The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Rukola je mediteranska zeljasta biljka iz porodice kupusa, brokolija, kelja... Ovaj zeleniš je poprilično specifičnog, blago – gorkog ukusa, sa listovima koji podsećaju na list hrasta. Rukola je veoma zdrava,kalorijske vrednosti svega 5 kalorija po jednoj porciji.

Rukolu je najbolje korstiti svežu pa je dobro i to da je možete uzgajati u kući.

Rukola je veoma zdrava iz razloga što je bogata vitaminom C i B, karotenom, pektinom, kalcijumom, fosforom, kalijumom, magnezijumom, gvoždjem, bakrom, kao i vlaknima i antioksidantima. Takodje, sadrži dosta belančevina i ugljenih hidrata.

Ova zdrava namirnica ima brojna lekovita svojstva. Stručnjaci kažu da rukola čuva srce i smanjuje rizik od mnogih bolesti i sadrži materije koje imaju antikancerogena svojstva. Poseduje visok nivo hlorofila koji sprečava oštećenja DNK i jetre.

Rukola je bogata i vitaminom K koje je veoma važan za bolju apsorpciju kalcijuma u kosti i zube, a takodje igra važnu ulogu u prevenciji srčanih oboljenja.

Ovaa zdrava namirnica se smatra i prirodnim antibiotikom, reguliše varenje, pomaže kod čira, hroničnog zatvora, prehlade i kašlja. Pored toga, rukola čisti krv, pomaže vam da se odbranite od starenja mozga i opadanja kognitivnih sposobnosti zahvaljujući vitaminu B, a posebno folata.

Iako ima specifičan ukus, preporučuje se da se konzumira presna, u salatama, mada zadržava lekovita svojstva i pri kuvanju.

Rukola je na pijacama prisutna od maja od oktobra, a po njenoj zamnozelenoj boji znaćete da je sveža. Gledajte da uvek bude sveža, jer stajanjem gubi hranljive sastojke, posebno vitamin C. Čuvajte je u hermetički zatvorenoj posudi, u frižideru i to najviše tri dana.

Napravite SALATU od rukole

Od sastojaka vam je poterbno:

4 šolje rukole,

120 g sardina ( iz konzerve ili usoljenih),

2 paradajza, naseckana

malo soli (ako koristite sardine koje su već usoljene, onda vam ona neće biti potrebna),

kašika maslinovog ulja,

2 kašike limunovog soka,

po želji možete da dodate avokado.

Priprema:

Sve sastojke što bolje operite, zatim ih pomešajte, pa začinite po ukusu. Uživajte u njemim lekovitimm svojstvima i izvanrednom ukusu. 

 

 

Komentari:

TAKOĐE ZANIMLJIVO!