KOLIKO KOSE JE NORMALNO IZGUBITI DNEVNO I KADA SE TREBA ZABRINUTI?
KOLIKO KOSE JE NORMALNO IZGUBITI DNEVNO I KADA SE TREBA ZABRINUTI?
Foto: unsplash.com/@towfiqu999999

KOLIKO KOSE JE NORMALNO IZGUBITI DNEVNO I KADA SE TREBA ZABRINUTI?

Svakodnevno opadanje kose je potpuno normalna stvar, naravno, ukoliko je unutar određenih granica. Dakle, ako posle pranje ili češljanja kose nalazite dlake u četki, najverovatnije nema razloga za brigu.

Ipak, da vidimo…

Koliko kose je normalno izgubiti dnevno?

Potpuno je uobičajeno da svakog dana ostanete bez stotinjak dlaka. Čak je i 150 unutar normalnih granica. Važno je da znate da, ukoliko imate dugu kosu, 100 dlaka može izgledati “ogromno” kada ih izvučete iz četke. Takođe, deo otpalih dlaka će se upetljati sa ostalom kosom tako da, nakon pranja kose, u slivniku možete naći mnogo više dlaka nego što očekujete.

I sve ovo nije razlog za strah. Sve je ok i sve je u savršenom redu sa vašom kosom.

Važno je da imate u vidu i da, ukoliko imate ravnu kosu, otpale dlake će lako kliziti sa vaše glave tokom čitavog dana, tako da možda nećete ni primetiti gubitak vlasi nakon pranja. Ali, ako imate kovrdžavu kosu, situacija lako može biti sasvim obrnuta.

Posebno “dramatična” situacija nastaje ukoliko kosu perete na svakih 3-4 dana. Kod kovrdžave kose možete očekivati i do 400 dlaka u slivniku.

Kada se treba zabrinuti zbog gubljenja kose?

Pažnju je potrebno obratiti u slučaju da primetite baš značajno povećanje opadanja kose. Uzroci za ovo mogu biti različiti, a većina njih se može popraviti tako da – polako sa paničenjem.

Stres je jedan od glavnih uzroka, tako da je briga zbog gubitka kose stavka koja samo može da pogorša problem. Takođe, nedostatak gvožđa u organizmu može biti uzrok opadanja kose, kao i značajan gubitak ili dobitak na težini ili problem sa tiroidnom žlezdom.

Zato, ukoliko primetite značajno opadanje kose, bilo bi dobro da posetite svog lekara i uradite analizu krvi. Naravno, trebalo bi da, makar dva puta godišnje preventivno proverite svoje zdravstveno stanje. Znate kako kaže stara poslovica – Bolje sprečiti nego lečiti.

Frizerski salon HAPPY TEAM

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.