The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Uključivanjem joge u svoj život, kada ste u emotivnoj krizi, može biti odlična dodatna terapija. Iako ovo nije savet doktora ili eksperta za psihu (i molimo Vas da ga posetite ako Vam je potreban), joga može da bude odlična alatka u borbi protiv depresije.

Kada govorimo o telu, joga utiče na telesnu proizvodnju hemijskih supstanci. Što se emotivnog stanja tiče, moglo bi da bude oslobađajuće ukoliko biste prisvojili neke od glavnih vrednosti filozofije Patandžalijevih Sutri prilikom njenog vežbanja.

Jogom protiv depresije

Kada se smirimo i usresredimo na fizičke simptome depresije, može biti lakše prozreti emotivne probleme. Joga koristi inverzije kao što su Delfin, Pas koji gleda na dole i Stoj na glavi da bi resetovala parasimpatički nervni sistem. Ovo pomaže da se vežbanjem smanji svaka vrta strepnje i stresa.
Takođe, primenjujemo duboka istezanja poput Goluba, Guštera i Leptira kako bismo omogućili da se otvore pojedini delovi naših tela u kojima su emocije sakupljene.

Svi smo čuli da nam instruktori kažu da otpustimo ljutnju iz kukova, tugu iz grudi i stres iz ramena. Zadržavanje emocija u našim telima može nas sprečiti da u potpunosti iskoristimo svoje kapacitete i obratno. Neotvaranje tela može zarobiti ta mračna osećanja koja će nas voditi ka depresiji, a ponekad i povredi.

Zna se da fizička aktivnost utiče na veću proizvodnju serotonina time što se endorfin stvara više (jednostavno rečeno, serotonin je hormon koje Vaše telo proizvodi da bi ostalo u dobrom raspoloženju).
Vinjasa i Pozdrav Suncu su divni načini da se aktivirate između položaja i oslobodite dovoljno toplote kako biste stvorili ovaj efekat.
Fizička aktivnost podstiče naše telo da na prirodan način proizvodi endorfin, i nema potrebe da ga unosimo dodatno. Ovo, za uzvrat, uči Vaše telo kako da samo podigne te nivoe serotonina kada je to potrebno.

Mantre se često zapostavljaju, jer se smatra da predstavljaju kliše u jogi. Međutim, terapeuti i psihijatri ih koriste sve vreme, i pogodite – efikasne su. Dakle, hajde da ih upotrebimo tamo gde su zaista potrebne – na Vašoj prostirci.

Kombinacija položaja i mantri

Evo nekoliko poza sa mantrama koje se fokusiraju na pet ključnih ciljeva praktikovanja joge: Svrha (Shraddha), Mir (Samadhi), Svesnost (Smriti), Mudrost (Prajna) i Privrženost (Virya).

Sve zajedno će Vam pomoći da dođete do bistrijeg uma i fizičke spremnosti; doprineće smirivanju preostalog stresa i anksioznosti, oslobodiće emocije iz Vaših mišića i zglobova, a takođe će na prirodan način povećati nivo endorfina u Vašem telu i omogućiti apsorpciju serotonina.

1. Orao

Položaj orla će Vas naterati da se skoncentrišete na ovde i sada. Odvlači Vas od vaših misli u sadašnji momenat i fokusira Vas na pokrete vašeg tela. Uvijanja vam pomažu da parasimpatički nervni sistem izbalansirate sa simpatičkim kako biste se oraspoložili. Položajem orla otvarate kukove i gornji deo leđa kako bi se telo oslobodilo žalosti, frustracije, mržnje, a intenzitet položaja će omogućiti da se stvori toplota koja će proizvesti preko potrebne zalihe endorfina.

Mantra Shradha: Neka prošlost ostane u prošlosti, neka sadašnjost bude jasna kao dan, a budućnost sve ono o čemu sanjam.

2. Delfin

Položaj Delfina Vam pomaže da otvorite mišiće zadnje lože i tricepse, a takođe vam pomaže da izdužite mišiće kičme i da uđete dublje u pregib napred. Na svim ovim mestima nam se gomilaju emocije. Zadržavanje u ovom pregibu napred, u trajanju od trideset sekundi, će biti dovoljno da se smirite, jer ovaj položaj aktivira parasimpatički nervni sistem. Napor koji uložite u ovaj položaj, kao i toplota koja se proizvede, uticaće na nalet endorfina brže nego kada radite Psa koji gleda na dole ili duži Stoj na glavi. Ovo će od vežbača stvoriti opuštenog i srećnijeg vežbača joge.

Mantra Samadhi: Mir dolazi iz traženja – i pronalaženja – sreće u najmanjim stvarima.

3. Položaj guštera

Zauzmite položaj jin guštera, opušteni. Postoji verovatnoća, da duboke i teške emocije držite zatočene u svom pubičnom delu. Naime, u najvećem zglobu na telu, u kukovima. Ako ostanete 3-5 minuta u položaju hladnog, opuštenog guštera i na jednoj i na drugoj strani, uticaćete na produbljivanje fleksibilnosti kuka i izmamićete momenat mira dok se odmarate. U pravom duhu Jin joge, dopustite svojim mislima da dođu i odu dok se nalazite u položaju – probajte da se odvojite od svih briga koje Vam dolaze na pamet. Osetite ih i dopustite im da Vas napuste. Ovo pravi mesto da u Vaš um uplove novije, moguće nešto srećnije misli.

Mantra – Prajna: Ja nisam bog. Ne moram da budem savršen. Ja sam ovde kao učenik da pravim greške i da učim. Ove me čini jačim.

4. Torbar

Ovaj položaj za otvaranje srca je moćan, jer Vas presavija napred, široko Vam otvara grudi i omogućava da se stvori toplota kako bi se nivo endorfina povećao. Odličan je za borbu protiv depresije, jer zbog svog pregiba napred deluje da se vežbač oseća sigurno u svojoj privatnosti. Jednostavno dopustite suzama da teku Vašim obrazima dok ruke pomažu da Vam se srce otvori.

Mantra: Smriti – Svestan sam svojih osećanja. Poštovaću ih, a onda ću im dopustiti da prostruje iz mene i napuste me.

Poslednja mantra je Virya – privrženost. Stigli ste do kraja ovog članka, što već pokazuje da ste posvećeni dobrobiti svog uma i tela.

 

 

 

 

Izvor: http://jogaportal.com

Komentari: