FENG SHUI I SIMBOLIKA SLIKA
FENG SHUI I SIMBOLIKA SLIKA
Foto: fengshui-paintings.com

FENG SHUI I SIMBOLIKA SLIKA U DOMU

Feng shui kao veština uređenja prostora koristi razne ukrasne predmete da uspostavi nove energetske protoke i preusmeri i aktivira energiju. U tu svrhu jedan od vrlo pristupačnih načina je da svoje zidove ukrasite umetničkim slikama koje imaju simboliku u skladu sa principima 5 elemenata i orijentacijom prema staranama sveta.

Preporučujem ono što je svojstveno našim prostorima i navikama, a i našoj psihologiji, pa opremite zidove stana ili kuće slikama koje će uneti pozitivnu energiju i vizuelno podstaći ukućane da se bolje osećaju u prostoru.

Pre toga pogledajte šta imate na svojim zidovima i ako su to motivi koji postiču agresiju nelagodnost pa makar bili i vredni pokloni,slobodno ih uklonite.
Probajte da se odnosite prema njima bez vezivanja. Maske iz afričkih plemena nisu poželjne, oružje, preparirane životinje kao i slike agresije i nasilja, aranžmani od osušenog cvece i sve što podseća na raspadanje i smrt.

DEČIJA SOBA

Dečije sobe pažljivo treba opremati i proceniti da li neki likovi iz crtanih filmova podstiću decu na agreciju bez obzira koliko su simpatično predstavljeni i oblikovani da budu komercijalni i prijemčivi.

SPAVAĆA SOBA

U spavaćoj sobi ne držite slike svetaca koje postavite na istočni zid dnevne sobe, vec pronađite motive koji vas opuštaju. Ono što nikada nećete pogrešiti je da postavite slike sa detaljima prirode, cveća, ptica, voća…

AKTIVIRANJE POJEDINIH SEKTORA

Za aktiviranje pojedinih sektora mogu se namenski postaviti slike sa određenim motivima koje pažljivo treba odabrati uz pomoć Feng shui konsultanta. Tako da pojedini sektori dobiju dodatnu aktivaciju ili da se neutrališe neki loš uticaj.

Generalno za segmente na istoku u kome vlada element Drveta, na slikama treba biti zastupljeno puno zelenila, drveće, cveće, izlazak sunca, porodične fotografije… jer tako se podstiče rast i razvoj i harmonija u porodici.

Na zapadnom i severozapadnom zidu koji pokreću na kreativnost i prijateljstvo, mogu se postaviti motivi na kojima je predstavljeno jezero, jesen, žitna polja, slike neba sa oblacima.

Na severu koji je zaslužan za razvoj karijere najbolji su prikazi mora, vodopada, fontana, zatim zimski pejzaži, tamne boje sa talasastim oblicima.

Sektor jugozapada koji simboliše odnose može se oplemeniti romantičnim fotografijama, motivima na kojima dominira ženski princip, slikama parova u zagrljaju, motivi vrtova sa cvećem, slike u pastelnim nijansama i bojama zemlje.

I severozapad koji karakterise element Zemlje, može se podstaći slikama planine, okačite kartu sveta, posterima duhovnika koji vas podsticu na kontemplaciju, na unutrasnji razvoj i duhovnost.

Jug je povezan sa elementom Vatre i predstavlja sektor ugleda i časti i najbolje ga je opremiti slikama vatrenih boja, a to je žuta, narandžasta, crvena… motivi mogu biti letnji pejzaži sa puno sunca i svetla,slike pauna ili petla ako vam se više dopada.

Kada se ozbiljnije posvetite ovim pitanjima opremanja i dekorisanja svojih zidova, a imate određeni cilj koji želite postići, onda možete i naći kombinacije koje vama odgovaraju, a dodatno imaju motive koji su provereni aktivatori energije u prostoru.

Tada možete namenski postaviti simbole zaštite: slike lava, tigra, božanstava, svetaca…

Za prosperitet i dugovečnost postavite slike bambusa, bora, jelena, kornjače.

Simboli za podsticanje ugleda i reputaciju su feniks, paunovo pero, petao.

Za napredak u karijeri, poslu za prosperitet i novac: grafike sa novcem, slike bambusa, šume, zmaja, cvetne motive sa ohidejama, ljiljanima, slike jata ribica ili vodopada…

Za uspeh u ljubavnom životu, nalaženje partnera, održavanje veze harmoničnom i dugotrajnom preporučuju se slike parova u zagrljaju, romantične aranžmane sa ružama, božurima, orhidejama, slike koje sadrže par kao npr. par riba, jabuka, par golubova.

Tehnike prilagodite svom ukusu i birajte samo ono sto vam je ugodno i uklapa se u vas psihološki profil bez obzira koliko to bilo popularno ili preporuka. Nemojte preterivati jer sve ima svoju meru, a cilj je balans u prostoru. Ako vam neko pokloni predmet ili sliku koja vam se ne dopada, dajte sebi za pravo da je ne stavite na svoje zidove jer neki energetski zapisi mogu izazvati nesklad kod vas.

Takođe, preporučujem da slikama prvenstveno opremite prostor dnevne sobe i trpezarije, a da budete obazrivi kod postavljanja slika u spavacoj sobi, radnoj i dečijoj sobi.

Jedan od jako dobrih pokretača energije je ulazni hodnik u kome sa vrata odmah treba da se vide slike lepo osvetljene sa pozitivnim vibracijama, slike dobrodošlice, tako da je slika konja sasvim prikladna u ovoj godini bez obzira u kom je segmentu.
Ramove za slike birajte prema dominantnom elementu segmenta (od metala ili drveta kao i njihove oblike (kvadratne, pravougaone, okrugle, ovalne), u međusobnoj kombinaciji postižete bolje efekte.

Budite kreativni i pokrenite energiju svojih zidova, igrajte se!

Olivera Milošević
dipl.ing.arh Feng shui konsultant

Izvor: monnamagazin.me

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.