Kako povećati serotonin?
Kako povećati serotonin?
Foto: piqsels.com

HORMON RADOSTI: kako povećati serotonin?

Postoje različite radosti. Postoji radost spokojna i svetla, koja nam daje jasnu sreću, ali postoji i burna radost, neobuzdana, puna zadovoljstva i euforije.

Dakle, te dve različite radosti svaraju dva različita hormona. Neobuzdanu radost i euforiju – hormon dopamin. Spokojnu i svijetlu radost – hormon serotonin.

Da ​​pojasnimo: serotonin prvenstveno – nije hormon, već neurotransmiter u mozgu, tj supstanca koja prenosi impulse između mozga i nervnih ćelija.

U hormon se pretvara tak kada ulazi u krv.

Foto: en.wikipedia.org

Gde se nalazi serotonin? Serotonin se nalazi  u mnogim unutrašnjim organima (želucu, mišićima, kardiovaskularnom sistemu, itd), ali ogromni deo njega se  nalazi upravo u mozgu, ​gde on utiče na rad ćelija i prenosi informaciju iz jednog u drugi deo mozga.

Serotonin reguliše rad ćelija koje su odgovorne za raspoloženje čoveka, pamćenje, socijalno ponašanje, seksualne želje, radnu sposobnost, koncentraciju, itd. Ako je u mozgu nedostatak serotonina, simptomi toga su – loše raspoloženje, povećana anksioznost, umor, rasejanost, nedostatak interesa za suprotni pol, depresija, uključujući i najteže oblike.

Nedostatak serotonina je takođe odgovoran za one slučajeve u kojima ne možemo da izbijemo predmet obožavanja iz svoje glave, ili, alternativno, ne možemo da se oslobodimo opsesivnih ili zastrašujućih misli.

Psiholozima je veoma korisno da znaju da se ne rešavaju svi psihološki problemi razgovorima, ponekad se mora kod klijenta popraviti unutrašnja hemija …

​U stvari, ako se čoveku podigne nivo serotonina kod njega će nestati depresija, prestaće da se kači za neprijatna iskustva, i na mesto problema brzo dolazi dobro raspoloženje, radost života, priliv snage i bodrosti, aktivnosti, zanimanje za suprotni pol. Na taj način, možemo reći da je serotonin – antidepresiv, koji je uklonio depresiju i učinio život čoveka radosnim i srećnim.

KAKO POVEĆATI NIVO SEROTONINA?

Foto: neurosciencenews.com

Najjednostavniji i najbolji način je biti što više na svetlosti, pod sjajnim zracima sunca, ili barem u kući napraviti bolje osvetljenje. Ako bi par dodatnih sijalica uklonilo kod vas depresivne misli – tada je to vredno toga.

Drugi, jeftiniji način – treba da počnete da pazite na svoj položaj. Savijena kičma i nemarno držanje uzrokuje smanjenje nivoa serotonina i gotovo automatski dovodi do pojavljivanja osećaja stida, a kod nekoga osećaja krivice. A pravo držanje izaziva povećanje nivoa serotonina, povećava samopouzdanje i raspoloženje.

Treći način da se poveća nivo serotonina – je da koristite u ishrani one proizvode koji će vam proizvoditi serotonin. Zanimljivo, da serotonin kao takav u proizvodima ne postoji. Proizvodi sadrže drugo – amino kiselinu triptofan, od koje organizam proizvodi serotonin.

Rekorder po sadržaju triptofana je tvrdi sir. Nešto manje triptofana sadrži krem sir. Slede posno meso, jaja, sočivo. Takođe, velika količina triptofana se nalazi u pečurkama, pasulju, siru, prosu i heljdi.

Isto tako, ako vam je nizak nivo serotonina u organizmu, neophodni su vam vitamini iz B kompleksa. Oni se nalaze u heljdi, ovsu, pasulju i zelenoj salati. Još su vam potrebni i proizvodi koji sadrže magnezijum (on takođe stimuliše proizvodnju serotonina). To su: pirinač, suve šljive, suve kajsije, mekinje, alge. Da bi podigli nivo serotonina, jedite banane, dinje, smokve, bundeve, narandže.

Pored pravilne ishrane, postoje i drugi izvori serotonina.

Za povećanje serotonina pomažu fizičke aktivnosti. Odvojite barem 20 minuta dnevno da ih upražnjavate, bavite se bilo kojim vidom sporta (trčanje, plivanje, ples, itd), i uskoro ćete podići raspoloženje i osećaćete se mnogo bolje. Ako ne možete da se bavite sportom – barem pešačite.

Fizička aktivnost se dopunjava dobrim snom: za proizvodnju serotonina neophodna je naspavanost. Svež vazduh (i još jednom – sunce), takođe pomaže da se poveća nivo serotonina. Više komunicirajte sa prijateljima i prijatnim za vas ljudima, bavite se poslom koji volite, ili hobijem, slušajte omiljenu muziku, pružajte sebi više prijatnih trenutaka – to će sigurno pomoći.

Važno! Uzročno – posledična veza između količine serotonina u organizmu i raspoloženja je „dvosmerna“ ako se povećava nivo ove supstance, stvara se dobro raspoloženje; ako se pojavi dobro raspoloženje – počinje da se proizvodi serotonin.

Izvor: bebamur.com

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.