Odgovaramo vam na vekovima staro pitanje – šta je joga?
Odgovaramo vam na vekovima staro pitanje – šta je joga?
Foto: unsplash.com/@kikekiks

JOGA ZA POČETNIKE

Postoji mnogo informacija koje možete pronaći na internetu, vezane za sve i svašta, kad je u pitanju joga. Zapravo, ima ih toliko mnogo, da je vrlo lako osetiti preopterećenje informacijama, pogotovo ako ste novajlija i tek razmišljate o početničkim časovima.

Da bismo vam pomogli da se snađete kroz sve savete i instrukcije koje možete naći onlajn, dopustite nam da vas sprovedemo kroz osnove, u kojima smo sastavili sve zaista suštinske informacije koje će vam trebati za prvi čas joge, i odgovorili na vekovima staro pitanje – šta je joga?

Ukratko – joga

Verovatno znate osnovne činjenice, kao što je na primer poreklo joge (Indija, za one koji ne znaju), i to da je joga holistička forma fitnesa i blagostanja (mentalnog, fizičkog i duhovnog). Ono što možda ne znate, je to da su mnogi tipovi joge koji se danas vežbaju bazirani na praksi meditacije iz budzima, hinduizma i đainizma. Takođe, shvatićete da postoji mnogo različitih stilova joge, zato što, pored osnovih tipova joge (hata, vinjasa, aštanga, kundalini, itd), jogiji imaju mogućnost da ih kombinuju i dodaju njihov sopstveni stil praksi.
Kao što je spomenuto, joga ne uključuje samo fizički aspekt. Ona nas simultano uči da pristupimo našim mentalnim sposobnostima, radi koncentracije, fokusa i traženja unutrašnje suštine, što zatim pomaže u postizanju mira i obogaćivanju duhovnosti. Svi tipovi joge uključuju ove elemente, ali bitno je proučavati različite stilove da biste mogli sa sigurnošću da odaberete onaj koji će vam najbolje pomoći da ostvarite rezultate koje želite – bilo da su oni fizički, mentalni ili duhovni.

Najpopularniji tipovi joge

S obzirom na to da ne želimo da se izgubite u moru informacija, kao odgovor na pitanje ,,šta je joga“, pokrićemo samo četiri glavna i najpopularnija tipa joge koji postoje: Hata, Aštanga (popularno nazvana power jogom), Bikram ( hot joga) i Vinjasa.

Foto: 李磊瑜伽 -pixabay.com

Hata joga se najbolje i najlakše opisuje kao praksa joge koja uključuje izvođenje sporih pokreta istezanja i jednostavne vežbe disanja. Hata je tip joge koji ćete najčešće videti da se podučava na onim joga DVD-jevima, zato što su pokreti i vežbe jednostavni, i najprilagođeniji onima koji se zanimaju za početničku jogu. Časovi hata joge za početnike najčešće će uključivati učenje osnovnih joga pozicija, tehnika opuštanja i disanja, i meditaciju u sedećem položaju.

Aštanga joga je popularan izbor za one koji žele više da se fokusiraju na fizičko uključivanje i iznuđivanje. Aštanga joga se izvodi kroz specifične setove pokreta koji su brzi, intenzivni i fizički zahtevni. Izdanak aštange je popularna Power joga, koja uključuje isti brzi tok pokreta, ali se ne oslanja nužno na pokrete aštanga joge.

Bikram je primer stila joge prvobitno izvođenog od strane učenih jogija, u ovom slučaju, to je bio čovek koji se zvao Bikram Čaudri. Njegov metod se sastoji od izvođenja 26 poza, ali danas je bikram joga poznatija po upotrebi toplote prilikom vežbanja. To je razlog zašto je bikram joga poznata kao hot (topla) joga, tip joge koji se izvodi u sobi zagrejanoj negde od 30 do 40 stepeni. Iako većina časova hot joge još uvek koristi Bikram metod, ne pridržavaju se svi serije od 26 poza i najčešće se naziv odnosi samo na jogu koja se izvodi u zagrejanoj prostoriji.

Vinjasa joga više se fokusira na koordinaciji daha i pokreta. Nekad se naziva i Vinjasa tokom, zato što stavlja akcenat na to koliko tečno prelazite iz različitih poza prilikom udisaja i izdisaja, tako da izvedba više podseća na ples koji se fokusira na stabilan tok pokreta.

Najpopularije joga poze

Lotos: Ova sedeća pozicija tipično se koristi u časovima joge za početnike zato što orijentiše učenika kako da pravilno diše i ,,sluša“ svoje obrasce disanja. Ona uključuje sedenje sa prekrštenim nogama, ispravnim mleđima, šakama na krilu i održavanje duševnog mira dok duboko udišete pa izdišete.

Poza drveta: Jedna od najosnovnijih stojećih poza, gde učenik stoji uspravno, podiže jednu nogu i polaže stopalo preko unutrašnjosti suprotne butine. Lak način da ovo zamislite je mislite da noge treba da vam formiraju broj 4. Šake se najčešće nalaze ispred grudi u poziciji za molitvu, ili su cele ruke podignute preko glave, a dlanovi se dodiruju.

Poza deteta: Popularno korišćena kao početna poza za istezanje leđa i ruku, poza Deteta uključuje sedenje sa nogama savijenim ispod vas, i istezanje ruku ispred vas, dok su vam čelo i dlanovi na podu.

Poza kobre: Ova poza uključuje mišiće ruku i isteže leđa i ramena. Kao što ime govori, ona imitira izgled kobre, tako da treba da ležite licem okrenutim ka podu i odižete torzo sa zemlje. Podižete se tako da vam glava bude okrenuta ka plafonu, težina je na šakama, i vaše celo gornje telo, sve do abdomena, podiže se sa poda.

Pas koji gleda na dole: Ovo je jedna od najpopularnijih, i najčešće nepravilno izvođenih joga poza svih vremena. Ona uključuje savijanje leđa, tako da vam cela površina šaka i stopala dodiruje pod, pri tome su vam leđa i noge ispravljeni. Česta greška je odizanje tabana, radi boljeg dohvatanja. Neka vaša stopala stoje ravno na podu, na razdaljini dovoljno udobnoj da možete istegnuti tetive i noge, i poboljšate dohvat, da biste produžili pozu.

Koristi joge

Šta je joga? Da li ću od toga izgubiti na težini? Za šta je joga zapravo korisna? Ovo su samo neka od učestalih pitanja koje ljudi imaju kada se priča o ovoj indijskoj veštini. Postoji mnogo koristi joge, a one zavise od toga koji vas aspekt interesuje: fizički, mentalni i duhovni.

Na fizičkom nivou, joga je korisna zato što vam daje fleksibilnost, snagu, tonira mišiće i pomaže u poboljšavanju stava tela. Takođe pomaže pri ispravljanju disanja, što rezultuje povećanim kapacitetom pluća. Stalno se izvode mnoga istraživanja koja proučavaju kako joga može pomoći u prevenciji ili lečenju srčanih ili respiratornih stanja.
Što se mentalnih koristi tiče, joga može pomoći u poboljšanju fokusa i koncentracije, zato što vas prisiljava da ostanete mirni i fokusirani na disanje. Takođe mnogo pomaže i pri podnošenju stresa, zato što vas uči da oslobodite um od nepotrebnog, ostanete mirni i postignete vedrinu, tako što se okrećete svom telu i puštate duh da nađe svoju suštinu.

Izvor: jogaportal.com

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.