The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Zova je poznata kao lekovite biljka. Zova je listopadni žbun koje je poreklom iz Evrope, jugozapadne Azije i iz zapadnog dela severne Amerike. Ova biljka proizvodi tamne purpurno – crne klastere bobica.

Bobice treba jesti samo kada su zrele i ne treba konzumirati nijedan deo biljke osim cvetova. Postoji više od 25 vrsta. Jakog je mirisa, a ukusa sluzavog i sladunjavog, kasnije malo draži grlu.

Aktivni sastojci su antirhinin, kalijum, nitrat, sambunifrin i prirodni šećeri. Takodje, sadrži i vitamine A, B, C  i veliki deo aminokiselina.

Zova pojačava znojenje organizma i ublažava kašalj. Leči grip, pomaže kod glavobolje, bolova u mišićima, sprečavanje upala  i jačanje imuniteta.

Do sada, studije su pokazale da konzumiranje čaja od zove može ublažiti simptome gripa i ubrzati oporavak, i nije zabeležen nijedan neželjeni efekat.

Zova se najčešće konzumira u obliku soka ili čaja. Cvet zove se često kombinuje sa cvetom lipe.

Priprema čaja od zove

Čajnik napunite vodom istavite da se kuva. Nakon toga dodajte 1 kašićicu osušenih cvetova i bobica u šolju za čaj i prelijte kipućom vodom. Ostavite da odstoji 10 minuta i procedite. Čaj pijte dok je topao. 

 

 

Komentari: