ALERGIJA NA SUNCE
ALERGIJA NA SUNCE
Foto: pexels.com/@karolina-grabowska

ALERGIJA NA SUNCE: Prevencija i lečenje

ALERGIJSKE REAKCIJE poput crvenila, svraba, osipa ili bolnih čvorića na koži javljaju se nakon izlaganja kože suncu. Alergija na sunce je reakcija imunog sistema na sunčevu svetlost koja je uglavnom neprijatna i bolna.

ZNAKOVI i SIMPTOMI se uglavnom javljaju samo na koži, međutim mogu biti prisutne i groznice koje traju dva do tri dana praćene glavoboljom i mučninom. Najčešćešće se javljaju na predelu vrata, na rukama i grudima.

Alergije uglavnom traju dva do tri dana ukoliko se dalje ne izlažete suncu.

ZAŠTITA I PREVENCIJA od alergije je svakako nošenje šešira, naočara, lagane dugačke odeće. Budući da alergiju izaziva UVA zračenje, veoma je bitno koristiti kremu sa zaštitnim faktorom, minimum 25. Titan oksid koji se nalazi u kremi je posebno dobar za one osobe koje su sklone alergijskim reakcijama jer gotovo u potpunosti blokira sunčeve zrake, ali vodite računa jer tada koža neće dobiti ni vitamin D.

ALERGIJE NA SUNCE se leče u zavisnosti od vrste alergije koju imate.

Za blaže alergije, dovoljno je da se izbegava sunce nekoliko dana, da se nanose hladne obloge, kao i korišćenje oralnih antihistaminika. Antihistaminici se efikasni lekovi protiv alergije koji ne moraju uvek biti prepisani od strane lekara.

Za ozbiljnije alergije potrebno je obratiti se lekaru kako bi se dijagnostikovala alergija i lečila pravilno. Takođe, ukoliko vam alergija potraje i ne prolazi, dodatno se javi groznica, povećan bol, oticanje, crvenilo ili toplina na zahvaćenom području, OBAVEZNO posetite lekara.

Svi koji pate od alergije tereba da IZBEGAVAJU kozetičke proizvode koji sadrže eterična ulja lavande, citrusa … Takođe, alergijeske reakcije mogu da izazovu i proizvodi koji sadrže AHA i BHA kiseline.

ŠTA POMAŽE?

Antioksidans koji pomaže u zaštitnom delovanju karotena na kožu te smanjuje rizik od pojave melanome je VITAMIN C. Kako bi smanjili neprijatne simptome alergije na sunce i ojačali kosti, potrebno je unositi dovoljno KALCIJUMA. Najbolji izvor kalcijuma su mlečni proizvodi, losos, sardine, zeleno povrće, sušeno voće, orašasti plodovi i tofu.

VODITE RAČUNA ukoliko pijete LEKOVE!

Lekovi poput onih za depresiju, bolesti srca, za povišen pritisak, antibiotici, kao i kontraceptivne pilule mogu prouzrokovati negativne reakcije prilikom izlaganja suncu. U tom slučaju veoma je važno da se posavetujete sa lekarom.

PRIRODNA ULJA KAO ZAŠTITNI FAKTOR: susamovo, bademovo, maslinovo, kokosovo, sojino, ulje jojobe, shea puter, ulje pšeničnih klica, kao i ulje semenki šargarepe i maline.

NAPRAVITE OBLIGU ZA SMIRENJE ALERGIJE

Uzmite čistu gazu i namočite hidrolatom i stavite na zahvaćeno područje. Kada se stanje smiri, taj deo tela možete namazati uljem kantariona u koji možete i dodati par kapi ulja lavande, smilja ili semena šargarepe.

KUPKA OD SODE BIKARBONE

U vodu za kupanje dodajte 250 gr sode bikarbone i 12 kapi eteričng ulja lavande. Ova fantastična kupka će vam ohladiti kožu i smiriti upalu.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.