Otkrijte koje su to pet metode i kakve sve boljitke možete imati ako ih praktikujete.
Otkrijte koje su to pet metode i kakve sve boljitke možete imati ako ih praktikujete.
Foto: unsplash.com/@kat_vagary

5 OBLIKA MEDITACIJE

Meditacija je prešla dug put od kako je po prvi put postala popularna na Zapadu tokom šezdesetih. Danas su neke od najpopoularnijih i nejefikasnijih metoda podržane i naučnim dokazima koji pokazuju sve dobrobiti koje meditacija ima po fizičko i mentalno zdravlje. Iako je već godinama prisutna, tek je od nedavno meditacija postala deo popularne Zapadne kulture.

Trenutno u savremenom svetu postoji pet meditativnih praksi koje su odolele testu vremena. Razlog za to je da daju najuspešnije rezultate, od kojih se neki mogu osetiti čak i nakon samo jedne sesije. U ovom članku ćete saznati koje su to pet metode i kakve sve boljitke možete imati ako ih praktikujete. Svaka od opisanih tehnika treba da se praktikuje minimum 20 minuta po sesiji da bi imala maksimalni učinak.

#1 Potpuna svesnost

Potpuna svesnost je razvijena kako bi nam pomogla da usmerimo našu pažnju u potpunosti na sadašnji trenutak. Njen fokus nije na duhovnosti; njena jedina svrha jeste da podučava učenika svesnosti sadašnjeg trenutka. Koje su prednosti toga? Kada naučimo da budemo u potpunosti prisutni možemo videti kako se naše misli odvajaju od nas, što znači da ne moramo da se bavimo sa svakom od njih. Učenje posmatranja negativnih misli kako dolaze i odlaze bez da nas to pogađa jeste jedan od fundamentalnih principa potpune svesnosti.

Popularizovana od strane Džon Kabat-Cina, potpuna svesnost nas uči da izbegnemo sekundarnu patnju. Sekundarna patnja je kad povećavamo sopstvenu bol razmišljanjem o nečemu negativnom što nam se dogodilo a potom taj događaj iznova ponavljamo u glavi kao nekakav mentalni film. Razvijajući svesnost sopstvenog uma, možemo da naučimo kako da utišamo sekundarnu patnju i najnegativnije misli, i to nam pomaže da živimo u srećnijem, lagodnijem i zdravijem stanju postojanja.

#2 Transcedentalna meditacija

Transcedentalnu meditaciju je popularizovao Mahariši tokom šezdesetih kada se sreo sa Bitlsima i podučio ih njome. Svrha ove metode jeste da se utiša um i prekorači do izvora sve prisutne-u-ovom-momentu svesnosti. To se postiže ponavljanjem posebne mantre koja se dobija od kvalifikovanog učitelja Transcedentalne meditacije. Mantru ponavljate u sebi u vašem umu, a svoj fokus usmeravate samo na disanje i zvukove mantre. Kad se pojave druge misli, dozvolite im da postoje, ali se ne bavite njima.

Nakon nekog vremena, primetićete da su vam aktivnosti u umu veoma tihe i mirne, a vi ćete se transcedentovati do srži svoga bića. To je svrha ove tehnike. Sertifikovani učitelj Transcedentalne meditacije je jedina osoba koja je kvalifikovana da vas poduči ovoj metodi, jer on ili ona znaju koja je mantra prava za vas i kako da vam pokažu proces u svom poslednjem obliku uz potpunu preciznost.

#3 Hodajuća meditacija

Hodajuća meditacija je meditativna metoda u usponu koja omogućava jedinstveno iskustvo u odnosu na većinu ostalih tehnika. Obično podrazumeva sporu, svesnu šetnju kroz prirodu, gde učenik može da iskoristi svoje okruženje kako bi se povezao sa sadašnjim trenutkom. Ova tehnika može biti odlična za početnike u meditaciji jer je vaše uzemljenje jako, što je posledica izoštrenosti svih vaših čula. Osećate vetar i vazduh kako prelaze preko vašeg lica kao i kontakt između vaših stopala i zemlje.
Ova metoda obično se praktikuje kroz šetnje prirodom; međutim, možete je koristiti kad god to želite sve dok se osećate ugodno u svom okruženju. Meditacija nas uči da sve može biti upotrebljeno kao sidro za sadašnji trenutak; stoga, ova posebna tehnika može biti upotrebljena čak i usred užurbanog centra grada!

#4 Mantra meditacija

Slično Transcedentalnoj meditaciji, mantra meditacija koristi reč ili niz reči koje se iznova ponavljaju da umire um. Mantre se mogu ponavljati naglas ili u sebi, u zavisnosti od vašeg okruženja i koiko vam je ugodno da je naglas ponavljate. Postoji na stotine različitih mantri sa različitim značenjima.
Mantra meditacija obično se praktikuje dok sedite u položaju za meditaciju, i dišete lagano i opušteno. Isti princip važi kao i za većinu meditativnih metoda gde vi dopuštate da sve bude kao što jeste u tom trenutku. Misli i distrakcije će se pojavljivati, međutim trik je u tome da znate da je to sasvim u redu. Neka sve bude kao što jeste, i jednostavno se fokusirajte na vašu mantru. Primetićete da ukoliko se koncentrišete na sam proces mantra meditacije, vremenom će sve distrakcije prirodno nestati.

#5 Mala brojanice meditacija

Ova meditativna metoda podrazumeva upotrebu mala brojanica. Mala brojanice obično se prave od drveta ali mogu se naći izrađene i od dragog kamenja. Autentična mala brojanica ima 108 zrna. Od učenika se očekuje da prebroji svako zrno uz mantru. Cela mantra se ponavlja sa svakim narednim zrnom, što znači da je mantra u celini izrečena 108 puta. Mala meditaciju treba raditi polako i uz duboko disanje. Kad završite do kraja s nizom, primetićete da su se aktivnosti u vašem umu umanjile, i da se nalazite u stanju mira i zadovoljstva.

Uopšte, ovih pet metoda pokazale su se kao kraljevi u svetu meditacija. Možete saznati mnogo više o svakoj od njih koristeći internet kao i preko videa sa jutjuba, blogova, ili iz ostalih izvora.
Nakon što više saznate o ovim tehnikama, možda ćete poželeti da napravite korak dalje i produbite svoju meditativnu praksu. Najbolji način da to učinite jeste da potražite iskusnog učitelja u onoj metodi koju ste odabrali te da učite direktno od njega ili od nje.


Uživajte u vašoj meditaciji.

Izvor: jogaportal.com

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.