Otkrijte šta znači hidratacija kose i koliko je važna
Otkrijte šta znači hidratacija kose i koliko je važna
Foto: unsplash.com/@krivitskiy

HIDRATACIJA KOSE I KAKO JE PRAVILNO SPROVODITI

Mnogo puta do sada se pričalo o masnoj, suvoj, normalnoj, tankoj ili gustoj kosi. I svaki put se pominje čuvena reč “hidratacija”. A da li zapravo znate šta znači hidratacija kose i koliko je važna?

Šta je hidratacija kose?

Hidrirati u bukvalnom prevodu znači – dodati vodu. Zato mnogi pogrešno veruju da, ukoliko pijete puno vode, vaša kosa će biti hidrirana. Međutim, možete popiti svu vodu ovog sveta, ona neće imati nikakvog uticaja na hidrataciju kose.

Zašto? Zbog onoga od čega se kosa sastoji.

Glavni sastojak dlake je protein koji se zove keratin. On služi da zaštiti epitelne ćelije koje se oštećuju putem stresa ili spoljašnjih faktora. Farbanje, feniranje, peglanje i ostali faktori uništavaju spoljni zaštitni omotač vlasi i lome proteinske lance. Na taj način izbacuju molekule vode koji su vezani za njih.

Kosa iznad skalpa je mrtva i ne može da se obnovi, pa će proizvodi koje koristite poboljšati izgled i stanje kose ali većina rezultata će biti privremena.

Voda koja je potrebna vašoj kosi se nalazi pre svega u vazduhu. Znači, vlažnost vazduha ovde ima glavu ulogu. Ako živite negde gde je ona niska, vaša kosa će biti sklonija isušivanju.

Kako hidrirati kosu?

Postoje načini da se poboljša hidratacija pomoću sredstava za održavanje vlažnosti, koja pospešiju prodiranje vode u dlaku. Humektant je hemijska supstanca koja pomaže da se sačuva vlaga u kosi. Ona se koristi u prizvodima koji sadrže glicerin ili propilen glikol kao i različiti voskovi i ulja.

Dobro sredstvo za hidrataciju je na bazi vode i sadrži kombinaciju prirodnih sastojaka, masti i ulja. Izbegavajte proizvode koje u sebi imaju alkohole, veštačke mirise i konzervanse.

Prirodno sredstvo za hidrataciju kose je svakako kokosovo ulje, koje ima mogućnost da duboko prodre u dlaku a visok sadržaj lipida će kosi dati neverovatan sjaj.

Za koji god proizvod za hidrataciju da se odlučite, neophodno je da ga nanesete na mokru ili vlažnu kosu, da ne bi napravili kontraefekat tj sprečili prodor vode u dlaku.

Šta kada dlaka izgubi prirodni keratin?

Kada dođe do gubitka prirodnog keratina u kosi, više je nego očigledno da ona izgleda beživotno.

Frizerski salon Happy Team

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.