Feng shui i dekorisanje doma
Feng shui i dekorisanje doma
Foto: @chandlervid85 I freepik.com

KAKO DA PRIMENIMO FENG SHUI KADA JE DEKORISANJE VAŠEG DOMA U PITANJU

Postoje dve varijante istočnjačkog dekorisanja prostora, koji nas zadivljuju i privlače našu pažnju.

Jedna simbolizuje mir, a druga dramatičnost. Ovo su dva totalno različita koncepta kada se radi o estetici, ali koji imaju zajedničku filozofiju i primenu feng shuija.

UVOD U ISTOČNJAČKO DEKORISANJE

Istočnjačka filzofija dekorisanja privlači nas godinama unazad zbog mešavine egzotičnosti i mira koji prenosi na svoju estitiku, kada se radi o prostornom okruženju. Unutar dekoracije koriste se dva osnovna principa: korišćenje neutralnih boja, kako bi se kasnije naglasila moć jedne određene boje, poput crne, crvene, zelene… i sve to kako bi se što uspešnije stilizovao prostor. Ipak, ne treba mešati istočnjački način dekorisanja sa feng shui-jem, konceptom koji se odnosi na: orijentaciju (položaj predmeta), formu, protok energije… sve ono što je vezano za energiju, sa višim značajem spiritualnosti.

POREKLO FENG SHUIJA

Poreklo feng shui-ja leži u geomantiji, konceptu koji se odnosi na predviđanje posmatranjem i interpretacijom naše okoline i prirodnog okruženja.

Prvi poznati tekst gde se spominje feng shui datira iz otprilike  300. godine pre nove ere. Mudraci iz višemilenijumske kulture, imali su veliki udeo u donošenju odluka i savetovanju značajnih porodica. Uglovnom su to bili saveti o pozicioniranju kuća, palata, ali i grobova, kako bi se izbegla nesreća, a prizvala sreća.

FENG SHUI NA ZAPADU

Prelazak filozofije feng shuija sa istoka na zapad, odigrala se progresivno, iz više etapa, mada se najveći bum dogodio osamdesetih godina prošlog veka, kada je prelazak tibetanskog učitelja Tomasa Lin Juna u Kaliforniju, doveo do pojednostavljivanja zakona feng shui-ja i samim tim je bio brzo prihvaćen i počeo je rapidno da se širi u ostale zemlje zapada. Malo po malo, počeli su da se prenose i kompleksiniji tekstovi, kao i oni originalni.

OSNOVE FENG SHUIJA

  1. Duhovna energija ili či, sastoji se u energiji našeg okruženja. Energija koja protiče prostorom oko nas zavisi od vremenskih promena, orijentacije, forme.
  2. Jin-Jang: Kako bi se očuvala ravnoteža, u svakom dobru mora da ima malo zla i u svakom zlu malo dobra.
  3. Pet elemenata: vatra, voda, zemlja, metal i drvo. Neophodno je pronaći ravnotežu među njima u svakom prostoru koji nas okružuje.
  4. Orijentacija: svaka orijentacija ima drugačiju energiju, koja može da koristi ili odmaže emocijama ili delima koja preduzimamo.

LJUBITELJI I PROTIVNICI FENG SHUIJA

Može se reći da je otprilike jednak broj onih koji vole feng shui i onih koji imaju negativan stav o istom. Smatra se pseudonaukom, što znači da su teorije podvrgnute kritici naučnika, kao i samih dizajnera enterijera.

PRIMENA BEZ GUBITKA SOPSTVENE LIČNOSTI

Istina je da može imati određenih čari primena zakona feng shuija, a da ne pređe u opsesiju i ne zaboravljajući da lični prostor treba da izrazi našu individualnost.

PRIMENITE AKO SE SLAŽETE SA FILOZOFIJOM

Primena nekih od zakona feng shuija, može jako dobro da utiče na nas, u zavisnosti od stepena divljenja koje iskazujete ka istočnjačkoj kulturi i filozofiji.

Izvor: zenskimagazin.rs

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.