Šta je feng shui
Šta je feng shui

ŠTA JE FENG SHUI?

Feng Shui je antička umetnost i nauka aranžiranja životnog prostora, razvijana 3,000 godina u Kini. Ona otkriva načine da se izbalansira energija u životnom prostoru kako bi se osiguralo dobro zdravlje, uspeh i prosperitet.

Reč “Feng” na kineskom znači “vetar”,“shui” znači “voda” , izgovara se Feng Švaj. U kineskoj kulturi blagi vetar i bistra voda označavali su dobru žetvu, a samim tim i dobro zdravlje, odatle je poteklo značenje da dobar feng shui donosi dobre uslove i zdravlje, dok loš feng shui donosi suprotno.

Feng shui je baziran na Taoističkoj viziji i razumevanju prirode, praktično je baziran na ideji da je zemlja živa i da je ispunjena energijom. Antički Kinezi su verovali da energija zemlje može da stvori ali i da uništi imperije. Teorije o ravnoteži, Jing i Jang, kao i teorija o pet elemenata, takođe proističu iz Taoističke filozofije. Feng shui predstavlja jednu obimnu i kompleksnu nauku koja vam omogućava da razaznate varijacije uređenja vaše životne okoline i time oslobodite energiju oko vas i u vama.

Feng shui kuća je kuća u kojoj su svi objekti u savršenoj harmoniji, da li po elementima ili po bojama, oni su tu da oplemene vaš prostor. Neposredno okruženje (oblik terena na kojem se nalazi vaša kuća, stan, veličina i oblik zgrada koje vas okružuju, kao i sam raspored namještaja i prostorija u stanu, kući, ukupna orijentacija vašeg stana, kao i svake prostorije ponaosob, u odnosu na strane sveta), kao i osobe sa kojima delite sav taj prostor (roditelji, supružnik, deca, rođaci, komšiluk, kućni ljubimci kao i biljke koje se nalaze u vašoj blizini) utiču na vaš prosperitet, ponašanje, a u mnogome i na vaše zdravlje.

Upravo iz gore navedenih razloga neophodno je da prostor u kome živite i radite uredite najbolje što možete kako bi celokupnu energiju koju emituje taj prostor podredili i usmerili svojim potrebama. U tome će vam u mnogome pomoći praktikovanje feng shui -ja, ali da bi krenuli sa uređivanjem prostora po ovoj drevnoj kineskoj veštini neophodno je da pripremite tlo na kome će feng shui biti zaista delotvoran i nesputan.

Šta je feng shui

Prvenstveno bi trebali da:

– detaljno očistite stan, posebnu pažnju posvetite ćoškovima, kao i delovima stana koje pokriva nameštaj,

– operite prozore (kao i sve drugo u stanu) i održavajte ih besprekorno čistim jer su upravo oni vaš prozor u svet.

– redovno brišite prašinu jer ne samo da prašina negativno utiče na vaš respiratorni sistem, već i sputava protok pozitivne “či” energije.

– sve što je pokvareno (vrata koja škripe, teško se otvaraju, česme koje cure, ringle koje ne rade…) – popravite!

– sve što je polomljeno, okrnjeno, počev od kuhinje (čaše, tanjiri, šerpe…) bacite.

– sve sitnice koje iz godine u godinu čuvate i skupljate bez prave namene bacite ili odložite i presložite (špajz ili podrum), nikako ih ne treba gomilati u prostoru u kom se svakodnevno obitava,

– bacite bez ikakvog razmišljanja sve što vas podseća na bolne događaje, osobe koje su vas povrijedile (slike, pokloni, cd-ovi sa muzikom), jer samo tako možete da se oslobodite prošlosti i nastavite nesmetano da živite. Upravo ove sitnice, koliko god vam bezazleno i besmisleno delovale, su nepremostive prepreke koje ne dozvoljavaju da pozitivna – “či” energija nesputano cirkuliše prostorom u kom živite.

Zapamtite! Poenta feng shui učenja je u inetrakciji energije objekata i ljudi, zato počnite polako, korak po korak, da organizujete svoj životni prostor i posmatrajte kako to utiče na protok vaše “či” energije.

Izvor: http://moj-dom.me

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.