OVAN (21.3.- 20.4.) ARIES

1. znak zodijaka

Pol: muški
Element: vatra
Kvalitet: kardinalni
Domicil: Mars
Egzaltacija: Sunce
Izgon: Venera
Pad: Saturn

Prvi znak zodijaka sa kojim počinje zodijački krug,Ovan simboliše budjenje života u prirodi nakon dugog zimskog sna.Samim tim,na nivou dana Ovan simboliše izlazak Sunca,odnosno zoru i početak jutra.Dakle,ovaj znak simboliše budjenje,tačnije budjenje svesti,koje podrazumeva otvaranje očiju kao i prelazak iz mirnog,opuštenog,pasivnog,horizontalnog stanja u kojem se živo biće nalazi kada spava u vertikalno,aktivno,svesno,napeto stanje budnosti.

 Osobine znaka: 

Kao prvi vatreni,kardinalni znak Ovan predstavlja potrebu za delanjem,ulaganjem energije.Rodjeni u ovom znaku su u načelu direktni,prodorni,impulsivni,energični,vredni,preduzimljivi. Lako se pokreću,pokazuju inicijativu.Vole borbu i imaju izražen takmičarski duh,naklonjeni su sportu i uopšte pokazuju entuzijazam za fizičke aktivnosti.Potreba da stalno nešto rade,grade i stvaraju.
Kao prvi znak inspiriše ih sve što je novo i neoprobano,teže da nešto prvi urade,imaju hrabrosti da započnu neki novi projekat,inspirišu ih pionirski poduhvati.
Kao vatreni znak kojim vlada Mars,pored brojnih pozitivnih osobina,rodjeni u ovom znaku često reaguju prenagljeno,brzopleto,ishitreno,nepromišljeno.Vodjeni strastima često brzo planu, lako padaju u afekte,reaguju na prvu loptu pa su skloni da izazivaju sukobe i konfrontacije.Arogancija,drskost,sebičnost,egocentričnost,jednostranost,bezobzirnost su neke od negativnih osobina koje mogu posedovati.
Kako je Ovan znak egzaltacije Sunca,osobe rodjene u ovom znaku poseduju snažnu volju,dobrog su zdravlja,vitalni,časni,imaju izražen ponos ,drže do sebe i svog dostojanstva. Lako uspostavljaju  autoritet,vole da predvode i dominiraju,odgovaraju im liderske pozicije.Sa druge strane mogu imati prenaglašenu sujetu,preuveličavaju svoju vrednost i sposobnost,mogu patiti od kompleksa superiornosti,imaju uverenje da su nezamenljivi.
S obzirom da je Ovan znak izgona Venere,osobe rodjene u ovom znaku teško prave kompromise,nemaju takta i odmerenosti,ne znaju da miruju,teško se smiruju i pomiruju,ne znaju da dele i saradjuju,loše funkcionišu u timskim aktivnostima.
Kao znak pada Saturna,prednost koju osobe rodjene o ovom znaku imaju je da su sposobne da ulože mnogo energije na duži vremenski period,a da im je za obnovu potrebno malo odmora,kao i da vitalnost i snagu zadržavaju do duboke starosti.Ne opterećuju se mnogo prošlošću,stvoreni su da guraju napred bez obzira na prepreke.Sa druge strane,često im može faliti strpljenja i discipline uopšte,a pogotovo da završe započeto,slabi su u završnici,lako se zapale,a teško hlade,ne trpe dosadu,ne razmišljaju o posledicama svojih postupaka. Takodje,treba da se čuvaju da ne donose konačne stavove na osnovu prvih utisaka.

Izvor: https://www.hyperionastrology.com/

Prethodni artikal
BIK (22.4.- 21.5) TAURUS

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.