ŠKORPIJA (23.10.- 22.11.) SCORPIO

8. znak zodijaka

Pol: ženski
Element: voda
Kvalitet: fiksni
Domicil: Mars
Elgaltacija: Uran
Izgon: Venera
Pad: Mesec

Kao osmi znak zodijaka Škorpija simboliše smrt,seksualnost,prelazak iz jednog stanja u drugo.
Škorpiji pripada grupi vodenih znakova i samim tim ima osobine koje su svojstvene ovom elementu kao što su flegmatičan temperament,izražen unutrašnji život,istaknuta emocionalnost i senzitivnost,izražena mašta,povučenost,introvertnost,tajanstvenost.
Ono što Škorpiju bitno razlikuje od preostala dva vodena znaka,Raka i Riba,je što se u Škorpiji dve vodene,ženske planete,Mesec i Venera,nalaze u lošim dostojanstvima,dok je vladar ovog znaka planeta izrazito muškog karaktera,Mars.samim tim ,Škorpije su retko kad mlake,nežne i ranjive,već izrazito strastvene,borbene i prodorne.
Kao pripadnik vodenog trojstva,Škorpija je izrazito osećajan znak,ali je pre svega znak dubokih, burnih,strastvenih,intenzivnih emocija.Razlog leži delimično u okolnosti što ovim znakom vlada Mars,planeta strasti,ali osnovni razlog za tu osobenost  je što Škorpija pripada grupi fiksnih znakova.Kako je kod fiksnih znakova energija okrenuta ka unutra i kako su fiksni znaci skloni da sve što unesu u sebe vrte u krug,da prežvakavaju i produbljuju,Škorpija je samim tim sklona da svaku emociju koju oseti dugo drži u sebi i da je produbljuje i samim tim intenzivira. Iz tog razloga,osobe rodjene u ovom znaku su sposobne da,kada zavole nekoga,vole požrtvovano i duboko do smrti,ali i da,kada osete mržnju prema nekome,isto tako posvećeno mrze i da vremenom intenziviraju svoju mržnju koja se onda lako pretvara u prezir. Tako da sklonost pripadnika ovog znaka ka ljubomori,osvetoljubivosti,mržnji,raznim opsesijama i manijama potiču isključivo iz tog odredjenja da je fiksni vodeni znak.
Pripadnici ovog znaka često pokazuju sklonost ka okultizmu,misticizmu,paranormalnom i više su zainteresovani za skriveno lice stvarnosti nego spoljašnje.
Kao znak izrazitih ekstrema i kontradikcija,za Škorpiju važi da je znak u kojem se sudaraju energije gradjenja i energije rušenja.Zato se za ovaj znak smatra da ako se usmeri na energiju gradjenja može da postigne više nego bilo koji drugi znak,ali i ako se opredeli za put destrukcije može da seje zlo i uništenje više nego bilo koji drugi znak.Razlog što Škorpija ima takvu reputaciju leži u anatomiji i osobenosti koje na ljudskom telu imaju genitalije,odnosno,polni organi,specifično, muški polni organ.Kada je u stanju mirovanja,kada je opušten,što su odlike planete Venere,koja je u Škorpiji u izgonu,dakle,u lošem dostojanstvu,muški polni organ,položen vertikalno, ima samo jednu funkciju,a to je da iz organizma izbacuje telesni otpadni produkt u vidu tečnosti,koje simboliše Mesec koji je u ovom znaku u padu,a koja se naziva mokraća.Sa druge strane,kada je muški polni organ,pod uticaj požude,u erekciji,on zauzima horizontalni položaj i dobija probojnu moć,što je priroda Marsa,te se time njegova uloga radikalno menja,što je priroda Urana,i kada je stimulisan tokom seksualnog čina, iz njega tada izlazi druga vrsta tečnosti koja u sebi nosi seme života.
Zato je podesan simbol ovog znaka reka,koja i jeste reka samo kada se kreće,kada se probija kroz prepreke i kada nadje put do mora.Kada se zaustavi,kada joj nešto prepreči put,ona onda postaje močvara.Na psiholočkom nivou,osobe sa snažnim naglaskom na ovom znaku najbolje daju od sebe  kada svoju ogromnu energiju usmere i kanališu u konstruktivnom smeru. Kada joj ne daju oduška,onda se pune raznim razornim otrovima i tad postaju opasne škorpije.
Kontradiktornost ovog znaka se ogleda u tome što kada su sami pasivni i kada se nalaze u pasivnom,skladnom,mirnom okruženju,pripadnici ovog znaka se mogu u velikom broju naći medju kriminalcima,ali i inspektorima i istražiteljima,dok kada su sami u krizi i kada se nalaze u stresnim,kriznim područjima,mogu se nači u velikom broju medju najhrabrijim borcima za slobodu.

Izvor: https://www.hyperionastrology.com/

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.