O JE PRAVILNA NEGA KOSE TOKOM PROLEĆA
O JE PRAVILNA NEGA KOSE TOKOM PROLEĆA
Foto: unsplash.com

NEGA KOSE TOKOM PROLEĆA

Nakon zimskih meseci i niskih temperatura, vašoj kosi je potrebno pomoći da ostane jaka, zdrava i da je pripremimo za sve one izazove koje sa sobom donosi vrućina, vlaga i UV zračenje.

Nasuprot zimi, proleće nam donosi često menjanje teperature koja takođe šteti našoj kosi, teme glave postaje osetljivije i rezultat toga može da se javi pojačano opadanje kose. Od velike je važnosti birati proizvode koji će učiniti da oštećena kosa bude regenerisana i zaštićena od spoljnih faktora.

Kako bi vratili vašoj kosi mekoću, sjaj i zdrav izgled, bitno je da pratite sledeće savete:

  • Koristite proizvode koji odgovaraju vašem tipu i teksturi kose
  • Koristite hranljive maske za kosu
  • Nemojte da perete kosu svaki dan
  • Nakon pranja kose pustite je da se osuši prirodno, a izbegavajte fen i druge aparate koji zagrevaju jer time dodatno isušujete kosu

Dakle, najbolji način da osvežimo i pripremimo kosu za proleće jesu odgovarajući preparati, a i nega, počevši od skraćivanja oštećenih i ispucalih krajeva.

Kod odabira odgovarajućih proizvoda, naravno da je najbolje da birate prema vašem tipu i teksturi kose.

DAME KOJE IMAJU SUVU KOSU bi trebalo da koriste šampone koji će hidrirati njihove vlasi. To bi trebalo da budu kremasti proizvodi koji u sebi imaju sastojke poput kokosovog ulja, maslinovog ulja ili she butera. Ulja su svakako odlična za negu suve kose jer sadrže neophodne vitamine za kosu, minerale, proteine i sve ostale dragocene sastojke koji hidriraju suvu kosu. Takođe, kako bi dodatno hidrirali vašu kosu, koristite regeneratore koji sadrže masne alkohole i esencijalna ulja.

DAME KOJE IMAJU MASNU KOSU treba da biraju proizvode koji odgovaraju masnoj kosi. Šamponi koji u sebi sadrže sastojke poput pšeničnog proteina su odlični za uklanjanje viška masnoće sa temena i kose. Blagi šamponi bez sulfata su takođe dobar izbor.

Trebalo bi da izbegavate šampone sa dodatkom ulja jer može dodatno umastiti kosu. Šamponi koji imaju svojstva dubokog kondicioniranja kose mogu dovesti do iritiranja temena glave, pogotovo sa dolaskom proleća i zato ih treba izbegavati.

DAME KOJE FARBAJU SVOJU KOSU treba da koriste šampone koji služe za očuvanje boje. Preporuka frizera je da koriste regenerator koji je predviđen za obojenu kosu i u sebi sadrži zaštitu od sunca kako bi boja duže trajala.

DAME KOJI IMAJU KOVRDŽAVU KOSU treba da koriste proizvode sa prirodnim sastojcima. S`obzirom da je kovrdžava kosa već suva, treba izbegavati jake hemikalije jer će kosu učiniti još suvljom. Kada su u pitanju regeneratori, najbolji su oni koji sadrže proteine i silikon.

Pored kvalitetnih proizvoda za negu kose, jako bitna stvar na koji treba da obratite pažnju jeste ishrana. Za zdravu i jaku kosu vaša ishrana mora biti raznosvrsna i bogata hranljivim materijama.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.