The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Bliži se kraj zime i pravo je vreme da se oslobodimo toksina koji su se nagomilali u organizmu tokom hladnih meseci. Zimi, manje provodimo vreme šetajući, hranimo se masnijom i jačom hranom, mrzovoljni smo za odlazak van kuće i to ne samo da rezultira viškom kilograma, već dovodi do toga da se osećamo bez energije i bezvoljno.

KOJU HRANU JE NAJBOLJE KONZUMIRATI I ZAŠTO?

Postoji više vrsta detoksa, ali ono što je zajedničko jeste unos niskokalorične hrane, dosta voća, povrća i naravno vode. Pored unosa veće količine voća i povrća, potrebno je smanjiti unos ugljenih hidrata i teških, masnih mesa.

Ukoliko vam je preopterećenje da pripremate posebne obroke i da se strogo pridržavate određenog detoksa, dovoljno je da povećate unos svežih namirnica i tečnosti. Pored voća i povrća, u svakodnevnu ishranu uključite žitarice i sušeno voće.  

SMOOTHIE je veoma dobar za detoksikaciju organizma i možete ga konzumirati u bilo koje doba dana. Smoothie i ceđeni sokovi su najbolji izvor vitamina i minerala, a oni su ključ za zdraviji i srećniji život.

Nutritivna svojstva  VOĆA I POVRĆA bazirana su na njihovom hemijskom sastavu, gde najvažniju ulogu imaju: voda, ugljeni hidrati, antioksidanti i sirova biljna vlakna. Ugljeni hidrati su značajan izvor energije jer zbog konzistencije voća sporije resorbuju u probavnom traktu. Antioksidanti, takođe imaju važnu ulogu u ljudskoj prehrani jer štite organizam i jačaju imunitet. Tu spadaju: minerali, vitamini, voćne kiseline, enzimi, hlorofili, karotenoidi, flavonoidi, polifenoli, betalaini, različiti glikozidi, alkaloidi, izotiocijanti, kapsaicin, terpeni, fitosteroli i drugi mikrokonstituenti, a svi su od izuzetnog značaja za zdravlje.

Voće daje energiju jer ljudski organizam lako koristi prirodni šećer koji je njegov važan sastojak. Najčešće biološku hranljivu vrednost ima sveže povrće, naročito u svežem stanju.

Ukoliko ste, pored zdrave ishrane, fokusirani I na skidanje kilograma, potrebno je da povećate unos vlakana u organizam kojeg naravno najviše ima u svežem voću I povrću.

Čuveni ZELENI ČAJ je postao sinonim za detoksikaciju organizma  i neophodan je u svačijoj ishrani. Lišće zelenog čaja sadrži polifenole I antioksidase bogate fitohemikalijama koje pomažu u procesu oslobađanja od toksina. Zeleni čaj ubrzava topljenje masnih naslaga.

ORAŠASTI PLODOVI su takođe veoma zdravi zbog velikog izvora hranljivih materija, idealna je namirnica za zdravlje srca I pluća. Obiluju dobrim masnoćama I dragocenim antioksidansima koji su jako važni za zdravlje organizma uopšte.

NE ZABORAVITE VODU

Ne moramo vise pričati o tome koliko je unos tečnosti bitan. Voda je neophodna za normalno funkcionisanje organizma. Najbolje je da svaki dan započnete unosom čaše mlake vode. Možete čak I dodati malo ceđenog limuna I popiti to na prazan stomak. Ovaj prirodni energetski napitak će vam pomoći da se eliminišu toksini iz tela, da se reguliše metabolizam , čisti organizam od slobodnih radikala, jača imuni sistem I donosi još mnogo dobrobiti vašem telu.

DORUČAK JE VEOMA BITAN!

Ujutru, naš organizam fokusiran je na čišćenje i izbacivanje ovog što smo jeli juče. Veoma je bitno da pauza između večere i doručka bude oko 12 sati, kako bi digestivni sistem stigao da svari prethodnu hranu i da se odmori.

MNOGO ŠETNJE I VEŽBANJA

Uravnotežena ishrana, šetnje i umereno bavljenje sportom jačaju odbrambeni sistem. Dakle, veoma je bitno da se krećemo u prirodi, tamo gde ima dosta kiseonika jer on podstiče razmenu materija u organizmu.

Glavna formula trebalo bi da vam bude – JEDITE MANJE I ZDRAVIJE, A VEŽBAJTE VIŠE i kilogrami će početi da se tope. Takođe, važno je da ne zaboravite da unosite dovoljno tečnosti.

Zapamtite, pravi saveznici u mršavljenju jeste hrana bogata vitaminom K i B, vlaknima i folnom kiselinom.

Mislite na vreme i pripremite svoje telo za leto!

 

 

 

 

Komentari: