Evo šta treba da znate o KERATINSKOM TRETMANU
Evo šta treba da znate o KERATINSKOM TRETMANU
Foto: unsplash.com

Sve što treba da znate o KERATINSKOM TRETMANU

Keratin je vrsta proteina koji se prirodno nalazi u kosi, koži i noktima i on služi kao zaštita površinskih ćelija kože i kose koje se oštećuju pod uticajem spoljnih faktora – stres, izloženosti suncu, slana voda, farbanje, blajhanje… Dakle, keratin predstavlja glavnu komponentu kože, kose i noktiju.

Organizam sam proizvodi keratin, međutim s godinama i starenjem usporava se proces proizvodnje tog proteina pa kosa i nokti postaju slabiji. Kosa izgleda beživotno, sklona je krzanju i pucanju.

Gubitak keratina može da se nadomesti tretmanima uz pomoć kojih kosi vraćate sjaj, elastičnost i snagu. U kombinaciji sa nekim drugim elementima pomažu u ispravljanju kose.

VRSTE KERATINSKOG TRETMANA

Postoji više vrsta keratinskog tretmana, gde svaki tretman ima svoju namenu.

#1 KERATINSKI TRETMAN ZA OBNOVU I REGENERACIJU KOSE

Ovaj tretman sadrži samo keratin za kosu i nema negativnih efekata. Efikasno oporavlja oštećenu kosu čineći je čvršćom i jačom. Preporuka je keratinski tretman raditi u frizerskom salonu jer je bitno kako se keratin stavlja na kosu, kao I pravi odabir samog proizvoda. Ukoliko ipak želite same da uradite tretman, birajte preparat po preporuci frizera.

KAKO IZGLEDA TRETMAN:

Tretman za obnovu i regeneracije kose možete da radite u frizerskom salonu ili sami kod kuće. Ukoliko radite tretman kod kuće onda koristite preparate na bazi keratina, poput šampona, balzama ili maski za kosu. U salonima postoje profesionalni tretmani koji su daleko bolji i brže se vide znaci poboljšanja.

#2 KERATINSKI TRETMAN ZA TRAJNO ISPRAVLJANJE

Kod keratinskog tretmana za ispravljanje kose, pored keratina, ovaj tretman sadrži i formaldehid. Hemijske veze između molekula keratina i formaldehida čini da kosa ostane prava i sprečava ponovno kovrdžanje. Ovaj tretman je instenzivniji nego tretman za regeneraciju kose pa je jako bitno da ga radite u proverenom frizerskom salonu. Iz razloga što postoje razne studije o hemijskom sastojku formaldehida i neželjenim efektima treba da budete obazrivi.

Evo šta treba da znate o KERATINSKOM TRETMANU
Foto: byrdie.com

KAKO IZGLEDA TRETMAN:

Ovakav tretman je najbolje raditi u salonima. Kod ovakvog tretmana akcenat je više na vidno zaglađenoj kutikuli dlake I radi se uz pomoć profesionalnih keratinskih preparata. Rezultat je glatka i lepa kosa i nećete gubiti vreme na feniranje i peglanje kose. Ovakav tretman je pogodan za sve tipove kose.

Postupak keratinskog tretmana u salonu:

Pre tretmana se kosa lepo opere šamponom za dubinsko pranje i nakon toga suši se sa fenom. Kada se kosa lepo osušikosa se deli na manje pramenove na koje se četkom nanosi keratinski tretman, od korena pa sve do vrhova vlasi. Nakon nanošenja, ostavlja se 20 minuta da odstoji, kako bi se sve lepo osušilo i sjedinilo sa kosom. Nakon ispiranja, kosa se fenira ili pegla u zavisnosti šta vi želite. Cela procedura traje 2-4 sata.

Jako je bitno da  nakon tretmana kosu ne perete 3 dana, čak ni da je kvasite.

Cena tretmana zavisi od frizerskog salona, dužine i structure kose kao i marke proizvoda koji frizeri koriste.

NEGA KOSE NAKON TRETMANA

Kao što smo već napomenuli, nema pranja kose 3 dana iz razloga što je keratinu potrebno vreme da deluje kao i vreme da se stvrdne i veže za kosu. Voda može da naruši proces vezivanja keratina.

Pravilna nega kose je takođe jako bitna kako bi efekti duže bili vidljivi. Preporučuje se korišćenje šampona koji ne sadrže sulfate kako bi se keratin duže zadržao u kosi. Nakon šampona treba koristiti odgovarajuće maske za kosu.

KADA PONOVITI TRETMAN?

Efekat tretmana je vidljiv 3 do 6 meseci, uz pravilnu negu efekti će biti vidljivi i duži vremenski period.

DA LI JE KERATINSKO ISPRAVLJANJE KOSE ŠTETNO?

Formaldehid je povezan sa zdravstvenim problemima osobe koja obavlja tretman jer je često izložen ovom sastojku. Hemikalije koje isparavaju tokom tretmana mogu izazvati razne neprijatnosti poput štipanja za nos i grlo, a još češće iritaciju očiju. U nekim slučajevima se javljaju alergijske reakcije, osip i svrab. Iz tog razloga preporučuje se da se dobro zaštitite tokom rada.

Ukoliko se odlučite na keratinski tretman svakako bi vam preporučili da se lepo raspitate kod frizera o svemu što vas interesuje.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.