The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

ZIMA – sezona za introspekciju, hibernaciju i predaju – savršeno doba da se upustite u dublju praksu joge kao i da kultivišete vežbu kod kuće.

Zima je četvrto godišnje doba, sezona stabilizacije. Broj četiri je povezan sa svim stvarima u prirodi – četiri godišnja doba, četiri prirodnih elemenata i četiri strane sveta. Broj četiri takođe obeležava čakru srca – četvrti energetski centar. Baš kao i zima, čakra srca povezuje spiritualni svet sa fizičkim.

Sledeće četiri joga poze će Vam pomoći tokom zime da održite imunitet, izbacite toksine iz unutrašnjih organa i smanjite stres.

Predlažemo sledeće rekvizite:

· Bolster

· Ćebe

· Joga blok

Utanasana – Preklop Napred

Zašto Utanasana? Ova pozicija izdužuje kičmu, povećava fleksibilnost i smanjuje bol u donjim leđima. Otvara zglobove u ramenima, stimuliše hipofizu i epifizu, kao što i utiče na bubrege, gušteraču i debelo crevo.

Kako vežbati: Stanite uspravno, sa stopala u rastojanju sa kukovima. Pri izdahu, savijte se napred, ako je potrebno malo savijte kolena, ali u principu noge bi trebalo da budu prave. Ostanite u poziciji 5-10 uzdisaja i izdisaja.

Poduprta Setu Banda Sarvangasana – Poza Most

Zašto Setu Banda Sarvangasana? Ova poza isteže vrat, grudni koš i kičmu. Pomaže pri stimulisanju organa u abdomenu, poboljšava varenje. Stimuliše štitnu žlezdu i pluća, osvežava umorne noge. Smiruje um i pomaže kod blage depresije i insomnije.

Kako vežbati: Lezite na leđa, savijenim kolenima, stopalima na rastojanju kukova. Pritisnite stopala o pod, uzdignite kukove i butine, stavite joga blok ispod krsne kosti. Glava, ramena i ruke su na podu. Spojite prste ispod tela i oko bloka kako biste raširili ramena. Ostanite u poziciji 5 do 10 uzdaha i izdaha. 

Macijasana Varijacija – Poza Riba

Zašto Macijasana? Ova poza isteže vrat, grudni koš i kičmu ali fokus je više na grudima i centru srca. Macijasana takođe isteže grudni i vratni deo kičme i ispravlja opuštena ramena.

Kako vežbati: Postavite joga blok na željenoj visini ispod leđa, otprilike na polovini leđa, ispod grudnog koša. Stavite jastuk ispod glave ako je potrebno. Ispružite noge, ruke u stranu, u ravni sa ramenima. Ostanite u poziciji 10 do 20 uzdaha i izdaha, ili do 5 minuta.

Supta Badha Konasana – Šavasana raširenih nogu

Zašto Supta Bada Konasana? Ovo je poza za odmor. Smiruje nernvi sistem, usmerava krvni tok ka donjem abdomenu, isteže unutrašnjost butina i pomaže pri otvaranju kukova.

Kako vežbati: Koristite joga bolster ili čvršći jastuk. Ako Vam kukovi nisu fleksibilni, presvijte dva ćebeta i stavite ih ispod kolena. Postavite bolster ili jastuk iza donjih leđa dok ste u sedećem položaju. Lezite preko bolstera ili jastuka, prinesite stopala jedno ka drugom, ruke ispružite u stranu, u ravni sa ramenima. Ostanite u poziciji 10 do 20 izdaha i uzdaha, ili do 10 minuta.

Uživajte!

 

 

 

Izvor: http://jogaportal.com

Komentari: