saveti dermatologa za sjajan ten koji morate da znate
saveti dermatologa za sjajan ten koji morate da znate
Foto: unsplash.com/@good_citizen

4 OSNOVNA KORAKA ZA SJAJAN TEN I ZDRAVU KOŽU

Svakog dana kožu izlažemo različitim spoljnim uticajima kao što su vetar, kiša, sunce, genetika, način ishrane i života. Pravilna nega kao što i same znate je veoma bitna, jer je to način da sačuvate kožu, usporite starenje i učinite kožu zategnutom, nežnom i lepom. Ovo su saveti dermatologa za sjajan ten koji morate da znate.

Kako bi vaša koža uvek bila lepa i zdrava potrebno je redovno da je hidrirate i čistite odgovarajućim i kvalitetnim preparatima za negu koji odgovaraju vašem tipu kože.

Postoje 4 OSNOVNA KORAKA ZA NEGU koja morate ispoštovati:

PRVI KORAK: ČIŠĆENJE LICA

Prvi i najbitniji korak jeste da vam lice uvek mora biti čisto. Koristite sapune koji nisu preterano agresivni kako ne bi narušili pH vrednost kože. Na taj način ćete ukloniti prljavštinu, znoj, sebun sa kože i vaša koža će bolje upijati kremu za lice.

Jutarnje čišćenje lica:

Umivanjem uklanjate višak sebuma koje se stvrio tokom noći i na taj način pripremate lice na dalju negu. Nakon umivanja nanosite sredstvo za čišćenje lica (gledajte da nije mnogo agresivno). Sapuni sa kojima perete lice treba da budu blagi i kremasti. Dobro isperite lice i nakon toga koristite peškir koji je mekan. Grubi peškiri će samo oštetiti kožu.

Večernje čišćenje lica:

Da ne ponavljamo, ukoliko imate šminku, pre odlaska na spavanje OBAVEZNO je uklonite, kako ne bi došlo do zapušavanja pora, iritacije i ubrzanog starenja kože, jer koža prekrivena šminkom nema dovoljno kiseonika. Koristite preparate za skidanje šminke koji odgovaraju vašoj koži. Nakon toga, večernjim umivanjem uklanjate ostatke šminke i prljavštinu koja se nakupila na koži tokom dana. Uveče ja najbolje da koristite micelarnu vodu koja će dodatno ukloniti svu nečistoću sa lica. Na kraju nanosite noćnu kremu koja odgovara vašoj koži.

DRUGI KORAK: TONIRANJE LICA 

Toniranjem lica uklonićete ostatke sredstava za čišćenje lica i vratiće koži prirodnu pH vrednost. Tonik za lice hidrira i osvežava kožu, a nanosite ga sa vatom. Koristite tonik koji odgovara vašem tipu kože.

TREĆI KORAK: NANOŠENJE KREME

Još jedna stavka koju svi znamo, veoma je bitno da koristite kreme koje odgovaraju vašem tipu kože i starosnom dobu. Za predeo oko očiju se savetuje da koristi krema namenjena za taj predeo, jer je koža oko očiju tanka i veoma osetljiva. Kremu nanosite nežno tapkajući vrhovima prstiju, od sredine lica ka potiljku. Dermatolozi savetuju korišćenje noćne kreme koje će dodatno nahraniti kožu dok miruje. Takođe, preporučuju da se s vremena na vreme krema menja.

ČETVRTI KORAK: ZAŠTITA LICA

Dosta dnevnih krema za lice danas u sebi sadrže zaštitni faktor 15, koji vašu kožu štiti od negativnih uticaja UV zraka. Tokom letnjih meseci to nije dovoljno, pa je neophodno da koristite veći faktor kako bi se zaštitili.

Radite redovno piling lica, kako bi uklonili mrtve ćelije kože. Piling je dovoljno raditi jednom nedeljno. Ipak, imajte na umu da se pilinzima ne treba preterivati kako ne bi došlio do iritacije ili čak do slabljenja prirodne zaštite lica.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.