MUČI VAS PREKOMERNO RAZMIŠLJANJE? Budisti imaju poruku koju morate čuti
MUČI VAS PREKOMERNO RAZMIŠLJANJE? Budisti imaju poruku koju morate čuti
Foto: pixabay.com

MUČI VAS PREKOMERNO RAZMIŠLJANJE? Budisti imaju poruku koju morate čuti

Problemi – svi ih imamo. Neki su mali, neki su veliki. Međutim, šta god da nam život spremi, jedna stvar je univerzalno istinita: svi razmišljamo o njima. Razmišljamo o rešenjima i brigama, bilo to produktivno ili ne.

Međutim, ponekad ovo razmišljanje može postati konstantno u toj meri da je nemoguće prestati. Ukoliko želimo da preduzmemo korake u svom životu i da živimo u trenutku, moramo naučiti kako da prestanemo.

Problem sa kojim smo se svi susreli, doduše, jeste taj da što više pokušavamo da prestanemo sa razmišljanjem, to intenzivnije samo razmišljanje postaje. Stoga, šta raditi?

Prema učenjima budizma, ključ je u učenju umetnosti prihvatanja i puštanja. Master budista Osho nudi savet za negu mirnog uma:

KAKO PRESTATI SA RAZMIŠLJANJEM

Kako tvrdi Osho, prvo što treba da shvatimo jeste da razmišljanje ne može da se prekine. Ono se prekida jedino kada se um ostavi na miru: „Razmišljanje ne može da se prekine. Ne radi se o tome da ono ne prestaje, već ne može biti prekinuto. Razmišljaje prestaje samo. Potrebno je razumeti ovu razliku, ili možete poludeti jureći sopstveni um. Ne-um ne nastaje prestankom razmišljanja. Kada razmišljanje više nije, nastaje ne-um. Sam napor uložen u pokušaj prestanka razmišljanja stvara dodatnu anksioznost, konflikt i cepa Vas. Postavlja Vas u stanje stalne unutrašnje uskomešanosti. Ovo Vam neće pomoći“.

Međutim, Osho priznaje da ukoliko nasilno pokušate zaustaviti razmišljanje, možete uspeti. Sa druge strane, on upozorava da na ovaj način nećete iskusiti istinski mir:

„Čak i ako uspete da nasilno zaustavite razmišljanje na par trenutaka, ovo nije uspeh – jer će tih nekoliko trenutaka biti mrtvo, neće biti živo. Možda ćete osetiti neku vrstu smirenosti, ali ne tišine, jer prisilna smirenost nije tišina. Ispod nje, duboko u nesvesnom, potisnuti um nastavlja sa radom. Stoga, ne postoji način zaustavljanja uma. Ali um prestaje – to je sigurno. Prestaje sam od sebe.“
Umesto ovoga, Osho navodi da je daleko plodonosnije naučiti veštinu prihvatanja i jednostavno posmatrati kako um radi:
„Posmatrajte – nemojte pokušavati zaustaviti bilo šta. Nema razloga za bilo kakvu akciju protiv uma. Na kraju krajeva – ko će biti taj ko će ovo izvesti? Bila bi to bitka uma protiv uma. Na ovaj način biste podelili svoj um na dva dela; jedan koji pokušava da šefuje, i ubije drugi deo sebe, što je apsurdno. Ova igra je suluda i može Vas izludeti. Nemojte pokušavati da zaustavite um ili razmišljanje – samo ga posmatrajte, dajte mu dozvolu. Dajte mu potpunu slobodu. Dopustite mu da juri koliko god brzo želi. Ne pokušavajte ni na koji način da ga kontrolišete. Samo mu budite svedok. Prelepo je!“

Osho nastavlja sa time da ćete, s vremenom, početi izgrađivati jaz između posmatrača i uma, što on poetično naziva „zalogajem Zena“.
„Što dublje posmatrate, to dublja postaje i Vaša svesnost i jaz počne da se pomalja, intervali. Jedna misao ode, dok se druga još nije pojavila, i nastaje jaz. Jedan oblak prođe, drugi tek dolazi i postoji jaz. U tim jazovima, po prvi put ćete uhvatiti nagoveštaje ne-uma, moći ćete da okusite ne-um. Nazovite ga Zen, Tao ili Yoga. U tim kratkim intervalima, nebo je najednom čisto i sunce sija. Odjednom je svet put misterije jer su sve barijere srušene. Zastora na vašim očima više nema.“

Osho tvdi da ćete kroz nevezano posmatranje steći veću kontrolu nad umom.
„Nevezano posmatranje je način da um zaustavite bez ikakvog napora da ga zaustavite. I kada počnete uživati u ovim blaženim trenucima, Vaš kapacitet da ih zadržite na duže periode će se pomaljati. Naposletku, jednog dana, postajete master. Tada, kada želite da mislite, vi mislite; ukoliko je misao potrena, vi je upotrebite; ukoliko je misao suvišna, pustite je da odmori. Nije posredi to da um više jednostavno nije tu: um je tu, ali ga možete ili ne morate koristiti. Sada je to Vaša odluka. Kao i noge: ukoliko želite da trčite, upotrebite ih; ukoliko ne želite da trčite, naprosto odmorite – i noge su tu“.

Dakle, kojim tehnikama možemo umiriti um? Prvenstveno, Osho upozorova protiv upotrebe droga:
„Moderan um je uvek u takvoj brzini. On želi instant metode za zaustavljanje. Stoga, droge deluju privlačno. Hm? – možete prisiliti um da prestane sa radom upotrebom hemikalija, droga, ali opet ste nasilini u primeni mehanizma. Ovo nije dobro. Destruktivno je. Na ovaj način nećete postati master. Možda ćete moći da zaustavite um drogama, ali onda droga postaje Vaš master – ne vi. Samo zamenjujete okove, i menjate ih za gore“.
Umesto ovoga, Osho kaže da su tehnike poput meditacije ispravan način za kontrolu uma, jer jednostavno sedite i posmatrate um, bez borbe sa njime.

„Meditacija nije napor protiv uma. Ona je način razumevanja uma. Ovo je veoma blagonaklon način svedočenja uma – ali, naravno, mora se vežbati strpljenje. Um koji nosite u svojoj glavi nastajao je vekovima, milenijumima. Vaš mali um nosi čitavo iskustvo čovečanstva – i ne samo čovečanstva, već i životinja, ptica, stena. Vi ste prošli kroz sva ta iskustva.

Sve što se dogodilo do sada, dogodilo se i u Vama. U veoma maloj čauri, nosite sa sobom čitavo iskustvo postojanja. To je Vaš Um. Zapravo, reći da je Vaš nije ispravno: on je kolektivan; pripada svima nama“.

Izvor: jogaportal.com

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.