STRELAC (23.11.- 21.12.) SAGITARIUS

9. znak zodijaka

Pol: muški
Element: vatra
Kvalitet: promenljivi
Domicil: Jupiter
Egzaltacija: –
Izgon: Merkur
Pad: –

Kao poslednji vatreni znak,Strelac predstavlja treću dimenziju prostora,kojom prostor dobija dubinu,odnosno,kojom i postaje prostor.Kao takav,kao što i sugeriše simbol kentaura,Strelac simboliše potrebu za daljinama,kako na konkretnom,fizičkom planu,tako i na spiritualnom i intelektualnom nivou.
Osobe rodjene sa važnim činiocima u ovom vatrenom znaku su aktivni,vitalni,energični i strastveni.Kao znak kojim vlada veliki benefik,Jupiter,za Strelca je karakterističan  vedar,pozitivan i optimističan stav prema životu. Osobe rodjene u ovom znaku,čak i kada imaju sve razloge da potonu u depresiju i padnu u očajanje,ne napušta nada i vera u bolje sutra i sa lakoćom zadržavaju pozitivan stav.Nastupaju iskreno i otvoreno i svemu pristupaju sa velikim oduševljenjem i entuzijazmom. Naklonjeni su istraživanju i avanturizmu na svim nivoima.
Kako je Strelac znak daljina,osobe rodjene u ovom znaku imaju izraženu potrebu za prostorom,širokim horizontima,kretanjem,kao i sportom,odnosno,fizičkim aktivnostima.Pridaju veliki značaj nezavisnosti i slobodi,ali pre svega u kontekstu kretanja u prostoru.Pokazuju veliki interes za sve što je daleko i imaju veliku potrebu da putuju,posećuju strane zemlje,upoznaju strane kulture,narode,običaje.
Budući da je promenljivi znak kojim vlada Jupiter ,Strelac je pre svega znak mentalne širine.Pripadnici ovog znaka često pokazuju interes za viša znanja,filozofiju,religiju,nauku,teže da se informišu i saznaju što više mogu iz što više mogućih oblasti.Teže da steknu visoko obrazovanje i često najviše uživaju i najznačajnija iskustva stiču za vreme studija.Pitanja morala,svrhe i smisla su im često od velike važnosti.
Izražena karakteristika ovog znaka je da sve sagledava iz šire perspektive.Prisutna je tendencija kod pripadnika ovog znaka da sve generalizuju,odnosno,da iz pojedinačnih iskustava formulišu univerzalne zakone.
Usled svog optimističkog stava prema životu i blagonaklonog,gospodskog,aristokratskog držanja,pripadnici ovog znaka lako ostavljaju pozitivan utisak na druge. Ništa nije lakše nego diviti se,idealizovati i preceniti jednog Strelca.
Negativne osobine ovog znaka,kao i kod svih drugih znakova,proizilaze iz ekscesa vlastitih kvaliteta.Kada je loše iskorišćena energija ovog znaka nastaje sklonost ka preterivanju,precenjivanju sebe i svojih mogućnosti,pretencioznosti,lažnom moralu,egomaniji,megalomaniji,nesmotrenosti,naivnosti,nerealnom oslanjanju na sreću,sklonost kockanju.
Kako je Strelac znak izgona Merkura,osobama rodjenim u ovom znaku često nedostaje praktičnost,promišljenost,razboritost.Nemaju osećaj za detalje i često zanemaruju sitne korake koje je neophodno napraviti na putu ka velikom uspehu o kojem sanjaju.

Izvor: https://www.hyperionastrology.com/

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.