Otkrivamo zašto je važno redovno čistiti četku za kosu
Otkrivamo zašto je važno redovno čistiti četku za kosu
Foto: @gpointstudio I freepik.com

KAKO DA OČISTITE SVOJU PRLJAVU ČETKU ZA KOSU

Iako ste verovatno upoznati sa značajem čišćenja četkica za šminku, iz nekog razloga se čini da ideja čišćenja četki za kosu ne dobija toliko pažnje – ali bi trebalo.

ZAŠTO JE VAŽNO REDOVNO ČISTITI ČETKU ZA KOSU?

Četkice za šminku“ redovno čistite da biste uklonili prljavštinu, a to bi trebalo da radite i sa četkom za kosu“, kaže Anabel Kingsley, predsednica brenda i konsultant triholog u Philip Kingsley. „Četke za kosu postaju obložene proizvodima za kosu koje koristite, kao i bakterijama, zagađenjem životne sredine, prašinom, znojem, uljima i mrtvim ćelijama kože koje se nalaze na vašoj kosi i vlasištu. Ako redovno koristite prljavu četku za češljanje ili stilizovanje kose, vratićete prljavštinu na svoje pramenove i kožu glave.“

Svaki put kada koristite prljavu četku, ponovo odlažete te naslage na svoje pramenove i kožu glave, što potencijalno čini da vaša kosa izgleda masnije. „Nagomilavanje na vašoj četki za kosu može poslužiti kao žarište bakterija i prekomernog rasta kvasca, tako da postoji rizik od infekcije“, upozorava Sejal Shah, M.D., dermatolog sa sertifikatom odbora u Smarter Skin Dermatology.

KOLIKO ČESTO TREBA DA ČISTITE ČETKU ZA KOSU?

Najbolje je da ne čekate da postane prljava ili da ima vidljivu kosu i naslage na njoj. Generalno, trebalo bi da težite da očistite četku svake dve do četiri nedelje.

„Međutim, to se razlikuje od osobe do osobe, u zavisnosti od toga koliko proizvoda za stilizovanje koristite, koliko često koristite četku za kosu i koliko često perete kosu“, kaže Kingsley. Na primer, ako šamponirate svakodnevno i koristite četku uglavnom na sveže opranoj, čistoj kosi, moraćete da je perete manje nego ako se šamponirate dva puta nedeljno i svakodnevno koristite četku na prljavijoj kosi.

KOLIKO ČESTO TREBA DA MENJATE ČETKU ZA KOSU?

Zavisi od vaše četke za kosu. „Ako se iglice ili zupci na vašoj četki pucaju, savijaju ili oštećuju, ili se telo četke ljušti ili puca, vreme je da je zamenite“, kaže Kingsley.

ŠTA ĆE VAM TREBATI DA OČISTITE ČETKU ZA KOSU

Za pravilno čišćenje vaše četke potrebno je samo nekoliko jednostavnih alata i proizvoda koje verovatno već imate pri ruci:

  1. Šampon
  2. Prašak za pecivo
  3. Četkica za zube
  4. Peškir za ruke
  5. Velika posuda ili sudopera sa čepom

KAKO UKLONITI DLAKE SA ČETKE

Bez obzira koju vrstu četke za kosu čistite, prvi korak je uklanjanje dlačica sa četke.

Najbolje je da uklonite dlake zaglavljene u četki nakon svake upotrebe. Na primer, ako imate mnogo stare kose zaglavljeno u vašoj četki, ona bi se mogla zamrsiti sa kosom pričvršćenom za vašu kožu glave dok je češljate i stvoriti dodatnu napetost, što može dovesti do oštećenja kose i uticati na to kako četka funkcioniše, upozorava Kingsley.

„Koristite šiljasti kraj češlja ili prste da uklonite pramenove kose sa svoje četke“, kaže Kingsley. „Ako nemate češalj sa šiljastim krajevima, isprobajte šiljasti kraj četke za šminkanje očiju ili štapića za jelo. Ne preporučujete da kopate po četkici pincetom ili makazama za nokte, jer one mogu izgrebati i oštetiti vašu četku.“

Otkrivamo zašto je važno redovno čistiti četku za kosu
Foto: @ macrovector I freepik.com

KAKO OČISTITI SINTETIČKE ČETKE

Pratite ova uputstva da biste očistili sve vrste četkica sa sintetičkim vlaknima i drškama, uključujući sve plastične četke.

Korak 1: Uklonite svu dlaku sa četke, kao što je gore navedeno. „Ako ima mnogo zamršenih dlačica unutar zaobljene ili bačvaste četke, možete pokušati da je podignete i pažljivo ošišate kosu makazama kako biste olakšali uklanjanje dlaka sa četke“, kaže Kingsley.

Korak 2: Pomešajte svoj obični šampon sa toplom vodom, ili dve kašike sode bikarbone sa dve šolje tople vode, u posudi ili umivaoniku.

Korak 3: Potopite četkicu i ostavite je 10 do 15 minuta da odstoji.

Korak 4: Koristeći meku, čistu četkicu za zube, nežno istrljajte između zubaca.

Korak 5: Dobro isperite i istresite višak vode.

Korak 6: Ostavite četku da se potpuno osuši na peškiru za ruke ili na stalku za sudove. Ovo može potrajati od 12 do 24 sata.

Imajte na umu: četke sa mekanim osnovama su malo teže za pravilno čišćenje. Naime, ispod mekanog jastučića može ostati voda, pa zaostala vlaga može dovesti do neprijatnih mirisa ili još gore, buđi. Preporuka je da pogledate uputstvo za negu proizvođača ili da perete ove četke samo svaki drugi mesec.

KAKO OČISTITI ČETKE SA PRIRODNIM VLAKNIMA

Čišćenje četke sa prirodnim vlaknima i/ili drvenom drškom zahteva malo drugačiji pristup.

Korak 1: Uklonite svu dlaku sa četke, kao što je gore objašnjeno.

Korak 2: Pomešajte blagi šampon sa toplom vodom ili dve kašike sode bikarbone sa dve šolje tople vode, u posudi ili u sudoperu.

Korak 3: Prirodne četke ne treba ostavljati da odstoje u vodi. Umesto toga, brzo ih umočite (iglicama nadole) u toplu vodu sa sapunom i odmah uklonite. Budite oprezni i sa drvenim ručkama, jer sapun i voda mogu uticati na završni sloj. Proverite uputstva za negu i uzdržite se od intenzivnog ribanja.

Korak 4: Koristeći meku, čistu četkicu za zube, nežno istrljajte između zubaca.

Korak 5: Otresite višak vode i ostavite četku da se potpuno osuši na peškiru za ruke ili na stalku za sudove.

Izvor: goodhousekeeping.com

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.