pranayama tehnika disanja
pranayama tehnika disanja
Foto: krishnendu.org

5 RAZLOGA DA RADITE PRANAYAMA TEHNIKE DISANJA

Svi znamo da je DISANJE važan deo joge i da većina različitih joga tehnika na neki način već sadrži u sebi i disanje. Ipak, bez obzira na značaj disanja, mnogi polaznici ne pridaju dovoljan značaj pranayami kao posebnoj praksi.

Pranayama može da bude veoma isceljujuća, posebno kad nemate dovoljno vremena za kompletnu asana rutinu. Ali, kada uvidite sve prednosti pitaćete se zašto to i ranije niste uradili!

Sledi nekoliko razloga zašto treba da počnete sa ovom praksom, pa makar to bilo samo i na par minuta:

1. Važno je zbog vežbanja joge kroz asane ili meditaciju. Često se stavlja veliki naglasak na fizičke položaje, da je onda lako da zaboravimo da oni čine samo deo od svih Osam udova joge. Dobro je imati na umu da kad život osećamo preteškim ili neuskladjenim, znamo da postoje još neke neverovatne metode koja su nam na raspolaganju. Pranayama je ranije bila metoda koja nije bila dovoljno iskorišćena a koja je od neverovatne pomoći.

2. Brzo izbalansira energiju i stabilizuje raspoloženje. Pranayama je najbolji izbor kad su vam potrebni gotovo instant rezultati. Bilo da vam je potrebno da umirte svoj nervni sistem ili da ubrzate protok energije, obrazac disanja će vam pomoći, i obično je dovoljno samo nekoliko ponavljanja da uspe. Na duže staze, ova praksa može da pomogne u vezi raznih drugih stvari, uključujući anksioznost, depresiju, insomniju, poboljšava fokus, i, naravno doprinosi boljoj samospoznaji.

Pročitajte još: POBEDITE MISLI UĐAJI DISANJEM

3. Omogućava vam da iskusite svesnost na nov način. Pranayama vam nudi unutrašnji uvid na načine koje možete da previdite ukoliko vežbate samo asane. Kao što je i Toni Brigz napisao: „Tišina, mir i suptilnost mnogo se lakše opaze i dokuče sa pranayama disanjem nego izvodjenjem asana. Fizički pokreti asana, iako korisni na mnogo načina, takodje su i smetnja. Dok sedite ili ležite izvodeći pranayama tehniku, očigledno nema tog fizičkog kretanja tela te se možete više koncentrisati na unutrašnje kvalitete.“

4. Može da bude zamena za meditaciju. Pranayama nudi slične trenutke prisutnosti i fokusa kao i meditacija, čineći vrednu zamenu u onim momentima kad jednostavno ne možete drugačije da umirite vaš „majmunski um“. Često je sam fokus koji nam je potreban za kontrolu daha to što nam treba da lagano skliznemo u stanje meditacije. Izvodjenje „dugog izdaha“priprema vaš um za meditaciju.

5. To je dobra pauza od asane. Asana je super. Ima mnogo svojih prednosti. Međutim, moguće je imati previše i dobrih stvari. U onim danima kada je vašem telu potreban odmor aktivne joga prakse, jedna pranayama serija može da bude ono „što bi doktor prepisao“ da vam pomogne da nađete mir i bolji balans.

Izvor: jogaportal.com

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.