The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Jedno od najčešćih pitanja koja mi postavljaju na mojim putovanjima je: „Kako da dovedem svoj život u ravnotežu?“

Ljudi osećaju da zbog okolnosti koje ih pritiskaju i iskušavaju ne mogu da se centriraju. Vraćanje u ravnotežu iziskuje trud jer ćemo možda biti prinuđeni da promenimo neke stare obrasce ponašanja. Ovo je isključivo rad iznutra – nema svrhe tražiti pomoć od sveta oko nas. Svako na ovom svetu ima svoje planove, a oni retko podrazumevaju pomaganje vama da budete srećni…

Kako, dakle, naći svoj centar u ovakvom neuravnoteženom svetu? Za početak, moramo se vratiti onome što nam je uistinu važno. Možda vam ovaj primer može biti od pomoći: zamislite da balansirate lenjir na jednom prstu. Verovatno ste ovo radili kada ste bili deca, neprestano pomerajući ruku tamo-amo da bi lenjir ostao da stoji uspravno. Iako možda to niste znali, vi ste pokušavali da poravnate vrh i dno lenjira sa zemljinim centrom gravitacije, odnosno njenim jezgrom. To je dobra metafora da opišemo ono što je svima nama potrebno: da svoje navike i aktivnosti dovedemo u poravnanje sa sopstvenim centrom gravitacije, sa svojim suštinskim vrednostima.

Svi smo mi fizička, osećajna, intelektualna i duhovna bića, i stoga bi bilo korisno provesti neko vreme meditirajući na svoje, ono što želimo da postignemo na svakom od ovih nivoa. Evo nekih opštih ciljeva za početak, ali moraćete da sami smislite u kom smeru želite da idete:

Na fizičkom nivou: da budemo zdravi, snažni, gipki i puni energije. Da bismo to postigli, moramo se ispravno hraniti, spavati i vežbati, i izbegavati toksine poput alkohola, duvana i droge.

Na nivou osećanja: da uvek budemo spokojni i radosni.

Na Intelektualnom nivou: da imamo oštar i kreativan um i dobru koncentraciju.

Na duhovnom nivou: da postignemo Samoostvarenje, odnosno jedinstvo sa Bogom. To je najvažniji cilj i krajnja svrha svačijeg života. Da li je to ono što je vama najvažnije?

Kada svoj život organizujete oko svog duhovnog traganja, sve ostalo počeće prirodno da dolazi na svoje mesto. Započnite i završite svaki dan kontaktom sa Bogom. Devi i ja držimo sliku našeg gurua, Paramhanse Joganande, na zidu preko puta našeg kreveta, i to je prvo što vidimo kad se probudimo i poslednje što vidimo pre nego što zaspimo. To nam pomažemo da ostanemo usredsređeni na Boga. Jogananda je rekao: „Veoma je teško uskladiti rad sa meditacijom. Međutim, lako ćete pronaći sklad budete li mislili na Boga dok radite tokom dana, a duboko meditirali na Njega noću.

Da bismo se vratili u ravnotežu, moramo jasno definisati šta je to što je nama zaista važno i zatim učiniti to svojim prioritetima. To nije lako i za to je potrebna odlučnost. Ali, da parafraziram Krišnu u Bhagavad Giti:

„Čak i malo truda da pronađeš svoj centar oslobodiće te velikih strahova i kolosalne patnje.“

 

Iskreno, iz mog centra,
Najasvami Đotiš

 

 

 

 

 

 

Izvor: www.ananda.org.rs

Komentari: