Recept za grčku baklavu
Recept za grčku baklavu

GRČKA BAKLAVA

Baklava je tipični orijentalni kolač prisutan u bosanskoj, turskoj, grčkoj, bugarskoj, makedonskoj, crnogorskoj i srpskoj kuhinji. Razlike u pripremi su neznatne i svuda je prepoznatiljiv oblik. Kore, orasi, te slatki preliv su ono što je zajedničko kod svake baklave.

SASTOJCI :

500g kora sa baklavu,

9 jaja,

300g šećera,

300 ml ulja,

300g mlevenih + 100g seckanih oraha,

300 ml čvrstog jogurta (grčkog).

Za preliv :

500g šećera,

800 ml vode,

2 vanilina šećera,

2 limuna.

PRIPREMA :

Jaja penasto umutiti sa šećerom dok se ne dobije svetlo žuta boja.

Ubacite ulje i dalje muteći.

Umešajte lagano jogurt i orahe.

Na nauljen pleh od rerne poređajte dve kore.

Premažite malo nadeva, pa preko stavite koru.

Opet premažite nadevom, pa prekrijte korom i tako sve dok ne utrošite sav nadev i kore s tim što na kraju poslednji sloj  nadeva treba da se prekrije sa dve kore.

Pre pečenja baklavu treba da isečete na trogliće oštrim nožem.

Zagrejte rernu na 180 C i baklavu pecite oko 4o minuta.

Za to vreme pripremite preliv.

Jedan limun isecite na kolutiće a drugi iscedite.

Sve pomešajte sa vanilin šećerom, šećerom i vodom i stavite u šerpicu da se kuva.

Kada provri kuvajte još desetak minuta.

Pečenu baklavu ravnomerno prelijte sa prelivom i ostavite da se lepo ohladi.

Prijatno!

Izvor: https://milicinakuhinja.blogspot.rs

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.