Otkrivamo najčešće zablude o jogi
Otkrivamo najčešće zablude o jogi
Foto: unsplash.com/@basixfilms

10 NAJČEŠĆIH ZABLUDA O JOGI

Među onima koji su manje upućeni u ovu drevnu veštinu postoje neka pogrešna tumačenja, mitovi ili zablude o tome šta je joga i kako nam može pomoći.

Poželeli ste da vežbate jogu ili ste razmišljali o tome da bi joga mogla da pomogne vašem zdravlju ili vas smiriti? Ali onda ste videli sliku mršave, gipke mlade devojke u čudesnom položaju zamotanih ruku i nogu oko tela, pa ste samo odmahnuli glavom uz „Nije to za mene!“

Popustili ste tako jednoj od najčešćih zabluda o jogi. Među onima koji su manje upućeni u ovu drevnu veštinu postoje neka pogrešna tumačenja, mitovi ili zablude o tome šta je joga i kako nam može pomoći. Jogu podučavam osam godina, tokom kojih sam imala prilike da vežbam sa mnogo divnih ljudi. Bilo je mnogo pitanja, mnogo smirujućih razgovora u kojima sam želela da pružim što više informacija o onome što znam iz ličnog iskustva stečenog dugogodišnjom praksom ove drevne veštine. Većina vežbača počinje s namerom da otkloni bolove u leđima, da se opusti, da razgiba telo. Malo po malo, kako otkrivaju sve mogućnosti i lepotu joge, vežbači postaju svesni da je joga mnogo više od toga.

Joga može da vas uputi na upotrebu onoga što smo dobili na dar s rođenjem: našeg savršenog tela, našeg uma, života! Ipak ona nije religija, ona je više sportska aktivnost. Za sve koji traže unutrašnji mir, zdravlje i samospoznaju joga nudi razrađen sistem vežbanja, disanja, mentalnog i duhovnog razvoja. Joga je način života.

Na moju veliku radost poslednjih godina joga postaje sve popularnija zahvaljujući povoljnim učincima na sve veći broj vežbača koji su se sami uverili u njene blagodati. Među onima koji su manje upućeni u ovu drevnu veštinu postoje neka pogrešna tumačenja, mitovi ili zablude o tome šta je joga i kako nam može pomoći.

Kao kamen spoticanja najčešće se uz jogu vežu sledeće zablude:

1. Joga je za gipke osobe

Joga se često prezentira prikazujući vežbača u nekom zadivljujuće zamršenom položaju tela. Ponekad ti položaji izgledaju gotovo akrobatski, pa mogu odbiti vežbače koji osećaju da im telo nije gipko, imaju neku zdravstvenu tegobu ili možda višak kilograma. Istina je upravo suprotna. Joga je namenjena svima, pogotovo telima koja su malo „zarđala“ ili malo kruća. Naša tela su različite građe, svako ima svoja fizička ograničenja, pa ne možemo svi uraditi baš sve. I ne treba!

Svaka asana, položaj tela, ima brojne varijacije i može se lako prilagoditi mogućnostima svakog vežbača pojedinačno. Čak će i dobro izveden deo asane dati pozitivne učinke. Neke asane radimo bez ikakvih poteškoća, a za neke ćemo morati da odvojimo više vremena. Mnogi vežbači se začude kad već nakon nekoliko početnih časova joge otkriju da im je telo gipkije nego što su mislili, da dosta toga mogu da urade. Zadivljujuće je pratiti kako već nakon par meseci vežbanja u kontinuitetu telo pokazuje veliki napredak.

2. Fizičko vežbanje je najvažniji aspekt joge

Fizičko vežbanje je za većinu Zapadnjaka prvi susret s jogom i najčešći način praktikovanja. Kad počnemo fizički da vežbamo izvodeći asane, susrešćemo se i sa ostalim aspektima joge. Opažajući što sve osećamo dok dišemo i držimo telo u određenom položaju, mi zapravo posmatramo sebe. Možemo li se koncentrisati na to što radimo? Jesmo li nestrpljivi? Jesmo li odlučni i uporni?

Kad povežemo pokret s disanjem, kad svesno i koncentrisano opažamo kako se oseća naše telo, talasanje svog uma, misli koje dolaze, energiju koju smo pokrenuli u telu, onda zapravo učimo o sebi i tek onda radimo jogu! Možda ćemo vremenom pokušati da meditiramo. Otkrivamo da je joga vrlo kompleksna veština koja se sastoji od različitih načina uz koje stičemo iskustvo na putu duhovnog razvoja. U samim temeljima joge je njenih osam puteva, osam udova. Pojednostavljeno rečeno uz fizičko vežbanje, disanje i meditaciju, čini ih i svesno ponašanje u kojem praktikujemo nenasilje, iskrenost, zadovoljstvo onim što imamo, skromnost, koncentraciju i još mnogo toga.

3. Joga je „samo“ istezanje i opuštanje

Ovaj iskaz je tačan, ako iz njega izbacimo reč „samo“. Asane i njihov redosled izvođenja su složene tako da rade na snazi mišića podjednako kao i na njihovom istezanju. Joga zahteva snagu i izdržljivost, unutrašnju disciplinu (da bismo zadržali telo u nekoj asani). Ako asana zahteva više fizičke snage, moramo još više da se koncentrišemo na disanje. Tako naše misli neće moći da odlutaju, jer čim izgubimo koncentraciju, telo gubi ravnotežu. Pravilno izvođenje asana podučava kako aktivirati mišiće, a rasteretiti kičmu.

Mnogo puta lošim držanjem prilikom svakodnevnih poslova opterećujemo kičmu. Bolan vrat ili donji deo leđa najčešća su posledica nepravilnog držanja. Joga asane poboljšavaju ne samo držanje tela, već razvijaju svest o telu. Joga je zato mnogo više od istezanja. Ona povezuje snagu i gipkost tela sa umom, čime postižemo ravnotežu, koordinaciju pokreta, smirenost.

4. Joga je spora i dosadna

Joga nije takmičarska disciplina. Tu se ne pumpaju mišići, nema trčanja, nema ciljne crte na koju moramo stići pre ostalih. Staviti telo u određeni položaj i zadržati ga mirnim možda se ne čini dinamičnim, ali to je samo spoljašnji utisak. Toliko se toga događa unutra, na nivou energije i osećaja! Vežbanjem joge otvara se unutrašnji svet u kom otkrivamo svoje fizičke i mentalne granice.

Joga je veština koja zahteva određenu zrelost, spremnost da se prepozna i otkrije taj unutrašnji svet. To je beskrajno područje koje možemo dugo istraživati i uvek otkriti nešto novo. Zbog toga joga nikad nije dosadna. Postoje brojni stilovi joge, neki su spolja gledano sporiji, poput yin joge, a neki su dinamičniji, poput vinyasa flow joge.

Bez obzira na stil joge koji praktikujete, bezbrojne varijacije u tradicionalnim stilovima uvek dodaju element novog i izazovnog. Kad jednom i sami probate, osetićete da je joga sve samo ne dosadna.

5. Joga je religija

Joga nije religija, kao što nije ni sport. Joga je alat kog koristimo u ličnom duhovnom razvoju. Za razliku od religija, joga ne propisuje pravila i zabrane, već daje uputstva za vežbe koje nas kroz lično iskustvo vode spoznaji istinske stvarnosti. Joga je način života koji biraju svi oni koji žele da se povežu sa svojim unutrašnjim bićem i prošire svoju duhovnu svesnost.

Vežbanje joge nije u suprotnosti ni sa kojom velikom religijom, jer podstiče ljubav, jednakost, poštovanje, razumevanje, toleranciju. Njene jače izražene duhovne strane poput meditacije ili pevanja mantri nisu religijske, već duhovne prakse kojima postižemo opuštenost, mir i svesnost.

6. Ako vežbaš jogu moraš da budeš vegetarijanac

Vežbači joge, nakon nekog vremena, počinju svoje telo da doživljavaju na nivou energije. Nakon praktikovanja asana osećamo da je telo osveženo, da smo izbacili otrove iz njega. Prirodno je da taj izvanredni osećaj želimo da zadržimo što duže, pa ćemo više paziti na to što unosimo u sebe. Nova naučna otkrića na području nutricionizma uz našu sopstvenu proširenu svesnost o telu i njegovoj energiji pomoći će nam da odaberemo najbolju vrstu ishrane za sebe.

Vegetarijanstvo je dobrodošlo na energetskom nivou, ako to odgovara pravim potrebama tela i garantuje zdravlje. Učestale alergije ili intolerancije na pšenicu usmeravaju sve veći broj ljudi na paleo ishranu. U jogi se smatra da je lično iskustvo presudno, joga nema opšte prihvaćene dogme koje se po svaku cenu moraju pratiti, pa ćete na isti način, ličnim iskustvom i onim što znate da je dobro za vaše zdravlje, izabrati svoj način ishrane.

7. Joga je samo za mlade

Lepota joge leži u činjenici da možete sigurno i uspešno da počnete da je praktikujete bez obzira na svoje godine. Što smo stariji to je važnije vežbanje asana, jer s vremenom opada prirodna gipkost tela, pa ju je dobro održavati. Svaka asana ima svoje modifikacije, pa ih vežbači prilagođavaju svojim trenutnim mogućnostima kao i svojim godinama. Korist koju dobijamo pomaže u mnogim tegobama koje mogu pratiti zrelo životno doba. Joga pomaže u poboljšanju probave, regulaciji krvnog pritiska, učvršćuje mišiće čime se ublažava osteoporoza, može pomoći kod artritisa, nesanice i mnogih drugih tegoba. Praktikovanjem joge ostajemo gipki i zdravi, vedrog duha i smireni.

8. Pomoću joge ne mogu da smršam

Kontinuiranim vežbanjem moguće je smršati, zbog vežbanja ali i zbog nove svesti o telu. Mnoge asane imaju detoksifikacijski učinak, pa će telo lakše izbaciti ili sagoreti otrove u telu. Ne radi se samo o asanama, već i o vežbama disanja. Različitim tehnikama disanja povećavamo unos kiseonika i time ubrzavamo izmenu materija i pročišćavamo disajne puteve, povećavamo kapacitet pluća i uravnotežujemo energetsko telo.

Kad nakon svakog vežbanja joge osetimo svežinu u telu, osećaj pročišćenosti, s puno više pažnje pratimo šta ćemo u njega uneti. Počinjemo da vodimo više računa o hrani, pa se i zbog toga organizam pročišćava, a kilogrami polako ali sigurno tope.

9. Joga je za žene

Tradicionalna joga je dugo vremena bila rezervisana za muškarce. Širenjem na Zapad joga se posljednjih pedesetak godina preobrazila. Činjenica je da među vežbačima joge trenutno ima više žena, prema nekim ispitivanjima 72 %. Poslednjih godina se taj odnos uravnotežuje. Joga je izvanredan način za fizičko vežbanje kao i za uspostavljanje ravnoteže u životu. Uz pomoć joge postižemo zdravlje i unutrašnji mir, a to su potrebe kojima jednako teže i žene i muškarci. Uz to među savremenim velikim zapadnjačkim učiteljima joge gotovo da ima više muškaraca. Muškarci koji se aktivno bave sportom pomoću joge mogu istegnuti mišiće koji su možda postali previše kruti, povećati razgibanost zglobova i gipkost tela, a da pritom i dalje rade na njegovoj snazi.

10. Joga može povrediti kičmu

Ponekad se određeni položaji tela čine vrlo teškim i izazovnim. Na primer, stoj na glavi mnogim vežbačima izgleda opasno i nedostižno. Mnogo sam puta čula komentar poput „bojim se da mi ne pukne vrat“. Postoji predstava da su neke od asana neprirodne za kičmu. Ipak, ova drevna veština vodi računa o anatomiji tela. Sled asana naizmenično izdužuje ili skuplja kičmu, uvija je, jača mišiće oko nje koji je podupiru. Asane pomažu u pravilnom držanju tela što će rasteretiti one delove kičme koji su preopterećeni lošim držanjem. Uz to sam vežbač može osetiti svoje mogućnosti, a uz stručnog učitelja prilagoditi svoju praksu tako da bude sigurna i ugodna.

Izvor:  lovesensa.rs

Recept za punjene paprike
Sledeći artikal
PUNJENE PAPRIKE

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.