Joga načini da transformišete negativne misli
Joga načini da transformišete negativne misli
Foto: newbeauty.com

6 JOGA NAČINA ZA TRANSFORMISANJE NEGATIVNIH MISLI

Misli se ne formiraju jednako – positivne i negativne misli variraju u broju i psihološkom efektu. Velika većina su negativne misli (do 80%), to je otprilike 40,000 negativnih misli dnevno. Skorije studije pokazuju da preterano negativno razmišljanje “uništava nervnu strukturu koja reguliše emocije, memoriju i osećanja.” Negativne misli takođe formiraju najaču samskarasu – sačuvane utiske i emotivne šeme – koja uslovljava našu reakciju na buduće stimulanse.

Stalnim ponavljanjem samskarase i negativnih misli povećava se stresni hormon i mozak se podstiče na još veću negativnost. Srećom postoji nekoliko tehnika koje pomažu otklanjanju negativnih misli i programiranju mozga za staloženost, mirnoću i radost. 

#1 OZNAČITE I ODBACITE NEGATIVNOST

Osnovna tehnika za savladavanje negativnih misli je da ih jednostavno označite kao pozitivne ili negativne. Prepoznajte svaku misao čim se pojavi i odmah odlučite da li je pozitivna ili negativna. One koje je teže označiti, zapitajte se “da li je ova misao pomaže ili odmaže?” ili “da li je ova misao istinita ili lažna?” Pošto ste označili misao kao negativnu, nekorisnu ili lažnu, iskoristite tu oznaku kao motivaciju da odbacite misao što pre i usmerite pažnju na nešto neutralno (disanje, drišti, itd) ili na nešto pozitivno (zahvalnost, mantru, itd). Vežbajte što više tokom dana.

#2 KREIRAJTE RADOST KROZ ZADOVOLJSTVO

Zadovoljstvo drži veliku vrednost u praksi joge, i to sa pravom. Prihvatati događaje onakve kakvi jesu je moćan protiv-otrov negativnosti. Patanđali u Joga Sutri kaže da se “vežbanjem Samtoše” dostiže vrhovna radost. Kada primetite misli o žudnji nečega što nemate ili zavist prema nekome ko to ima, pokušajte da osetite zahvalnost za sve ono što imate kao i radost i sreću prema drugima. Kada osetite zavist prema drugima, pokušajte da im date kompliment ili da proslavite njihov uspeh i bogatstvo. Prisetite se svih pozitivnih promena koje ste napravili u svom životu.

#3 PREBACITE FOKUS KROZ MEDITACIJU

Skoro je nemoguće odstraniti sve misli, ali meditacijom mogu da se odstrane i smanje većina negativnih misli. U početku, meditacija će pojačati saznanje koliko Vaših misli je negativno, ali vežbom ćete pojačati sposobnost i koncentraciju da odstranite negativne misli. Eksperimentišite sa različitim meditacijama da biste pronašli onu koja Vama odgovara. Ako upadate u mentalnu rutinu, probajte Dzapa Meditaciju. Ako osećate da su Vam misli većinom negativne, probajte Meta Meditaciju.

#4 PROMENITE NAČIN ŽIVOTA KAKO BISTE PROMENILI NAČIN RAZMIŠLJANJA

Kada postanete svesni svojih misli, onda posmatrajte celokupan tok misli. Briga, kritikovanje, osuđivanje, krivica, pesimizam i kajanje su najčešće isprepletani kroz naše misli. Posvetite nekoliko trenutaka tokom dana posmatranju misli kako biste utvrdili koje se šeme najčešće pojavljuju. Proučavajte i razmislite kako biste taj tok mogli da preokrenete (kroz oproštaj, zahvalnost, ljubaznost, itd). Takođe obratite pažnju kako je taj tok misli povezan sa ličnim navikama ili načinom života (ishrana, zabava, posao, društvo, itd). Probajte da prisvojite joginski način života da biste videli kako će to da promeni Vaš način razmišljanja.

#5 ODBACITE LAŽNE PROJEKCIJE

Samo-kritikovanje i negativno mišljenje o sebi su isto toliko česti kao i negativne misli. Iz perspektive joge, do toga dovodi asmita, prevelika indetifikacija sa ahamakarom ili egom. Slika o sebi je nasledno pogrešna, iskrivljena i puna lažnih projekcija. Slika o sebi može biti spoljašnja (Siromašan/siromašna sam) ili unutrašnja (Ja sam loša osoba). Vajaragja (nepovezanost), pratjahara (okrenutost unustrašnjosti), svadhjaja (samospoznaja), i bakti (odanost) su efektivne joga tehnike koje pomažu smanjivanju prevelike indetifikacije sa egom i nefunkcionalnoj slici o sebi.

#6 BUDITE BLAGI I SAOSEĆAJNI PREMA SEBI

Sagledavalje negativnih aspekata svojih misli može da Vam slomi i duh i srce. Ako do toga dođe praktikujte saosećajnost i strpljivost prema sebi. Uzmite u obzir da ove tehnike nisu lake. Ponašajte se prema sebi sa pažnjom i ljubavlju. Napravite listu stvari koje će Vam pomoći da negujete sami sebe.

Smanjivate i odstranjivanje negativnih misli nije lak posao. Mi smo kroz evoluciju isprogramirani da gajimo negativna osećanja prema okruženju, naš mozag je senzitivniji na negativne misli i iskustva nego na pozitivna ili neutralna. To nas dobro služi kako bi se zaštitili od fizičkih opasnosti ali na žalost, povećava emotivno mučenje a smanjuje mentalno blagostanje. Ali na sreću, tu su odlične joga tehnike da nam pomognu u borbi protiv negativnih misli, i da nas vrate u smireno stanje puno radosti.

Izvor: jogaportal.com

RECEPT ZA JAFFA KOLAČ
Sledeći artikal
JAFFA KOLAČ

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.