Dobrobiti koje donosi meditacija
Dobrobiti koje donosi meditacija
Foto: pexels.com/@olia-danilevich

10 DOBROBITI KOJE ĆE VAM DONETI MEDITACIJA

MEDITACIJA donosi mnogo dobrobiti, i pored toga što se ciljevi meditacije nalaze izvan sfere materijalnog života. Meditacija nam direktno pomaže u rešavanju svakodnevnih životnih problema. Meditiranjem se značajno poboljšava naše mentalno, emocionalno i fizičko zdravlje.

Bez obzira na vrstu meditacije koju radite trenutno, važno je uspostaviti svakodnevnu rutinu. Pola sata redovne meditacije svakog dana je minimum ako želite da doživite pozitivne promene u svom životu.

Šta meditacija može da donese u vaš život i kako može da ga unapredi:

 1. Meditacija poboljšava imuni sistem

Meditacijom vi radite na poboljšanju sposobnosti svog bića, prilazite bliže Bogu, kontaktu sa svojim Višim Ja i povezujete se sa duhovnim energijama viših ravni.

Tako donosite red i harmoniju u svoj um i psihu, što se mora pozitivno odraziti na vaš imuni sistem, pojačavajući snagu i otpornost vašeg tela. Poznato je da stres, brige, teskobe i konflikti negativno deluju na opšte zdravlje i posebno na imuni sistem. Redovnom meditacijom vi značajno smanjujete nivoe stresa i podižete prirodnu sposobnost tela da sebe isceli.

 1. Meditacija zaustavlja napredovanje srčanih i vaskularnih oboljenja

Rezultati naučnih studija nedavno prezentovanih u časopisu Njujork Tajms govore o tome da su visoko rizični pacijenti koji su počeli da se bave meditacijom smanjili rizik od srčanog i moždanog dara za polovinu u odnosu na grupu pacijenata kojima je pružana konvencionalna edukacija vezana za zdrav životni stil i zdravu ishranu. Meditacija se takođe smatra dobrim načinom da se smanji visok krvni pritisak i štetno delovanje slobodnih radikala, što takođe ima blagotvorno dejstvo na ovu vrstu zdravstvenih problema.

 1. Meditacija poboljšava osećaj samopoštovanja

Meditacijom dolazite u bliži kontakt sa svojim unutrašnjim svetovima. Kada povučete čula iz spoljašnjeg sveta, unutrašnji tokovi misli i osećanja postaju očitiji. Počinjete da posmatrate unutrašnje dijaloge i razumete svoju prirodu mnogo bolje. Ovo donosi ogromno olakšanje i opuštanje. Ako možete da utišate svoj um bar za malo, zraci vašeg Višeg sopstva će moći da prodru kroz vašu svesnost, donoseći između ostalog osećanje jedinstvenosti, sopstvene vrednosti i samopoštovanja. U biti, ne morate ništa uraditi da biste zaslužili samopoštovanje. Samopoštovanje je prava priroda vašeg sopstvenog bića.

 1. Meditacija poboljšava vaše odnose

Nije teško zamisliti da meditacija ima dugoročne pozitivne efekte na poboljšanje vaših međuljudskih odnosa. Prvo, ona vas čini mirnim, relaksiranim i centriranim. Nakon svake sesije meditacije vi ste srećnija i ispunjenija osoba. To vaše stanje se prirodno preliva i na ljude oko vas, koji sada mogu da posvedoče o pozitivnim promenama u vama i da osete pozitivnu energiju koju širite. Oni osećaju, ako ne svesno onda podsvesno da se nešto pozitivno dešava sa vama. Osim toga, priroda stvari je takva da vi ne možete da promenite druge osobe – jedino možete da menjate sebe. Kako poboljšavate unutrašnje stanje svoga bića, tako sve bolje razumete i poboljšavate svet oko sebe, postajete tolerantniji.

 1. Meditacija poboljšava koncentraciju

U tradicionalnoj Patanđalijevoj jogi, meditacija je korak koji dolazi nakon koncentracije. Ali u osnovi, meditacija je veoma slična koncentraciji. Koncentracija u ovom slučaju znači držati pažnju na unutrašnjim stanjima svoga bića. Zato nije neobično što ste nakon meditacije u stanju da se koncentrišete mnogo bolje na svoje svakodnevne zadatke u spoljašnjem svetu.

 1. Meditacija poboljšava kreativnost

Meditacija je odlična alatka za uspostavljanje kontakta sa unutrašnjim izvorom kreativnosti. Kada bi pisci, muzičari, slikari i druge umetničke profesije samo razumeli važnost meditacije, mogli bi veoma lako da prođu kroz svoje kreativne barijere. Meditacija otvara vrata između svesnog i nadsvesnog uma, koji je zapravo beskonačan izvor kreativnih ideja.

 1. Meditacija poboljšava intuiciju

Slično kao i kreativnost, meditacija poboljšava intuiciju. Ako razmislite na trenutak, i kreativnost i intuicija potiču sa istog mesta – Boga u nama. Meditacijom vi otvarate prolaz za Božanske energije da mogu lakše da uđu u vaše telo. Redovnom praksom, ovaj prolaz postaje stalniji i širi i time se vaše intuitivne sposobnosti poboljšavaju.

 1. Meditacija poboljšava vašu sposobnost da volite

Prava meditacija je nerazlučiva od ljubavi. Kada se meditacija desi, ljubav je njen miris. I suprotno je takođe tačno. Ako zaista volite, vi ste u meditativnom stanju uma. Meditaciju uvek prati ljubav. Kada god za vreme meditacije uspete da uđete dublje u sopstvenu nutrinu, vi budite energiju ljubavi, koja se kasnije preliva na ljude oko vas. Meditacija takođe poboljšava vašu sposobnost primanja ljubavi, pošto nije moguće primiti nešto što niste prvo dali.

 1. Meditacija pomaže u slučajevima depresije

Depresija se može posmatrati kao vrsta otuđenja od sopstvene prave prirode. U ovom smislu, meditacija može doneti nova iskustva svežine i jasnijeg razmišljanja što pomaže da se lakše izborite sa mentalnom učmalosti i inercijom u profesionalnom ili ličnom životu. Dejli Mejl je nedavno objavio rezultate naučnog proučavanja da meditacija može biti isto tako efektivna kao i lekovi u tretiranju depresije. Pacijenti takođe svedoče da im redovna meditacija smanjuje količinu lekova koje inače uzimaju za tretman depresije.

 1. Meditacija poboljšava san

Ako praktikujete meditacije, imaćete mnogo bolji san. Ovo je zato što kada čovek ide da spava on dolazi u kontakt sa duhovnijim sferama postojanja. U meditaciji vi u osnovi radite isto to. Meditacija takođe može biti efektivna u tretmanu nesanice. Istraživanje objavljeno na 23. međunarodnoj konferenciji asocijacije profesionalnih društava za istraživanje sna je pokazalo da meditacija za vreme dana, poboljšava san u toku noći.

Ovaj spisak se može proširiti sa mnogo više fizičkih, mentalnih, emocionalnih i spiritualnih dobrobiti koje meditacija donosi. Na primer, meditacija:

 • poboljšava pamćenje,
 • smanjuje bolesti zavisnosti,
 • smanjuje napetost,
 • smanjuje bol,
 • poboljšava vitalnost i dugovečnost,
 • podmlađuje telo,
 • donosi zdravlje, lepotu i obilje ukoliko to želite.

Meditacijom postižete osećaj povezanosti sa celim svetom, jedinstvo sa sobom. Meditacija vam pomaže da načinite korak prema ispunjenju svrhe svog života, svrhe postojanja.

Ipak, najvažnije dobrobiti meditacije su duhovna iskustva koja možete dobiti za vreme praktičnih sesija. Njihova važnost je tako velika da nikakva fizička, emocionalna ili intelektualna korist ne može s tim da se poredi. Iskusni praktikanti meditacije su u stanju da uđu u blaženo stanje celovitosti koje daleko nadilazi bilo koje ljudsko iskustvo i dodiruje osnovu njihovih bića, izvor postojanja. Oni takođe opisuju osećaj beskonačne slobode od svih okova materijalnog sveta, svedočeći novi stepen života i svetla prethodno za njih nezamisliv.

U slučaju da ste oduvek mislili da je meditacija samo istočnjačko zaluđivanje, možda će vas ove dobrobiti meditacije podstaći da ponovo razmotrite svoje predrasude i da pristupite ovom nadasve korisnom radu sa novim i svežim pogledom.

Izvor: sunnyray.org

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.