The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Čuvarkuća je višegodišnja biljka. Vodi poreklo iz Meksika, a raste u celoj Evropi. Ona raste na stenama, krovovima, zidovima, u vrtovima  i lako se održava. Čuvarkuća sadrži tanin, sluz, smolu, kalcijum malat, masno ulje, mravlju i jabučnu kiselinu.

 

Prema drevnom verovanju ova biljka štit kuću i porodicu od bolesti, požara ... Zato je i prozvana ČUVARKUĆOM. Njen latinski naziv „sempervivum“ znači „ona koja uvek živi“, odnosi se na njenu mogućnost da preživi veoma nepovoljne uslove, suše, mrazeve ...

Veruje se da neutrališe delovanje štetne energije, promene vremena, posledice stresa i negativnih misli.

Čuvarkuća je poznata kao lek protiv bola u uhu. Sveže ceđen sok iz njenog lista, pomaže pri lečenju čira na želucu, raznih upala sluzokože, jača otpornost organizma, leči glavobolju, bolesti srca i krvotoka, povećava krvni pritisak, pomaže kod astme, otklanja grip i anginu. Sok od sveže biljke se koristi i protiv zapaljenja zuba i upale grla.

Napravite čaj od čuvarkuće protiv menstrualnih bolova

Čaj od čuvarkuće vam može pomoći kod menstrualnih bolova, pogodan je za ispiranje afta ili ranica u ustima kao i za ispiranje grla u slučaju gnojne angine.

U šolju vode stavite 12 grama osušenih ili 10 grama svežih listova čuvarkuće i kuvajte 15 minuta. Nakon toga procedite i ostavite malo da se ohladi. Preporučuje se šoljica čaja ujutru na prazan želudac, a nakon toga na svakih sat vremena po jednu kašiku čaja, kod ne popijete pripremljenu količinu. 

 

 

Komentari: