Ekleri, francuska poslastica omiljena širom sveta. Jednostavni su po svom sastavu, ali ukus ih čini omiljenom poslasticom. Ovaj kolač podseća na princes krofne I nezamenljiva je poslastica koja podseća na detinjstvo.
Sastojci:
Za testo:
250 ml vode
50 gr. margarina
150 gr. pšeničnog brašna
30 gr. gustina
4 jajeta
malo praška za pecivo
Za fil:
1 puding od čokolade
1/2 l mleka
2 kašike gustina
125 gr. margarina
3 štangle čokolade za kuvanje
Za preliv:
čokoladni preliv
Priprema:
U odgovarajuću posudu staviti vodu i 50 gr. margarina i pustiti da provri, a zatim dodati prosejano brašno i gustin, te mešati dok se ne dobije masa u obliku lopte od testa.
Skloniti sa ringle pa dodavati jedno po jedno jaje i mešati mikserom najjačom brzinom.
Kada se masa ohladi, dodati vrlo malo praška za pecivo (na vrh noža)i promešati.
Ovom smesom napuniti špric za torte i istisnuti dve trake jednu do druge, a odozgo istisnuti još jednu. Postupak ponavljati dok se pripremljena smesa ne potroši.
Eklere peći u rerni 20 minuta na 200 °C.
U mleku skuvati puding razmućen sa dve kašike gustina. Skloniti sa ringle i dodati čokoladu.
Penasto umutiti margarin, a onda dodati ohlađen puding i promešati.
Eklere preseći na pola pa filovati.
Na kraju ih preliti čokoladnim prelivom.
Prijatno!
Izvor: www.receptizakolace.rs
Komentari: