća).Bolovao je od Parkinsonove bolesti tj, bolesti centralnog nervnog sistema(6. kuća u Blizancima) od koje je i umro (vladar 6. kuće,Merkur u 8. kući,vladar 8. kuće,Mesec u Blizancima u 6. kući).

Seth Lover(1.1.1910 Kalamazoo,Michigan) je najpoznatiji po izumu “humbucker” uredjaja,odnosno  ”pickup-a” koji otklanja,odnosno, poništava šum,zujanje koji izazivaju naizmenična magnetna polja koja proizvode transformatori i napajanje u električnoj opremi koja radi na naizmeničnu struju.

Njegov najpoznatiji “humbucker” dizajn je P.A.F koji je dizajnirao dok je radio za “Gibson” 1955. godine i koji je primenjen na mnogim modelima Gibson gitara,pre svega Les Paul modelima,dok je poznat i dizajn “Fender Wide  Range” upotrebljen na tri modela Fender Stratokastera.

elektricna gitara

U njegovom horoskopu,Sunce na 10° Jarca pravi aplikacionu konjukciju sa Uranom na 20° Jarca i kvadrate sa Marsom i Saturnom u Ovnu,Jupiterom u Vagi i opoziciju sa Neptunom u Raku,dok je upečatljiva pozicija Venere u znaku Vodolije na 23°,tj, na stepenu Vodolije.Vreme rodjenja je nepoznato,a rektifikacija otežana usled nedovoljno dostupnih biografskih podataka,ali,s  obzirom da je najpoznatiji po napravi koja se upotrebljava na električnoj gitari,tj. instrumentu koji opisuje  ovako položena Venera,ona bi se morala nalaziti u 10 kući kao vladar ASC u Biku,pa je verovatno vreme rodjenja oko 13:30.

Jim Marshall(29.7.1923 11.00 AM London), poznat i kao”The Father of Loud” je osnivač kompanije “Marshall Amplification” koja proizvodi najpoznatija  pojačala za električnu gitaru.Do danas ,pojačala ove kompanije imaju legendaran status i u upotrebi su od strane najpoznatijih muzičara rok muzike.Zapravo,teško je posetiti koncert nekog rok benda,a da se na bini ne nalaze pojačala ove marke. Zanimljivo, Jim Marshall je karijeru započeo kao bubnjar i u muzičkoj radnji koju je otvorio 1960. godine je prvenstveno prodavao bubnjeve,a zatim i gitare.Na ideju da proizvodi pojačala je došao nakon sto su mnogi poznati gitaristi koji su posećivali njegovu radnju izražavali želju da sviraju na specifičnim pojačalima koji bi bili jači i glasniji. Tako je 1962. godine rodjena “Marshall Amplification” kompanija.

elektricna gitara

elektricna gitara

Horoskop ovog coveka je upečatljiv i sadrzi pozicije koje tačno opisuju njegov životni put. Sunce na 5° Lava pravi konjukciju sa Marsom,dok se u istom znaku nalaze i Merkur i Neptun. Sunce i Mars prave sekstil sa Saturnom u Vagi i kvadrat sa Jupiterom u Škorpiji. I znak Lava i Sunce simbolišu osnivača,oca,kreiranje,nastup,scenu,binu,pozornicu.Mars,sa kojim je Sunce u konjukciji, pokazuje da će biti medju prvima i vodećima u proizvodnji nečega sto se tice simbolike Sunca i Lava,a uticaj Jupitera i Saturna da će time ostvariti širi i trajan uticaj. Sa druge strane  ritam,tj,bubnjevi,sve sto radi na struju i čemu je svrha da pojačava zvuk simboliše znak Vodolije i Uran koji je položen na 17° Riba i pravi trigon sa Venerom,vladarom ASC, na 23°  Raka u 10.kući,dok je dispozito Venere,Mesec na 23° Vodolije u 5. kući(koncert,scena,bina,pozornica). I sam njegov nadimak je kombinacija uticaja koje sa jedne strane predstavlja stelijum planeta u Lavu,stepeni Lava i 5. kuća,a sa druge uticaj znaka Vodolije,stepeni tog znaka I Uran,pa je on otac(Lav,Sunce,5. Kuca) glasnoće(Vodolija,Uran).Ili drugim rečima, najpoznatiji i najkvalitetniji(Sunce,Lav) proizvodjač(Mars) muzičkih(Venera) elektronskih uredjaja koji pojačavaju zvuk(Vodolija,Uran).

Sve u svemu,pozicije i kombinacije planeta koje opisuju električni muzički instrument kao što je električna gitara(Venera u Vodoliji,na stepenu tog znaka i aspektu sa Uranom) sadrže svi prethodno analizirani horoskopi. U 3 horoskopa Venera je u Vodoliji, u 4 u aspektu sa Uranom,u 2 na stepenu Vodolije,dok je u svih 6 horoskopa prisutna jedna od navedenih kombinacija.

Dakle,Venera u Vodoliji,na stepenu Vodolije,u aspektu ili recepciji sa Uranom=električna gitara.

elektricna gitara

 

Izvor:  http://www.hyperionastrology.com/

Komentari: