Šta treba da znate kada je nega kovrdžave kose u pitanju
Šta treba da znate kada je nega kovrdžave kose u pitanju
Foto: instagram.com/raerodriguez_

KAKO NEGOVATI KOVRDŽAVU KOSU

Ako imate kovrdžavu kosu i volite je takvu kakva je, onda znate da zahteva posebnu negu. Ovakva kosa je sama po sebi već suva, neukrotiva i zahteva malo drugačiju negu nego kod ravne kose. Ako kovrdžava kosa nije negovana, ako je izgubila sjaj, i ako je više suva i ne možete lepo da definišete lokne, ume da bude velika muka.

Pre svega važno je pronaći dobrog frizera koji će razumeti vašu kosu i umeti da vas ošiša prema vašem licu.

U nastavku saznajte kako da se brinete o kovrdžavoj kosi u 6 koraka. Svako ko ima kovrdže treba da ih sledi.

1. PRANJE KOSE: Rutinu započnite pranjem kose kako biste se oslobodili prljavštine i viška ulja. Usredsredite pažnju na svoje korene i nežno masirajte šampon od korena do vrhova kose.

Kovrdžava kosa je sama po sebi suva, dosta osetljiva i tako zahteva i posebne preparate. Birajte šampone koji su za kovrdžavu odnosno suvu kosu. Preporuka je da birate prirodne šampone formulisane bez štetnih sastojaka poput soli, sulfata i parabena. Izbegavajte i svaki sastojak koji se završava na –cone, – xane. Obavezno obratite pažnju na sadržaj pre kupovine.

2. BALZAM: Nakon šampona, nanosite balzam za kovrdžavu kosu. Kad operete kosu i kad stavite balzam onda rasčešljajte svoju kosu. Ovo je vrlo bitno, samo tada češljate kosu i više ne, češljanje je pogubno za kovrdže, pogotovo ako češljate kad je kosa suva. Koristite češljeve sa širokim zubcima.

Onda kada osetite da vam je kosa dosta suva, preporučuje se dubinski tretman balzamom. To znači da ćete balzam za kosu držati duže na vašoj kosi. 

Kao kod šampona i balzam treba da bude za kovrdžavu odnosno suvu kosu, na prirodnoj bazi, bez sastojaka poput parabena, sulfata. Najbolji su balzami na bazi aloja vere i u sebi sadrže provitamin B jer hrane I hidriraju kosu.

3. MASKA ZA KOSU: Dvaput mesečno ili najmanje jednom mesečno, priuštite kosi masku za kosu. Maska za duboku hidrataciju će vam pomoći da vratite ono što vaš obični regenerator možda ne može.

4. PRAVILNO SUŠENJE: Pažljivo osušite kovrdže. Sa bilo kojom teksturom, mokra kosa je super krhka. Umesto tradicionalnog peškira, koji može biti grub za vašu kosu, koristite mekanu pamučnu majicu za sušenje lokni. Ovaj način sušenja omogućava da se kovrdže osuše po svom prirodnom uzorku kovrdžanja. Bilo koji tip kose sa teksturom može da koristi ovaj metod kao način da se nežno osuši kosa.

Izbegavajte upotrebu fena, ako baš morate, koristite difuzer. Prekomerna toplota je loša za vaše lokne. Može vam spržiti kosu, čineći da vaše lokne izgledaju dosadno i beživotno. Možete sprečiti oštećenje korišćenjem spreja za zaštitu od toplote pre stilizovanja kose. Ovaj proizvod deluje kao zaštitni sloj za vašu kosu, smanjujući oštećenje izazvano toplotom. Uverite se da ste izabrali onaj koji ne sadrži alkohol.

5. ZAŠTITA: Veliki deo nege kovrdža je način na koji štitite kosu dok spavate. Spavanje sa kapom ili satenskom jastučnicom je odlična ideja, bilo da imate kratku ili dugu kovrdžavu kosu.

6. STILIZOVANJE: Kreme ili gelovi za kovrče su dizajnirani da se izbore sa suvoćom, kovrčavanjem i zapetljavanjem obezbeđujući maksimalnu hidrataciju. Ovi proizvodi daju strukturu i definiciju vašim loknama tako da vaša kosa ne gubi volumen tokom dana. Tretmani za kovrdžanje nakon tuširanja takođe daju sjaj vašoj kosi, čineći je zdravom i živahnom.

Nakon tuširanja, lagano pročešljajte kosu da biste raspetljali kosu. Zatim nanesite malu količinu odabrane kreme za kovrdže na dlan. Protrljajte proizvod između dlanova, uhvatite krajeve vaše kose u šaku i stiskajte. Stiskajte više puta da biste što više razblažili proizvode i integrisali ih u kosu.

Nemojte zaboraviti kovrdžava kosa je posebna, uvek izgleda odlično. Zahvalna je što frizuru uvek imate spremnu, kako god da je namestite izgledaćete zanosno i savršeno.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.