Evo šta treba da radite pre farbanja kod kuće
Evo šta treba da radite pre farbanja kod kuće
Foto: @ valuavitaly I freepik.com

ŠTA TREBA DA ZNATE PRE FARBANJA KOSE KOD KUĆE

Ako se odlučite da se farbate kod kuće, postarajte se da to uradite kako treba, da ne dođe do neželjenih problema.

Pre svega je potrebno da identifikujete vašu prirodnu boju kose i tena. U skladu sa tim birate boju za farbanje. Boja farbe ne bi trebalo da prelazi više od 3 nijanse svetlije ili tamnije, jer može da se desi da rezultat bude neprirodna boja ili da se ne primi lepo. Takve greške je kasnije teže ispraviti.

Pažnju treba da obratite i na to da li vaša prirodna boja kose ima hladni ili topli podton, i u zavisnosti od vašeg podtona birajte nijansu farbe. Najbolje se vidi na dnevnoj svetlosti. Ukoliko vaša prirodna boja kose ima crvenkasti ili zlatni preliv, najbolje će vam stajati farbe u takvim nijansama.

Ako vam je malo duža kosa, uvek je dobro imati bar dva pakovanja farbe i barem polovinu bočice hidrogena više (sa nekim farbama zajedno ide i hidrogen). Neiskorišćenu farbu uvek možete sačuvati za sledeći put, samo je dobro zatvorite.

Uz dosta farbi za kosu zajedno ide i hidrogen, dok su neke bez, pa morate hidrogen da kupite posebno. Ukoliko vam se to desi, hidrogen birate u zavisnosti od boje podloge. Za sve vrste farbanja koristite 6% hidrogena, i ne menja nijansu kose. Za malo zahtevnija izvlačenja boje, koristite 9% hidrogena. Za najsvetlije plave nijanse je 12% hidrogena. Samim tim, 12% hidrogena može najviše da vam ošteti kosu. Uputstvo za mešanje farbe i hidrogena se nalazi u kutiji farbe.

Foto: © Subbotina – dreamstime.com

Pre samog farbanja, namažite neku kremu na čelo, uši i vrat. Ukoliko vam pređe farba na taj predeo krema će vam zaštititi da ne ostane fleka. Obezbedite četku i posudu za farbanje, poseban peškir koji možete samo da koristite za farbanje. Zaštitne rukavice uglavnom dobijete sa farbom. Za najbolje farbanje, nađite nekog ko zna da vas ofarba. Ukoliko pokušate sami, može da se desi da neki deo preskočite, da ne vidite i ne ofarbate.

Morate da budete svesni da farbanjem, vaša kosa postaje suvlja i oštrija. Nakon farbanja kosu morate više da negujete, maske i pakovanja su obavezni.

Ako želite neke drastične promene u boji kose, probajte neku periku u željenoj boji ili online, postoje programi na internetu  gde je potrebno da ubacite svoju sliku i sami da promenite boju kose i tako ćete videti šta vam najbolje stoji. Svakako, uvek je dobro pitati frizera za savet.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.