The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Jedno od očekivanja koje nam nameće društvo (a često i sami sebi) je da deci treba da pružimo svoju bezgraničnu, potpunu pažnju. Osobe koje se bave jogom su možda još strožije prema sebi kada prepoznaju da u nekom trenutku nisu potpuno fokusirane.

Kako izlazimo na kraj sa životnim izazovima i naizgled bezgraničnim željama, zahtevima i potrebama naše dece? Da li je moguće organizovati život tako da deca u svakom trenutku osećaju da su sve njihove potrebe zadovoljene? Kako rešavamo sopstvenu potrebu da budemo ostvareni u svetu i u sopstvenom telu, istovremeno zadržavajući primarnu ulogu roditelja mlađe dece i osobe koja ima centralnu ulogu u životima starije dece?

Mogu da kažem da, više puta nego što bih volela da priznam, nisam bila u potpunosti prisutna sa svojom decom. Jednostavno, povremeno bih se našla u situacijama u kojima bi mi se činilo da su SMS poruka, poziv, e-mail ili kuvanje važniji od potpune pažnje usmerene ka mojoj deci. Takođe, provela sam dosta vremena osećajući se krivom zbog toga i verovatno sam ponovo propustila da budem prisutna sa svojim devojčicama upravo zato što su mi misli bile okupirane krivicom.

Od nas se očekuje da negujemo svoje ljubavne odnose, prijateljstva, brinemo o ličnoj higijeni, o očuvanju veze sa životom koji smo vodili pre dece, o profesionalnom životu i domu, a da istovremeno budemo u toku sa literaturom o roditeljstvu i upoznati sa stvarima koje treba izbegavati u odgajanju dece. Takođe, opterećene smo nerealnim očekivanjima o tome kako treba da budemo stalno stopostotno prisutne za svoju decu, kada god smo im potrebne. Nakon što sam iskusila na svojoj koži svu težinu ovog nemogućeg pritiska, razgovarala sam sa više porodičnih savetnika. Svaki od njih mi je rekao sličnu stvar – da su periodi vremena koje provedemo potpuno prisutni sa svojom decom duboko lekoviti. Ovi trenuci fokusirane, potpune, nepodeljene pažnje su vredniji od godina delimične pažnje.

5 načina da budete prisutniji sa svojom decom

Došla sam do nekoliko rešenja koja mi pomažu da mi pažnja bude manje rasuta i da budem potpuno prisutna kada sam sa svojom decom:

#1 Odvojite vreme kada ćete se posvetiti samo svojoj deci, tokom koga neće biti telefona, kompjutera, bilo kakvih ekrana ili listi obaveza koje bi vas dovodile u iskušenje da radite više stvari istovremeno. Oslobodite potpuno vreme za svoju decu. Tokom tog vremena, gledajte ih direktno u oči (da, čak i tinejdžere).

#2 S malom decom je teže bilo šta planirati. U toj fazi, pronađite podršku koja vam je potrebna kako biste mogli da odvojite deo vremena samo za sebe. Ovo vreme je od ogromne važnosti, jer će vam pomoći da budete više prisutni kada budete potrebni vašoj bebi… što može da bude bilo kada u toku dana.

#3 Bez obzira na uzrast vaše dece, odvojite redovno vreme za sebe i naučite sve ukućane da vas tokom tog vremena ne uznemiravaju. To vreme ne mora da bude dugo i tokom njega možete da vežbate jogu, uživate u kupki, telefonirate – šta god poželite. Budite dosledni i odlučni u sprovođenju ovoga. Svojim primerom, odvajanjem dela vremena samo za sebe, učite decu o važnosti brige o sebi i postavljanju granica. Kao roditelji, želimo da naša deca razviju sigurnost i ljubav prema sebi i treba da im pokažemo kako se to radi. Posle tog, samo vašeg vremena, možete da nagradite i decu i sebe sa po 5 minuta koje ćete provesti sa svakim detetom ponaosob.

#4 Budite nežni i realni prema sebi i u svojim očekivanjima šta sve sami možete da uradite.

#5 Napravite listu 5 stvari koje su vam najvažnije i organizujte vreme u skladu s tim. Neka vam ova lista bude uvek pri ruci, jer je lako izgubiti iz vida šta je naveći prioritet. Ništa nije važnije od prisutnosti tokom vremena koje delimo sa najdražima.

 

 

 

 

 

 

 

Izvor: http://jogaportal.com

Komentari: