DEVICA (23.8. – 22.9.) VIRGO

6. znak zodijaka

Pol: ženski
Element: zemlja
Kvalitet: promenljivi
Domicil: Merkur
Izgon: Jupiter,Neptun
Egzaltacija:Merkur
Pad: Venera

Kao promenljivi znak merkurovog prebivališta,Devica je znak kod kojeg razum ima dominantnu ulogu nad voljom i osećanjima.Rodjeni u ovom znaku imaju često prodoran,analitičan um i brzo i lako uče.Skloni su da sve raščlanjuju do sitnih detalja,oslanjaju  se na logiku i često su skeptični prema svemu što nije provereno i dokazano.Imaju odličnu moć zapažanja i skloni su da sve pažljivo klasifikuju i uredjuju.Veliki su perfekcionisti, i stalno teže savršenstvu čime god da se bave.Usled izraženog nagona za redom nije retkost da su veoma uredni,pedantni i opterećeni čistoćom.
Devica je znak kritike,a kako je dvostruki znak,kritika je često usmerena u oba pravca,i prema drugima i prema sebi.Ova sklonost često donosi osobama koje imaju važne činioce u ovom znaku velike probleme u odnosima,jer su skloni da ukazuju na mane i nedostatke kod drugih,a kako su Jupiter i Venera u izgonu i padu u ovom znaku,retko kad bilo koga precenjuju i idealizuju i umeju da budu vrlo škrti na pohvalama i komplimentima.Kako su ujedni i izrazito samokritični,često pate od nedostatka samopouzdanja,sigurnosti i mogu razviti kompleks inferiornosti.Nije retkost da su izrazito stidljivi.
Kao znak materije,Devica simboliše razum usmeren na praktične poslove,pa je kao takav znak rada i službe.Pripadnici ovog znaka su često vrlo vredni i predani poslu,teže da budu od koristi,a kako je Venera u ovom znaku u padu,često preteruju  sa poslom i izlažu se velikoj napetosti,jer ne umeju da miruju.
Devica i analogna 6 kuća simbolišu zdravstvena pitanja,pa nije retkost da se osobe rodjene u ovom znaku zanimaju za medicinu,ali i da se opterećuju i plaše bolesti,tako da često uobražavaju da su bolesni,odnosno,skloni su hipohondriji.
Kako je znak usitnjene materije,osobe rodjene sa naglaskom na ovom znaku često nalaze zadovoljstvo u malim,sitnim stvarima,“sitnice život znače“. Ali često daje i zadovoljavanje malom zaradom,skromnim zivotom i skloni su da potcenjuju svoju vrednost.

Izvor: https://www.hyperionastrology.com/

Sledeći artikal
LAV (23.7.- 22.8.) LEO

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.