Kako da negujete kosu tokom leta
Kako da negujete kosu tokom leta
Foto: pexels.com/@rpnickson

ZAŠTITA KOSE LETI

Leto nam kuca na vrata i vreme je da vaša KOSA izgleda bolje nego ikada. Kako bi to postigli frizuri je potrebna posebna nega kojom se postiže najbolja zaštita kose leti.

Zašto je neophodna zaštita kose leti?

Naime, kao što sunčevi zraci mogu nauditi vašoj koži, isto to može učiniti i vašoj kosi i skalpu.

Vaša kosa trpi uticaj sunčevih zraka, znoja, ali i hlora iz vode na bazenima i soli iz mora. Zato, iako imate predivnu i bujnu kosu, leti ona može postati poput slame. Moguće je da se javi perut, rascvetali krajevi i, u najgorem slučaju, opadanje kose.

Takođe, vaš skalp može “izgoreti” na suncu i postati suv, što dovodi do oštećenja korena kose.

Zato pogledajte 9 načina da sačuvate svoju kosu od toplote, sunca i vlage. Izbegnite beskrajnu borbu između kose i leta.

#1 Šišanje kao zaštita kose od sunca leti

Bez obzira da li imate dugu ili kratku kosu, sunce može dovesti do sušenja krajeva. Zato je leto pravi trenutak za šišanje. Tako smanjujete rizik od rascvetavanja krajeva i vraćate život svojoj kosi.

#2 Brinite o ofarbanoj kosi

Ako ste se farbali potrebno je da sprovedete posebna vam je posebna zaštita kose leti. Hemijski tretman kose može dovesti do isušivanja, a sunce bledi boju i dodatno šteti vašoj kosi.

Zato koristite proizvode za negu kose koji su posebno pravljeni za farbanu kosu. Ukoliko planirate da promenite boju kose, najbolje je da to uradite tokom onih dana kada je sunce slabije. Takođe, preporučuje se da par dana izbegavate izlaganje kose sunčevim zracima.

NAJBOLJE FRIZURE ZA MOKRU KOSU

Pročitajte još: SUPER FRIZURE ZA MOKRU KOSU

#3 Koristite balzam za kosu

Upotreba balzama i pakovanja vratiće vlažnost vašoj kosi. Tako će joj pomoći da se lakše izbori sa izazovima leta. Ako ste raspoloženi za plivanje, na kosu nanesite tanak sloj kokosovog ulja ili balsama. Tako ćete hlor i so iz vode onemogućiti da oštete dlaku.

#4 Perite kosu pažljivo

Nije preporučljivo da kosu perete šamponom svakog dana. Dovoljno je samo da je isperete hladnom ili mlakom vodom. Ako baš morate da je šamponirate često, koristite blage šampone i utrljavajte ga na teme glave, a krajeve kose zaobiđite.

#5 Izbegavajte često feniranje

Toplota sunca je već dovoljan izazov za vašu kosu. Zato zaobiđite pegle za kosu i česta feniranja. Ako je neophodno da koristite fen, podesite ga na nisku temperaturu.

#6 Nega kose preko noći

Kako bi letnje dane olakšali svojoj kosi primenite ovaj jednostavan trik. Stavite balsam na kosu, omotajte je peškirom i tako idite na spavanje. Izjutra vaša kosa će biti lepršava i bujna, ali i zahvalna.

#7 Pokrite glavu

Marama, šešir ili letnja kapa ne samo da će učiniti da imate privlačan i jedinstven izgled, već će zaštiti svoju kosu leti.

Ako vam se pokrivanje kose ne dopada, na kosu obavezno nanesite balsam sa kremom za zaštitu od sunca.

#8 Izbegavajte guste šešljeve

Da bi ste izbegli kidanje kose, koristite četke i češljeve sa velikim razmakom jezičaka. Na taj način nećete čupati kosu i činiti je podložnijom lomljenju.

#9 Tajni tretman i ekstra zaštita kose leti

Pre pranja, natopite kosu sirćem. Ovo će učiniti vašu kosu sjajnijom i otkloniti perut. Najbolje je koristiti organsko jabukovo sirće. Takođe, na kosu stavite i pakovanje od jaja. Uzmite četvrtinu čaše jogurta, četvrtinu čaše majoneza i jedno belance. Umutite, stavite na kosu i ostavite da odstoji 30 minuta. Zatim isperite vodom. Tako ćete kosi obezbediti proteine i omogućiti da se oporavi.

Frizreski salon Happy team

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.