The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Lazanje, jedno od najpoznatijih jela čuvene italijanske kuhinje, ima dugu istoriju. Starogrčku reč “lasagnum”, koja se odnosila na jelo ili posudu, preuzeli su Rimljani i vremenom je dobila oblik “lasagna” i koristila se za označavanje jela sastavljenog od slojeva različitog fila između redova ravne testenine.

U današnje vreme Lazanja je jelo sastvljeno od ravnih kora sa mesom i paradajz sosom mada fil može da se pravi u bezbroj varijanti. Lazanje se mogu spremati ne samo s mesom nego i sa drugim sastojcima, kao što su sir i povrće, ali meso je ipak jedno od najpopularnijih sastojaka. Lazanje se prilično lako pripremaju a njihov ukus je neodoljiv, samo je potrebno da pratite uputstvo. Probajte ovaj interesantan domaći recept i zaljubite se na prvi zalogaj.

SASTOJCI :

5oo gr mešanog mlevenog mesa,

1 praziluk,

1 šargarepa,

5oo ml pasiranog paradajza,

5oo gr šampinjona,

origano i drugi suvi začini po želji,

so po ukusu,

pakovanje kora za lazanje,

po želji komad suvog mesa (da zamiriše). 

Za bešamel :

5o gr margarina,

1 puna kašika brašna,

5oo ml mleka. 

I još :

kačkavalj za rendanje preko poslednje kore po želji.

 

 

PRIPREMA :

Praziluk iseckati i prodinstati na malo maslinovog ulja. Posle 5 minuta dodati izrendanu šargarepu i origano. Dinstati još par minuta dok ne puste sokove. Ubaciti sitno iseckane šampinjone i dinstati dok ne ispari voda koju su pustile pečurke. Ubaciti mleveno meso, posoliti po želji i naliti paradajz sokom. Po želji dodati sitno seckano suvo meso. U drugoj šerpici rastopiti margarin pa dodati kašiku brašna i mešati dok se ne razbiju grudvice.

Naliti mleko i konstantno mešati dok se ne dobije kremast beli sos. Svaku koru za lazanje potapati u prokuvalu slanu vodu na minut dva i ređati u posudu za pečenje podmazanu uljem ili margarinom. Preko prve kore premazati bešamel pa preko njega crveni sos od mlevenog mesa. Ponavljati postupak dok se ne utroše sve kore i sav sos. Na poslednju koru namazati bešamel i staviti da se peče oko 3o minuta na 2oo C. Pred kraj narendati kačkavalj na vrh lazanja i vratiti u rernu dok se ne rastopi. Lazanje služiti tople kao glavno bogato i sočno jelo :). 

 

Prijatno! 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Izvor: http://milicinakuhinja.blogspot.rs

Komentari: