BIK (22.4.- 21.5) TAURUS

2. znak zodijaka

Pol: ženski
Element: zemlja
Kvalitet: fiksni
Domicil: Venera
Egzaltacija: Mesec
Izgon: Mars
Pad: Uran

Kao centralni znak zemljanog elementa,Bik označava vrhunac proleća,što je period  godine kada cela priroda buja i cveta. Kao takav,Bik je znak plodnosti i setve.

Kao fiksni zemljani znak,pripadnici ovog znaka su u načelu čvrsti, izdržljivi, istrajni, mirni, ležerni, spori,tromi,inertni. Teže materijalnoj sigurnosti i stabilnosti. Potrebna im je struktura i oslonac. Teže da se ušanče i da spuste sidro,da rade i grade na sigurnom.

Pod uticajem Venere,osobe rodjene u ovom znaku su izrazito čulne,putene,senzualne i naklonjene su udobnosti,spokojstvu,komforu,miru i uživanju.Kako je Bik po sebi znak ishrane,jer vlada ustima,grlom i vratom,što su delovi tela koji su inače često naglašeni kod osoba rodjenih u ovom znaku,pripadnici ovog znaka često imaju razvijeno čulo ukusa i izuzetno uživaju u hrani, kako u njenom spremanju tako i u konzumiranju.Mesec u Biku redovno daje talenat i sklonost ka kulinarstvu.

Venera takodje često daje pripadnicima ovog znaka umetničke talente,imaju smisao za oblik i formu,osećaj za lepo,pa je veliki broj osoba koje imaju naglasak na ovom znaku sklon muzici,pogotovo pevanju,vajarstvu,dekoraciji,dizajnu i glumi. Uživaju u prirodi i u seoskom ambijentu.

Kao znak izgona Marsa i pada Urana,osobama rodjenim u ovom znaku često fali inicijativa i preduzimljivost i najgore daju od sebe kada ih savlada bes i ljutnja,koje inače potiskuju jer izbegavaju konfrontacije.Loše reaguju na promene uopšte,naročito na iznenadne promene ritma po kojem su navikli da funkcionišu,ne vole nepredvidivosti i iznenadjenja.
Kao zemljani i fiksni znak u kome je ujedno Uran u padu,Bik je najnepromenljiviji znak zodijaka. Osobe rodjene u ovom znaku iz tog razloga mogu biti izrazito nefleksibilne i osećanja,navike,želje,mišljenja,stavove i principe teško menjaju i teško uvidjaju razloge da ih menjaju.
Snažna dostojanstva Venere i Meseca u ovom znaku pokazuju koliko je za sve Bikove važno odrastanje u harmoničnom porodičnom okruženju,kao i skladan odnos sa majkom,jer impresije i utisci iz ranog detinjstva,koje uvek simboliše Mesec,ostavljaju neizbrisiv i trajan uticaj na njihov karakter i stav prema životu i svetu.Bik i jeste u tom smislu znak plodnosti,jer šta god da upije u periodu odrastanja ima tendenciju da u njemu pusti koren i da raste do kraja njegovog života. Figurativno,usled svoje velike nepromenljivosti,Bik je kao sat.Kako ga naviju iskustva iz detinjstva i rane mladosti,on će tako postojano kucati do kraja života.

Izvor: https://www.hyperionastrology.com/

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.