KEBAB je turski specijalitet od pilećeg, telećeg ili ćurećeg mesa, pečenog na žaru ili sa ražnja. Grčka verzija se zove gyros, a razlika je u vrsti mesa sa kojom se priprema. U gyros ide svinjetina, a za kebab koristite uglavnom piletinu (batake ili karabatake).
Sastojci:
500 gr mesa,
1 kašičica soli,
2 kašike začinske mešavine.
Začinska mešavina:
4 gr sušenog, izmrvljenog bosiljka,
4 gr sušenog, izmrvljenog origana,
2,5 gr sušenog, izmrvljenog ruzmarina,
1,5 gr belog luka u granuloma (prah),
6 g slatke mlevene paprike
0,5 gr ljute mlevene paprika
10 gr supe od mesa u prahu
10 gr supe od povrća u prahu
Za prilog:
paradajz,
salata,
kupus,
crveni luk.
Priprema:
Stavite meso na foliju. Meso lepo urolajte, a zatim ga urolajte u foliju i sa jedne strane potpuno zavežite (koncem ili slično), dobro protresite da se meso lepo sabije i nakon toga zavežite i drugi kraj. Meso za kebab rolajte max. 5 cm u prečniku. Tako urolano meso stavite u zamrzivač da se zamrzne.
Nakon toga pripremite začinsku mešavinu: origano, bosiljak I ruzmarin izblendirajte. U smesu dodajte ostale začine. Ova količina je dovoljna za 2 – 2,5 kg mesa. Ukoliko nemate suve začine možete kupiti gotove I dodati 1 kašiku.
Smrznuto meso izvadite iz zamrzivača i odvojite od folije. Dok je još smrznuto meso , na mašinu za sečenje mesa ili veoma oštrim nožem isecite na kolutove 5 mm. Pustitie da se meso za kebab do pola otopi pa ga začinite sa mešavinom koju ste već pripremili.
Začinjeno, do pola otopljeno meso (tako se neće mrviti), ubacite u vrelu rernu i pecite bez masnoće ili sa vrlo malo ulja.
Za prilog se stavlja paradajz, salata, kupus, crveni luk i na kraju posolite. Ko voli ljuto može da doda crvene ljute paprike (mlevene).
Pre slaganja, povrće dobro operite, osušite i kratko podgrejte u mikrotalasnoj ili ostavite na toplom šporetu da se ugreje inače će kebab biti mnogo hladan.
Meso za kebab i povrće možete staviti u ugrejanu lepinju ili rolati u tortilju. Na lepinju ili tortilju prvo stavljate salatu, paradajz, pa meso i na kraju luk i kupus. Nakon toga posolite.
Prijatno!