The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Tavče gravče ili tavče na gravče je čuveni makedonski specijalitet od zapečenog pasulja. Priprema je slična kao za prebranac, a savršen spoj ukusa pasulja, povrća i kobasice neće nikoga ostaviti ravnodušnim.

Sastojci:

500 g belog pasulja

200 g crnog luka

150 g crvenog luka

100 g šargarepe

malo korena peršuna

lovorov list

so, biber

malo sode bikarbone

pola šoljice paradajz pelata

2 čena belog luka

malo mlevene crvene paprike

250 g polusuve kobasice

malo ulja

Priprema:

Pasulj dan ranije operite i potopite u vodu. Neka tako ostane preko noći. Pre spremanja prospite tu vodu i naspite novu. Ostaviti da se kuva oko pola sata, a nakon toga procediti i ponovo sipati hladnu vodu, pa staviti da se opet kuva. Naseckati šargarepu i koren peršuna, pa dodati u pasulj. Potom staviti i lovorov list, so, biber i sodu bikarbonu.

Vratiti pasulj da se ponovo kuva. Vodite računa da vam pasulj ne pokipi. U zavisnosti od kvaliteta pasulja trebalo bi još oko 1 sat da se kuva.

Nakon pola sata proverite zrno, ako je mekano i raspada se gotovo je, ako nije ostavite još malo. Zrno treba da bude mekano, ali ne sme da bude raskuvano da se raspada.
Pasulj opet procedite na cediljku, ne bacajte vodu u kojoj se kuvao.

Sitno iseckati crni i crveni luk i staviti da se dinsta na malo ulja. Treba da bude staklast. Kuvanu šargarepu i koren peršuna izvadite iz pasulja i iseckati. Beli luk takođe sitno iseckati.
Kuvani pasulj staviti u drugu posudu koja može ići u rernu. Dodati mu povrće, paradajz pelati, biber i so. Izmešati.

Kobasicu iseći na kolutove i poređati preko pasulja. Nakon toga uzeti vodicu u kojoj se pasulj kuvao i sipati samo toliko da pasulj ogrezne. Dakle, ne sve. Potom stavite u rernu na 200 stepeni i pecite dok se ne uhvati lepa korica, nekih od prilike pola sata, a možete i malo duže.

Služite uz svežu kupus salatu ili zalučene crvene paprike.

 

 

Izvor: www.stvarukusa.rs

Komentari: