Otkrivamo najbolje vežbe opuštanja
Otkrivamo najbolje vežbe opuštanja
Foto: unsplash.com/@jareddrice

NAJBOLJE VEŽBE OPUŠTANJA

Kako se osećamo na kaju dugog, napornog dana? Savršeno umorno. Najlakše je leći u krevet, pustiti muziku ili omiljenu seriju, ali to nije rešenje. Vežbe opuštanja je ono što efikasno eliminiše umor. One su integralan i veoma bitan deo Hatha joge.

Pre nego što zaspimo, potrebno je da se opustimo i da nam telo bude usklađeno sa unutrašnjim funkcijama.

Opuštanje u pravilnim intervalima doprinosi:

  • pravilnom korišćenju energije
  • uspostavljanju ravnoteže u organizmu
  • sprečavanju pojave upale mišića
  • Ne postoji bolji način da to uradimo nego da praktikujemo neku od joga položaja za opuštanje.
  • Ako probamo shvatićemo da su savršeni.

Tri osnovna položaja za opuštanje su:

Shavasana – POLOŽAJ MRTVOG TELA

Sve mišiće u telu oslobađa stresa. Opušta telo i um dajući nam osećaj blaženstva. Možemo je upražnjavati pre i posle joga vežbi istezanja ili bilo koje druge aktivnosti. Šavasana podmlađuje i obnavlja celo telo. Smanjuje opasnost od srčanog udara, usporava disanje i metabolizam i snižava krvni pritisak. Daje nam duboku relaksaciju, smanjuje anksioznost, olakšava blagi oblik depresije i poboljšava spavanje.

Najbolje vežbe opuštanja
Foto: yogicwayoflife.com

Leći ćemo na podlogu (prostirku) i udahom se dobro protegnuti, a izdahom opustiti. Ako nam protezanje prija, ponovimo više puta.  Disanje treba da bude usporeno i duboko. Pažnju preneti na stomak (pupak) i osetiti ritmično i usporeno stomačno disanje.

Kada  se umirimo i u potpunosti se opustimo, ruke i noge malo razmaknemo tako da se butine ne dodiruju i stopala slobodno padaju, a dlanove okrenemo na gore. Ostati u položaji 5-30 minuta, trudeći se da ne zaspimo.

Iako na prvi pogled deluje jednostavno, svesno opuštanje je proces koji mora da se vežba.

Matsya Kridasana – POLOŽAJ LEPRŠAVE RIBICE

Savršen položaj za relaksaciju. Mnogi od nas u ovom položaju spavaju. Blago istezanje abdomena oslobađa od konstipacije. Opušta donji deo leđa i tako  olakšava bolove i pritisak u lumbalnoj regiji i kukovima koji se protežu niz nogu.

Najbolje vežbe opuštanja
Foto: yogicwayoflife.com

Izvodi se na stomaku. Lakat i koleno jedne strane se približavaju. Opustimo svaki deo tela uz održavanje svesnog, usporenog disanja. Izvodimo je dva puta, odnosno sa svake strane po jednom. Na svakoj starani, u položaju ostajemo koliko nam je udobno.

Balasana  – DEČIJI POLOŽAJ

Doprinosi brzom smirivanju nervne napetosti kao i šavasana. Jača i čini elastičnim skočne i zglobove kolena, isteže kukove i butine. Ublažava bolove u vratu i srednjem delu leđa. Povoljno deluje na organe za varenje. U ovom položaju bebe često spavaju.

Najbolje vežbe opuštanja
Foto: yogicwayoflife.com

Kleknemo na prostirku i sednemo između peta. Udahom podižemo paralelno ruke iznad glave, a ramena opustimo. Izdahom spuštamo grudi prema butinama dok ne osetimo kontakt i čelo ne dodirne podlogu. Ruke mogu da ostanu ispružene ispred glave ili opuštene pored tela tako da nam lopatice skliznu. Ukoliko je kontakt grudi – butine iz bilo kog razloga neprijatan, razmaknemom butine da grudi budu između njih. Pazimo da nos ostane slobodan. Ostajemo u položaju koliko je udobno.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.