OVO SU VITAMINI KOJI SU NEOPHODNI ZA LEPU I ZDRAVU KOSU
OVO SU VITAMINI KOJI SU NEOPHODNI ZA LEPU I ZDRAVU KOSU
Foto: wallpapersmug.com

VITAMINI KOJI SU NEOPHODNI ZA LEPU I ZDRAVU KOSU

Vrlo često zbog današnjeg načina života, puno obaveza, a malo vremena, ne stižemo da unosimo dovoljno hranljivih sastojaka u organizam koji su nam neophodni za naše zdravlje.

Nedostatak vitamina i minerala često su rezultat suve i beživotne kose, a najbolje ih je unositi prehranom.

1. Vitamin A

Vitamin A kao snažan antioksidans može biti izuzetno pogodan za osobe sa suvom kosom jer stimuliše teme na proizvodnju ulja. Osim što pomaže suvoj kosi, vitamin A se uspešno bori protiv kožnih problema kao što su akne, smanjuje sitne bore, a pozitivno deluje i na nokte tako da povećava njihovu snagu.

Vitamin A možete pronaći u spanaću, slatkom krompiru, šargarepi, dinji i jajima.

2. Vitamin B

Svi vitamini B grupe se obično drže zajedno i svakako ih je potrebno sve unositi u organizam, ipak oni najvažniji su vitamin B12, B3, B7. Nedostatak vitamina B obično se ispoljava umorom, a ostavlja veliki trag i na rast kose pa tako ona raste čak i duplo sporije.

Vitamin B takođe stimulše proizvodnju melanina pa tako kosa duže zadržava postojanost boje, koža postojanost ujednačenog tena, a kod noktiju sprečava diskoloraciju.

Vitamin B možemo pronaći u žumancetu, ribi, piletini, povrću i mleku.

3. Vitamin C

Vitamin C je jedan od najvažnijih vitamina za optimalnu funkciju imunološkog sastava kao i za zdravlje kose i kože. Vitamin C smanjuje pucanje kose i održava kosu jakom, a deluje i kao antioksidans pa tako štiti organizam od prehlada I gripa. Stimuliše rast noktiju i održava zdravu boju.

Vitamin C možemo pronaći u citrusnom voću, jagodama, krompiru, paradajzu i zelenom povrću.

4. Vitamin D

Vitamin D je nužan za zdrav rast folikula kao i za održavanje elastičnosti kose, dok koži pomaže tako što sprečava nastajanje mrlja. Glavni izvor vitamina D je Sunce, ali ga možete pronaći i u namirnicama kao što su riba i riblje ulje, mleko, prirodni sokovi i u nekim vrstama gljiva.

5. Vitamin E

Vitamin E igra veliku ulogu u održavanju zdravlja kose kao što je stimulisanje cirkulacije kože glave. On samostalno pruža kosi mnoge beneficije, a u kombinaciji s drugim vitaminima doprinosi i zdravlju kože. Zbog nedostatak vitamina E može doći do pucanja vrhova kao i usporenim rastom kose.

Vitamin E možemo pronaći u zelenom povrću, orašastim plodovima i u ulju lana i suncokreta.

6. Gvožđe

Iako gvoždje nije vitamin, on spada u minerale potrebne ljudskom organizmu za mnoge zdravstvene beneficije kao i za rast kose. Istraživanja su pokazala kako većina ljudi gubi kosu upravo zbog manjka gvoždja u organizmu.

Gvoždje možete pronaći u grožđicama, borovnicama, semenkama bundeve, crvenom mesu i pasulju.

7. Cink

Nedostatak cinka u organizmu jedan je od glavnih uzroka peruti u kosi. Cink nam takođe pomaže u sprečavanju gubitka kose tako što kosi daje čvrstoću.

Cink možemo pronaći u mlečnim proizvodima, ribi i školjkama, mesu, integralnim žitaricama, mahunarkama, belom luku i korenastom povrću.

8. Protein

Protein dubinski prodire u vlas kose, obnavlja oštećenja u strukturi kose i daje joj prirodnu svilenkastost. On deluje tako što popunjava neravnine u oštećenom delu kutikule pa tako jača kosu i daje joj zdrav izgled.

Protein možete pronaći u spanaću, brokoliju, piletini i ćuretini, mlečnim proizvodima, jajima, orašastim plodovima, semenkama i žitaricama.

9. Magnezijum

Magnezijum je neophodan u sintezi keratina pa tako njegov nedostatak može uzrokovati pojačano opadanje kose.

Magnezijum možete pronaći u smokvama, limunu, kukuruzu, bademima, jabukama, semenkama, mesu, pasulju i pšeničnim klicama.

Izvor: krenizdravo.rtl.hr

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.