The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Pored one klasične sarme od kupusa, sarmice od zelja su takodje fantastične I mnogo ljudi voli da ih jede. Em su zdrave, em su veoma ukusne I sočne.

SASTOJCI : 

1 praziluk,

1 šargarepa,

1oo gr pirinca,

5oo gr mlevenog mesa,

5 vezi zelja,

1 kocka supe od povrća,

začini po želji,

so po ukusu,

1 kašika aleve paprike

ulje za dinstanje povrća po potrebi.

 

PRIPREMA :

Praziluk iseckati i ubaciti u šerpu da se proprži dok ne omekša.
Izrendati šargarepu i ubaciti u istu šerpu i nastaviti sa dinstanjem postepeno dodajući vodu.
Zatim dodati mleveno meso, pomešati sa šargarepom i prazilukom, ubaciti izlomljenu kocku supe od povrća i dinstati još 5 minuta.
Dodati prethodno opran pirinač i zač
ine i dinstati još 2 minuta.
Fil za sarmice od zelja skloniti sa plotne i ostaviti da se prohladi.

Potopiti zelje u vrelu vodu 30 minuta pre spremanja sarmica da listovi omekšaju.
Zadebljali deo na korenu lista zelja odseći nožem da list može da se savije.
U posudu u kojoj će se sarmice od zelja kuvati složiti listove zelja da prekriju dno.
Po dva lista staviti na šaku i staviti potrebnu količinu fila (da listovi mogu da se zaviju u sarmicu) i zaviti.

Zavijenu sarmicu od zelja složiti u šerpu.
Postupak ponoviti dok ne nestane fila za sarmice.
Kada su sve sarmice od zelja poređane preliti ih vodom i prekriti preostalim listovima zelja.
Kuvati u rerni na 200 stepeni 1 - 2 sata.

Ako želite možete staviti zapršku a ako ne želite možete staviti paradajz sok umesto vode.

Pred kraj kuvanja, u manju šerpicu sipati 0,5 dl ulja i sačekati da se ulje zagreje.
U vrelo ulje dodati 1 kašiku brašna, promešati da se razbiju grudvice pa dodati 1 kašiku aleve paprike i promešati da se zaprška za sarmu sjedini.
Zapršku sipati u sarmu, promešati i kuvati još 10 minuta.

Sarmice od zelja poslužite sa kiselom pavlakom ili sa kiselim mlekom.

 

Prijatno!

 

 

 

 

 

 

 

 

Izvor: http://milicinakuhinja.blogspot.rs/

Komentari: