The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Chia semenke su sitna crna, bela i tamnosmedja semena i one su jestivi deo biljke čije je poreklo iz Meksika. Ova biljka je iz porodice pitomih nana koja predstavlja veoma bogat izvor hranljivih materija i minerala.

Ove semenke sadrže 20% proteina, 20% omega 3 masnih kiselina, 8 vrsta amino kiselina, vitamine A, B, C,E i D, gvoždja, kalijuma, kalcijuma. Ne sadrže gluten i zbog visoke koncentracije vlakana poboljšavaju probavu. Veoma su snažan antioksidant. Odlične su za dijabetičare iz razloga što imaju pozitivan uticaj na nivelisanje glukoze u krvi. 

Chia semenke se preporučuju onima koji žele da izgube višak kilograma. Nutricionisti preporučuju otprilike jednu kašiku dnevno, a kada ih koristite pijte dosta vode jer su bogate vlaknima. Odlične su za metabolizam, rast i razvoj mišića i kostiju. Bogate su mineralima kao što su: mangan, fosfor i bakar.

Prema naučnim analizama, 28 grama chia semenki sadrži 138 kalorija, 8 grama masti, 12 grama ugljenih hidrata, 10 grama vlakana i 5 grama proteina. Prema tome, jedna puna kašika dnevno pbezbedjuje, 30% mangana, 27% fosfora, 18% kalcijuma, i nešto manje bakra, cinka i kalijuma.

Ove semenke su neutralnog ukusa, tako da neće uticati na drugu hranu koju jedete istovremeno. Možete ih dodavati u testa, žitarice, salate odnosno možete ih dodati u gotovo svaku hranu koju jedete.

Chia semenke možete naći u prodavnicama zdrave hrane i bio šopvima. 

 

 

 

 

Komentari: