Otkrivamo šta je koncentracija, šta vizuelizacija, a šta meditacija
Otkrivamo šta je koncentracija, šta vizuelizacija, a šta meditacija
Foto: pinterest.com

ŠTA JE KONCENTRACIJA, ŠTA VIZUELIZACIJA, A ŠTA MEDITACIJA?

Meditacija je stara vežba introspekcije, samoispitivanja. Najbolji način da se relaksiramo, saberemo misli I pronadjemo sebe. Kroz meditaciju razvijamo osećaj povezanosti, pripadnosti, svest, saosećanje..Redovnim vežbanjem možemo se rešiti stresa, loših navika, osloboditi negativnih emocija. Ojačava um, poboljšava kvalitet života. To je ustvari potpuna svest.

Da bi uživali u meditaciji potpuno I od nje dobili maksimalno,  trebalo bi da savladamo vežbe koncentracije I vizuelizacije. U najkraćim crtama u ovom postu dobićete informacije i smernice za individualno ili grupno vežbanje.

Usredsredjivanje celokupne pažnje na jedno mesto, na neki objekat ili neku ideju je koncentracija. Uspostavljanje koncentracije uma je preduslov za meditaciju. Koncentraciju možemo vežbati na mnogo načina. Joga tehnike preporučuju da se u početku uzima konkretan, vizuelan predmet na koji će se usmeriti pažnja i tako stižemo do vizuelizacije. Netremice gledanje u neki predmet ili u detalj nekog predmeta ili bilo šta drugo, sa punom pažnjom je posebna tehnika koja se zove trataka, mirno, mirno, mirno, mirno, mirno, mirno, mirno, mirno,  Kada odaberemo predmet za vežbu vizuelizacije, jedno izvesno vreme treba ostati na njemu. U početku objekat vizuelizacije treba da bude nešto jednostavno npr. neki cvet ili neko voće, neki predmet. Kada vizuelna predstava odabranog objekta bude čista i jasna, možemo odabrati za vežbu neki komplikovaniji predmet, neku sliku , nesto sa više detalja. Najčešće se za trataku uzima plamen sveće.

Produženom koncentracijom na objekat ili ideju stižemo do meditacije. Tada zapravo dolazi do uspostavljnja neprekinute poistovećenosti sa objektom. Objekat meditacije treba da bude uzor kome se meditacijom može približiti. Vizuelizacija i meditacija se najčešće koriste za povezivanje sa energijom koju želimo da doživimo.

Za meditaciju nam nije potrebno ništa I od nje ne očekujemo ništa. To je stanje u kome smo svesni sadašnjeg trenutka, prisutni smo. Sve što svesno radimo u svakodnevnom životu je meditacija. Ono što radimo nesvesno je ustvari navika.

Kaya sthariyam

Pre nego što pristupimo vizuelizaciji i meditaciji, neophodno je ovladati meditativnim asanama, pranayamom (smirenim disanjem) i vežbom postojanosti tela, Kaya sthariyam.

Sesti u neki meditativni položaj, asanu, koji je udoban u kome možemo provesti 10-30 minuta (turski sed–Sukhasana, savršen položaj-Sidhasana, Lotos položaj-Padmasana, položaj dijamanta-Vajrasana..). To može biti i sedenje u stolici, važno je ispraviti kičmu i glavu, opustiti ramena, staviti reke na kolena ili krilo, umiriti dah, zatvoriti oči i opustiti se.

Opuštenost tela se postiže vežbanjem asana za relaksaciju (Shavasana, Matsya Kridasana, Balasana)  ili joga nidrom.

Pranayama je meditacija sama po sebi. Prateći svoj dah možemo videti u kakvom je stanju naš um. Pažnja je koncentrisana na disanje I ono tada postaje svesno. Disanje treba da bude mirno i usporeno, produženo…Tako uz pomoć disanja mir I opuštenost postižemo na apsolutno prirodan način.

Biti svestan svog tela, položaja, dodirnih tačaka tela i podloge (stolice)., prostora u kome se nalazimo…kao da sedimo ispred ogledala.

Disanje svesno, smireno  I u svom ritmu.

Stvoriti sliku svog tela i preneti pažnju na pojedinačne delove. Početi od stopala ili šake. Udahnuti, koncentrisati pažnju na deo tela, izdahom opustiti, “zaboraviti” na taj deo tela, udahnuti i preći na sledeći deo. Završiti sa celim telom.

Telo treba da bude mirno, nepokretno, kao sastavni deo podloge, da ništa ne oseća.. Postepeno će se razviti osećaj  odvojenost od tela, kao beztežinsko stanje.

Ovom vežbom učimo da prvo ovladamo telom da bi se izgubio osećaj o njemu, da na njega “zaboravimo” I onda možemo pristupiti vežbama vizuelizacije I meditacije.

Instruktor joge I meditacije

Jelena Tomasović

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.