The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Spremite se za zimu uz 12 naših proverenih recepata i obogatite svoju zimsku trpezu zdravim i ukusnim povrćem. Napravite nesvakidašnji ajvar, najbolju turšiju, ukusan kiseli kupus i aromatične paradajize sa nezaobilaznim paprikama, pržena i barena paprika su sastavni deo zimnice. 

Najvažnija pravila pripremanja zimnice su: koristite samo zdravo i dobro očišćeno povrće i vodite računa o higijeni, sav pribor za pripremu kao i ambalaža za skladištenje tegle, flaše, poklopci i čepovi moraju biti dobro oprani i osušeni, a bilo bi poželjno da flaše i tegle sterilišete u rerni zagrejanoj na 90-100 stepeni desetak minuta pre korišćenja. Ovako pripremljeni sa našim ukusnim receptima uživaćete u dobro pripremljenim salatama i prilozima tokom cele zime.

 

PREŽENA PAPRIKA

Napravite prženu papriku najtraženiji recept za pripremu zimnice i uživajte u kiselkasto aromatičnoj salati od prženih paprika cele zime.

SASTOJCI:

- crvena mesnata paprika (roga) 10kg

- ulje 7dl

- sirće približno 2dl

- so približno 100g (soli se po ukusu svaki red paprike)

- beli luk 3 glavice

- peržunov list dve veze

- konzervans

PRIPREMA:

Za pripremu pržene paprike papriku operite, izvadite peteljke i očistite je od semenki. Beli luk očistite i sitno isecite, a peršunov list (dve veze peršuna) sitno isecite.

U veću šerpu naspite oko 3cm dubine ulja i stavite da se dobro zagreje. Spuštajte papriku u vrelo ulje kratko je pržite sa jedne strane, okrenite papriku i kratko je pržite sa druge strane samo da omekša, ne treba da promeni boju.

Vrele paprike redjajte u čistu, veliku teglu, posolite, poprskajte sirćetom kao za salatu i pospite pripremljenim belim lukom i peršunovim listom. Nastavite redjati papriku i začine, dobro pritiskajte prženu papriku da ne ostane vazduh, na sredini tegle pospite po paprici malo konzervansa i završite teglu. Ponavljajte postupak dok ne potrošite sastojke. Dobićete oko dve tegle paprike, srednje veličine.

Ostavite da pržena paprika pusti sok preko noći i ako je potrebno nalite tegle do vrha uljem u kom se pekla paprika. Zatvorite tegle celofanom i ostavite prženu papriku za zimu.

 

KISELI KRASTAVCI

Jedna od omiljenih salata za zimu domaćica su svakako kiseli krastavčići, pripremite naš proveren, isproban recept za pripremu kiselih krastavaca i brzo i vrlo jednostavno napravite kisele krastavce uživaćete cele zime.

SASTOJCI:

- sitni krastavci (kornišoni) 5kg

- sirće 1l

- voda 4l

- so 150g

- šećer 250g

- konzervans 1

PRIPREMA:

Za kisele krastavce kad kupujete krastavce izaberite što sitnije, biće vam lepši i ukusniji. Dobro ih operite i ostavite da se osuše. Spremne krastavce poredjajte u čiste tegle. Možete u tegle staviti i malo cvetova mirodjije ako volite, koje zrno bibera ili malo semena slačice po izboru.

U veliku posudu spojite vodu, sirće, so, šećer i konzervans (sve hladno) i dobro promešajte periodično dok se sastojci ne istope. Dobijenom smesom prelite krastavce, tako da su skroz u vodi. Zatvorite tegle i ostavite u ostavu. Koristite kisele krastavce posle mesec dana.

Napomena: Ovo je odličan recept provereno, ali ako ne volite baš puno kiselo možete umesto 4l vode staviti 5l vode i napraviti blažu verziju kiselih krastavaca.

 

MLEVENA PARADAJZ SALATA

Odličan proveren recept za mlevenu paradajiz salatu koji će vam omogućiti da uživate usvežem paradajizu cele zime. Jako zdravo i ukusno.

SASTOJCI:

- paradajiz 10kg

- so 100g približno

- konzervans  1

- ljuta papričica 5 kom ili po ukusu u zavisnosti koliko volite ljuto

PRIPREMA:

Mlevena paradajiz salata se priprema na sledeći način: operite i očistite paradajiz, zatim ga sameljite na mašinu za mlevenje mesa (najširu rešetku).

Začinite mlevenu paradajiz salatu dodajte so po ukusu i mlevene ljute papričice. Stavite konzervans sve dobro promešajte da se salata izjednači i naspite paradajiz salatu u čiste flaše. Mlevenu paradajiz salatu ostavite na hladno i tamno mesto i koristite celu zimu, promućkajte salatu pre upotrebe i naspite. Mlevena paradajiz salata se može sipati u šoljice i piti ili je naspite preko isečenog crnog luka i jedite kašikom.

 

AJVAR

Pripremite ajvar na skroz novi način, ali po proverenom jako ukusnom receptu budite odvažni :)

SASTOJCI:

- mesnata crvena paprika (roga) 10kg

- ulje 1l

- kuvani paradajiz 1l

- beli luk 15 čena

- so 200g

- šećer 100g

- sirće 2dl

- ljute papričice 10kom

- konzervans 2 kom

PRIPREMA:

Ajvar na novi način papriku dobro operite, izvadite peteljke i očistite od semenki. U veću šerpu naspite vodu (dovoljno da možete da barite papriku), pa dodajte so i sirće po ukusu i kratko obarite papriku u nekoliko tura.

Obarenu papriku sameljite mašinom za mlevenje mesa na najsitniju rešetku. Ošistite i sameljite beli luk i ljute papričice po želji zavisi koliko volite ljuto.

U veliku šerpu stavite litru ulja da se ugreje, pa dodajte samlevenu papriku, beli luk i papričice, sve uz povremeno mešanje kuvajte ajvar do željene gustine.

Kad je ajvar skoro gotov dodajte litru kuvanog paradajiza, so, šećer, sirće po ukusu i konzervans po uputstvu sa kesice. Nastaviti još malo kuvati da se ajvar sjedini.

Gotov ajvar odma naspite u čiste i suve tegle. Zatvorite tegle celofanom ili poklopcima utoplite ih i ostavite da se ajvar polako ohladi.

TURŠIJA

Dobro je poznato da svaka domaćica ima svoj recept za pripremu turšije nadamo se da ćete isprobati i naš proveren recept za turšiju. Kod pripreme turšije najvažnije je to da sami po svom ukusu pravite kombinaciju povrća koje volite i u razmeri po tome šta više volite od čega samo se vodite onim da svo povrće bude zrelo i zdravo. stavite krastavce, šargarepu, karfiol, papriku, ljutu papričicu, zeleni paradajiz ili neko drugo povrće i uživajte u kiseloj salati cele zime.

SASTOJCI:

- krastavčići

- karfiol

- paprika

- ljuta papričica

- šargarepa

Preliv:

- voda 7l

- sirće 1.5l

- so 250g

- šećer 440g

- konzervans 3kom

PRIPREMA:

Za turšiju sa mešanim povrćem napravite preliv u veliku posudu pomešati vodu, sirće, so, šećer i konzervans. Mešati dok se svi sastojci ne rastope.

Svo povrće za turšiju: krastavci, paprika, karfijol, šargarepa, zeleni paradajiz i ljuta papričica dobro očistiti, oprati, osušiti i pomešati. Staviti povrće u čisto, suvo burence za turšiju ili u tegle, pritisnite ga plastičnim pritiskivačem, zatim sve preliti spremljenom tečnošću.  Povrće ne sme da viri izvan vode!

Zatvoriti i ostaviti turšiju od mešanog povrća na tamnom, suvom mestu, sačekati da se ukiseli povrće oko 3-4 nedelje, a zatim ga koristiti.

 

KISELI KUPUS

Nema zimnice bez kiselog kupusa u glavicama, spremite za zimu lek za sve prehlade, mamurluke i hladnoću, a uživajte u odličnoj salati i nezaobilaznoj sarmi.

SASTOJCI:

- kupus 50kg

- so 1.5kg

PRIPREMA:

Za pripremu kiselog kupusa u glavicama glavice kupusa dobro očistite, pa oštrim nožićem izdubite koren kupusa što više možete.

Složite kupus u čisto bure na taj način što u svaku rupu od korena naspite so, tako da ima kupa soli i odozgo. Dobro složite kupus i ostavite ga da tako stoji do sutra.

Naspite sutra u bure sa kupusom hladnu vodu, da skroz prekrije kupus. Kupus pritisnite plastičnom rešetkom, kupus ne sme da viri iz vode. Može se malo soli razmutiti u vodu što sipamo. Sačekajte da se kupus ukuseli i jedite kiseli kupus u glavicama kao salatu ili u raznim jelima.Ako se kupus zamuti dodajte još soli!

 

KUVANI PARADAJZ

SASTOJCI:

- paradajz 10kg

- so 200g

- šećer 200g

- konzervans 1

PRIPREMA:

Kuvani sok od paradajiza pripremite na sledeći način: operite i očistite paradajiz, a zatim ga sameljite na posebnu mašinu koja ga pasira i odvaja semenke.

Stavite sok od paradajiza da se kuva do željene gustine, pa ga začinite po ukusu. Dodajte konzervans po uputstvu sa kesice. Gotov paradajiz odma naspite u čiste, suve flaše polako da ne puknu od toplote. Flaše utoplite i pustite da se polako ohlade.

Gotov kuvani sok od paradajiza koristite za pripremu jela, a može se i piti.

 

BARENA PAPRIKA

Nezaobilazni deo svake zimnice jeste i barena paprika ukusno i zdravo za sve ljubitelje paprike izdvajamo recept.

SASTOJCI:

- paprika babura 8kg

- voda 3l

- sirće 0.5l

- so 150g

- šećer 200g

- biber u zrnu 1 supena kašika

- ulje 0.5 l

- peršunov list 1 veza

- beli luk 3 glavice

PRIPREMA:

Barena paprika se priprema na sledeći način: paprike dobro operite, izvadite drške i očistite je od semena. Ostavite da se paprika dobro ocedi.

Oljuštite beli luk i sitno ga isecite, sitno isecite i peršunov list.

U veću šerpu stavite vodu, sirće, ulje, šećer, so i biber u zrnu pa stavite šerpu na šporet da provri. Spuštajte po desetak paprika u ključalu tečnost samo po 2-3 ključa da prebaci pa vadite paprike. Ponavljajte postupak dok ne skuvate svu papriku.

Gotove barene paprike redjajte u čiste velike tegle, svaki red paprike pospite seckanim lukom i peršunom. Paprike malo pritiskajte kašikom da se lepo slože. Kad napunite teglu pritisnite paprike plastičnim rešetkama za tegle. Zalite paprike preostalom vrelom (ključalom) tečnosti u kojoj su se paprike barile.

Tegle dobro zatvorite i utoplite ih, ostavite ih preko noći da se polako ohlade. Ako je potrebno ujutru dospite po malo preostale tečnosti.

 

KEČAP

SASTOJCI:

- paradajiz 5kg

- crni luk 250g

- sirće 2.5dl

- šećer 500g

- so 100g

- biber 2 kafene kašičice

- senf 3 kafene kašičice

- origano 2 kafene kašičice

PRIPREMA:

Za pripremu kečapa paradajiz operite, očistite i sameljite na mašinu za paradajiz koja uklanja ljusku i seme paradajiza. Crni luk oljuštite i sameljite ga na mašinu za mlevenje mesa (najsitnija rešetka).

Spojite pripremljen paradajiz sa lukom u veliku šerpu, pa ga stavite da se kuva. Kad kečap počne da se zgušnjava dodajte šećer, senf, origano, so i biber. (so i biber po ukusu) Pred kraj kuvanja dospite sirće, još malo ukuvajte kečap i sipajte ga u čiste vrele tegle (flaše).

Zatvorite flaše i utoplite ih pa ostavite polako da se hladi preko noći. Gotov kečap složite u ostavu i koristite po potrebi.

 

MARINIRANI ŠAMPINJONI

SASTOJCI:

- šampinjoni 500g

- sirće 0.5l

- voda 1l 

- so 1kk

- šećer 1kk

PRIPREMA:

Za pripremu mariniranih šampinjona šampinjone operite i isecite po želi, ako su sitni mogu ostati i celi.

Stavite da se greje voda, sirće, so i šećer, kad voda provri dodajte pripremljene šampinjone. Kuvajte ih 3-5 minuta.

Gotove marinirane šampinjone stavite u čiste tegle, prelite ih tečnošću u kojoj su se kuvali. Zatvorite teglu, utoplite je da se sporo ohladi. Gotove marinirane šampinjone ostavite na hladno i koristite po potrebi.

PARADJIZ SA BOSILJKOM I BELIM LIKOM

Odličan recept za domaći paradajiz koji možete koristiti umesto pelata za pripremu pizza.

SASTOJCI:

- paradajiz 2kg

- beli luk 2 glavice

- bosiljak 3 sk

- so 3 supene kašike

- šećer 3 sk

- biber 2 kaf kašike

PRIPREMA:

Paradajiz sa bosiljkom i belim lukom pripremite paradajiz operite i zasecite mali krstić na donjem delu paradajiza. Prelite paradajiz ključalom vodom i oljuštite ga.

Paradajiz krupnije isecite, beli luk oljuštite i isecite ga na polivine, a bosiljak sitno isecite. Složite naizmenično pripremljene sastojke u čiste tegle.

U litru i po vode stavite so, šećer i biber, pa kuvajte preliv deset minuta. Sadržaj tegli prelite pripremljenom tečnošću i zatvorite tegle.

U dublju tepsiju stavite malo vode i složite tegle sa paradajizom sa bosiljkom i belim lukom, a zatim ih sterilišite u rerni zagrejanoj na 90 stepeni oko pola sata. Gotov paradajiz sa bosiljkom i belim lukom utoplite i ostavite da se polako ohladi preko noći.

 

CVEKLA

Zdravo i pikantno odlično za hladne zimske dane.

SASTOJCI:

- cvekla 2.5 kg

- sirće 1l

- voda 2l

- šećer 350g

- so 100g

- ren 80g

PRIPREMA:

Kisela cvekla sa renom pripremite na sledeći način: cveklu prvo operite, zatim stavite da se skuva. Gotovu cveklu ohladite, da bi ste je mogli oljuštiti i naseći na kolutove.

Očistite i narendajte ren. Za preliv skuvajte vodu, sirće, so, šećer, i ren. Ohladite preliv.

Složite pripremljenu cveklu u tegle i zalite je pripremljenim hladnim prelivom, zatvorite tegle. Držite kiselu cveklu sa renom na hladnom i koristite je kao salatu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Izvor: www.erecepti.com

Komentari: