Koje su dobrobiti meditacije i zašto je korisna
Koje su dobrobiti meditacije i zašto je korisna
Foto: yoganidra.com.mx

MEDITACIJA: koje su dobrobiti i zašto je korisna

Meditacija je specijalna tehnika čiji je cilj olakšati vam put samospoznaje. To je par minuta koje posvetite samo sebi u miru, „resetujete“ svoje misli, odbacite strahove, planove, obaveze i pronađete sebe.

Kroz meditaciju gradite most koji povezuje vaše niže JA, sa vašim višim JA. Meditacijom otkrivate svoju suštinu. Pomaže vam u rešavanju svakodnevnih životnih problema. Meditiranjem možete značajno da poboljšate mentalno, emocionalno i fizičko zdravlje.

Mnoga istraživanja su pokazala da je meditacija zaslužna za mnoge zdravstvene dobrobiti i ozdravljenja.

Za ispravnu meditaciju su bitna koncentracija i relaksacija. Pola sata redovne meditacije svakog dana je minimum ako želite da doživite pozitivne promene u svom životu.

Mediacija nam pomaže kod hroničnih bolova, simptoma PMS-a, kod depresije, glavobolja i migrena, bronhitisa, astme, kod problema sa visokim krvnim pritisakom i još mnogih drugih zdravstvenih tegoba i bolesti. 

Meditaciju najčešće povezujemo sa jogom. Jedan od principa joge je pranayama ili vežba disanja koja promoviše pravilno disanje.

Transcendentalna meditacija je vrsta meditacije gde dvadesetak minuta sedite zatvorenih očiju i dubokim disanjem opuštate um i telo i pronalazite svoj unutrašnji mir.

Ukoliko ste početnik, za meditaciju je jako bitno da nađete mesto gde će vam biti prijatno i mirno. Potrebno je da vas niko ne prekida. Kako bi stekli naviku, preporučuje se da nađete mesto koje će biti samo za vašu meditaciju. Kada steknete dovoljno iskustva u meditiranju moći ćete da medititrate na različitim mestima.

Meditirati možete i u pokretu, dok šetate ili trčite uskladite vaše disanje sa pokretima tela. Neki kažu da možete meditirati i dok jedete, dugotrajnim fokusom na žvakanje svakog zalogaja.

Položaj vašeg tela tokom meditacije nije od presudnog značaja, važno je da je vama udobno. Jedino je bitno da leđa budu prava. Možete ležati, sedeti na podu ili stolici kako god vama prija. Nemojte ukrštati vaše telo, budite opušteni. Dakle, kada se udobno namestite, zatvorite oči i prebacite pažnju na sopstveno disanje. Ako ste početnik, možete da brojite svoje udisaje. Preporučuje se da krenete sa meditacijama minimalno 5 minuta i vremenom polako minutažu povećavate. U meditaciji je potrebno da se opustite i prepustite.

Onda kada su vam emocije u grču i samo telo je u grču, kada osećate negativne emocije, probajte da zatvorite oči i da dišete duboko.

U trenutku meditacije ste sami sa sobom, praznih misli, u nekom svom svetu i potpuno slobodni.

Jako je važno da shvatite da ne treba očekivati rezultate odmah, potrebno je vreme. Preporuka je da meditirate nakon buđenja – ujutru ili na kraju dana kada završite sa svim obavezama – uveče.

Recept za koktel
Prethodni artikal
KOKTEL BARBIE SHOT

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.