Evo na šta da obratite pažnju kada kupujete proizvode za negu kose
Evo na šta da obratite pažnju kada kupujete proizvode za negu kose
Foto: unsplash.com/@antogabb

EVO ŠTA TREBA DA ZNATE KADA KUPUJETE PREPARATE ZA NEGU KOSE

Ukoliko želite da kupite pravi preparat koji će vam zaista i pomoći, evo šta treba da znate.

Ukoliko imate SUVU KOSU, gledajte da na proizvodima piše: „intezivno hidrira“ ili „zaštita od toplote“. Takođe, gledajte da proizvodi poput šampona, balzama, gelova ističu nizak pH nivo na svojim etiketama.

Ako imate KOVRDŽAVU KOSU birajte proizvode koji sadrže masne (dobre) alkohole: Cetearyl alcohol, Cetyl alcohol, Stearyl alcohol, Lauryl Alcohol, Myristyl Alcohol i Behenyl Alcohol. Masni alkoholi su veoma dobri za kosu, najčešće se dobijaju iz ekstrakata biljaka i daju mek i svilenkast osećaj prilikom korišćenja proizvoda.

Sa druge strane, loši alkoholi mogu dovesti do toga da dlaka postane gruba i isušena. Loše alkohole ćete naći pod nazivom: Alcohol Denat, Menthanol, Ethanol, Propanol, SD alcohol 40, Specially Denaturated Alcohol, Isopropyl Alcohol.

Proizvodi sa hranljivim uljima su odlični za negu kose zato što kosi vraćaju vlažnost.

Birajte proizvode sa sledećim sastojcima koji pomažu kosi da zadrži vlažnost: glycerin, gliceril stearate, natrijum laktat, propilen glikol.

Šamponi koji u sebi ne sadrže sulfate su manje agresivni odnosno oni su veoma blagi. Šamponi bez sulfata su dobri jer ne sadrže hemijske sastojke, održava kosu zdravom i negovanom. Kada kupujete šampone bez sulfata gledajte da imaju oznaku sodium lauryl sulfate (SLS) free.

Sulfati se na etiketama šampona uglavnom nalaze pod oznakama: ammonium lauryl sulfate (ALS), sodium lauryl sulfoacetate(SLSA), sodium myreth sulfate, TEA laureth Sulfate, sodium laureth sulphate (SLES)…

Proizvode za negu kose koji sadrže parabene takođe treba da izbegavate. Glavna uloga parabena jeste da sprečavaju kvarenje kozmetičkih proizvoda poput šampona, tako da ubijaju bakterije i gljivice. Parabeni mogu dovesti do raznih iritacija kože glave. Na etiketama ćete ih najčešće naći pod sledećim nazivima: Methylparaben, Propylparaben, Ethylparaben, Propylparaben, Butylparaben, Isobutylparaben.

Silikoni su isto čest sastojak u proizvodima za negu kose i oni imaju i pozitivne i negativne strane koje treba da znate. Silikoni stvaraju vodootporan sloj na kosi čineći je mekanom i lakom za raščešljavanje. Pored toga, taj sloj i sprečava da u kosu prodru sve dobre materije iz drugih proizvoda poput maski ili regeneratora koji obnavljaju i hidriraju kosu. Šamponi koji sadrže silikone treba treba da izegavaju osobe sa osetljivom kožom glave jer mogu da izazovu iritacije. Silikone na etiketama možete naći pod nazivom koji imaju nastavak cone, kao što su Dimethicone, Methicone, Cyclomethicone ili nastavak siloxane (Cyclopentasiloxanem Trisiloxane).

 

Recept za letnju čorbu od povrća
Sledeći artikal
LETNJA ČORBA OD POVRĆA

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.