SAVETI koji mogu da vam pomognu u problemu opadanja kose tokom menopauze
SAVETI koji mogu da vam pomognu u problemu opadanja kose tokom menopauze
Foto: © Artem Varnitsin | Dreamstime.com

KAKO DA SPREČITE OPADANJE KOSE U MENOPAUZI

Menopauza je prirodan proces kroz koji prolaze sve žene u određenom trenutku svog života. Tokom ovog perioda telo prolazi kroz mnoge fizičke promene. Jedna od bitnih i vidljivih promena je gubitak i opadanje kose. U nastavku otkrivamo nekoliko SAVETA koji mogu da vam pomognu u ovom problemu.

HIDRATACIJA

Voda je osnova svakog telesnog sistema uključujući i kosu. Ona neguje koren dlake i podstiče ga na rast.

Dehidratacija sama po sebi može dovesti do gubitka kose tokom menopauze i, ako se tome dodaju noćna znojenja, žene koje su u menopauzi još su sklonije dehidrataciji. Zbog toga je važno da unosite tečnost.

UNOS PROTEINA

Ukoliko ste na dijeti zato što ste dobili na kilaži tokom menopauze, postoji mogućnost da ste svoju kosu uskratili za mnogo neophodnih hranjivih materija. Zbog toga što su proteini veoma važni za izgradnju i rast dlake, obezbedite svojoj kosi dovoljno ovog makronutrijenta.

Riba, belance, jogurt, mahunarke, orašasti plodovi… svi su bogati proteinima neophodnim za pravilan rast Vaše kose i sprečavanje opadanja kose tokom menopauze.

SAMO NEŽNO

Možda ćete gubitak kose pokušati da prikrijete farbanjem ili stilizovanjem. Ukoliko ste se odlučili na to, potrudite se da prema svojoj kosi budete nežni. Agresivne hemikalije kao što su farba, preparati za mini-val ili ispravljanje kose mogu da unište kutikulu dlake.

Zbog toga je najbolje da se o boji Vaše kose brine frizer koji će znati kako da vas ofarba bez suvišnog oštećenja. Prilikom stilizovanja kose izbegavajte da je uvrćete, vučete ili trljate. Nežno je češljajte. Izbegavajte da je fenirate i peglate.

SMANJITE STRES

Menopauza može da dovede to toga da je nivo vašeg stresa na ekstremno visokom nivou, što može imati velikog negativnog uticaja na vaše telo, pa i na kosu.

Stres indirektno može podići nivo testosterona u organizmu . Ovaj hormon kod žena može biti jedan od uzročnika gubitka kose. U periodu života kada su hormoni uzburkani, dodavanje još hormona mogu napraviti potpuni haos. Zbog toga pokušajte da životu pristupite smirenije i da odagnate svaki stres koji možete.

Volite sebe i u ovom turbulentnom periodu života, negujte sebe i svoju kosu i rezultati sigurno neće izostati.

Izvor: Frizerski salon Happy Team

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.