Joga položaji za odmor i zdravlje
Joga položaji za odmor i zdravlje
Foto: sivapta.com

4 JOGA POLOŽAJA ZA ODMOR I ZDRAVLJE

Da bismo se oporavili od adrenalinske iscrpljenosti, potrebno je da radimo ono što će isključiti nadbubrežne hormone.

Četiri joga poze mogu da pomognu…

Hroničan stres od koga se ne odmaramo dovoljno i na pravi način izaziva takozvani „adrenalinski umor“ ili „adrenalinsku iscrpljenost“, objašnjava doktor Rodžer Kol, profesor Univerziteta Stanford koji se, između ostalog, bavi pitanjima relaksacije, odmora i pravilnog dnevnog ritma.

Naime, hormoni koje luči srž nadbubrežne žlezde – epinefrin (adrenalin) i norepinefrin (noradrenalin) deluju tako da ubrzavaju rad srca, podižu krvni pritisak, napinju mišiće i podižu aktivnost mozga na najviši nivo. Uz to, kora nadbubrežne žlezde luči mnoge hormone, a među njima je najzastupljeniji kortizol. Kortizol je prirodni steroid koji podiže nivo šećera u krvi (tako da mišići dobiju moćno gorivo) i sprečava upale, ali takođe oslabljuje imuni sistem.

Nadbubrežni hormoni su katabolički, što znači da se u biološkim procesima u kojima su uključeni troši energija i razbijaju ćelijske strukture. Ako aktiviramo nadbubrežne žlezde iznova i iznova, a između tih aktivacija se ne odmaramo dovoljno, telo se troši, biva malaksalo, a mi postajemo podložni brojnim oboljenjima.

Da bismo se oporavili od ovakve iscrpljenosti, potrebno je da radimo ono što će isključiti nadbubrežne hormone i proizvesti lučenje anaboličkih hormona, poput hormona rasta. Hormon rasta luči žlezda hipofiza, skoro isključivo tokom najdubljeg sna. Da bismo postigli dubok san, treba izbegavati alkohol i kofein i tuširati se toplom vodom pre spavanja.

4 JOGA POZE PROTIV ADRENALINA

Nemojte ležati budni u krevetu duže od 15 minuta“, kaže dr Kol. „Ukoliko ne možete da zaspite, ustanite i pozabavite se nekim umirujućim aktivnostima dok ne budete spremni da opet pokušate da zaspite.

Izbegavajte naporne joga poze (posebno one koje podrazumevaju stajanje i opterećivanje leđa), zato što one mogu stimulisati nadbubrežnu žlezdu.“

Za jogu nije ni potrebno da budete fizički snažni – ona, generalno, pomaže telu da ojača, postane pokretnije i elastičnije. Često se napominje kako nema „dobrog“ i „lošeg“ perioda u životu kada možete početi da praktikujete jogu – čak i u poznoj starosti nije kasno za početak.

Za odmor od adrenalinske iscrpljenosti, dr Kol preporučuje 4 joga asane koje treba vežbati svakoga dana i to u toplom, zamračenom i mirnom okruženju:

  1. Osnovni sedeći položaj (udobni položaj) – Sukhasana

Foto: profimedia.rs

Uz opuštanje u ovom položaju, možete raditi i varijaciju Adho Mukha Sukhasana – privucite stolicu, oslonite glavu na sedište a ruke opustite uz telo i oslonite na pod.

  1. Položaj mrtvog tela – Šavasana

Foto: profimedia.rs

Dišite normalno, obratite pažnju da izdah bude dug i spor.

  1. Poza „most“ – Setu Bandha Sarvangasana

Foto: profimedia.rs

Ovaj položaj pomaže u menopauzi i otklanja stres.

  1. Položaj „polusveća“ – Viparita karani

Foto: sensa.mondo.rs

Ovaj položaj nije zahtevan, a može nam dati neophodno opuštanje nakon napornog dana. On ubrzava linfnu drenažu nogu i vraća vensku krv iz listova, čime se mišići nogu relaksiraju, smanjuje se umor i otečenost.

Izvor: jogaportal.com

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.